Ικανοποίηση στην ΕΛ.ΑΣ. για τον τρόπο που αντιμετωπίσθηκαν οι κουκουλοφόροι

Ικανοποίηση στην ΕΛ.ΑΣ. για τον τρόπο που αντιμετωπίσθηκαν οι κουκουλοφόροι

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά αποτιμά η ΕΛ.ΑΣ. τις επιδόσεις της στην αντιμετώπιση των επεισοδίων που σημειώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι επιτελείς της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά το γεωγραφικό εύρος των επεισοδίων και να προχωρήσουν σε συλλήψεις κουκουλοφόρων.

Πράγματι, οι συγκρούσεις των αναρχικών με την αστυνομία περιορίστηκαν στην οδό Τοσίτσα, στο τμήμα μεταξύ των οδών Ζαΐμη και Ναυάρχου Νοταρά, καθώς και στην οδό Στουρνάρη στο τμήμα της από την οδό Σπύρου Τρικούπη μέχρι την οδό Ζαΐμη. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτήθηκε η χρησιμοποίηση συνολικά τριών υδροβόλων οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία απομάκρυναν τα οδοφράγματα που είχαν στήσει στις οδούς Τοσίτσα και Στουρνάρη οι κουκουλοφόροι, περιορίζοντάς τους στην πλατεία Εξαρχείων. Μάλιστα, λίγο μετά τις 9 μ.μ. οι διμοιρίες πήραν εντολή να πραγματοποιήσουν έφοδο στην πλατεία, στη διάρκεια της οποίας προχώρησαν σε τέσσερις συλλήψεις. Συνολικά, στα επεισόδια της Αθήνας συνελήφθησαν 13 άτομα, 11 Ελληνες και 2 Γερμανοί υπήκοοι. Τρεις κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στα επεισόδια που ξέσπασαν το μεσημέρι στη διάρκεια του μαθητικού συλλαλητηρίου, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούνται ότι πήραν μέρος στις επιθέσεις κατά των αστυνομικών, το βράδυ της Πέμπτης στα Εξάρχεια.

Πάντως, αυτόπτες μάρτυρες αλλά και άνδρες των ΜΑΤ που εκτελούσαν υπηρεσία περιγράφουν σφοδρές επιθέσεις από κουκουλοφόρους, με πολλές δεκάδες μολότοφ και ρίψεις αντικειμένων –ακόμα και ψυγείων– από τις ταράτσες πολυκατοικιών, όπως είχε πρώτη φορά συμβεί τον Δεκέμβριο του 2014. Εις βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για φθορά ξένης περιουσίας, διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρα σωματικής βλάβης και χθες επρόκειτο να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Στη Θεσσαλονίκη

Εκτεταμένα ήταν τα επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη. Κουκουλοφόροι προκάλεσαν φθορές σε κτίρια του ΑΠΘ και σε εργοτάξιο του μετρό. Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε 15 συλλήψεις. Πρόκειται για 13 Ελληνες και δύο υπηκόους Αλβανίας, ενώ σ’ αυτούς συγκαταλέγονται τέσσερις ανήλικοι. Ανακοίνωση-απολογισμό εξέδωσε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. «Το εύρος των προσαγωγών και των συλλήψεων αναδεικνύει τη βούληση και την αποφασιστική στάση της Ελληνικής Αστυνομίας απέναντι σε όσους επιχείρησαν να αμαυρώσουν τις χθεσινές εκδηλώσεις, με βίαιες ενέργειες και συμπεριφορές», αναφέρεται σ’ αυτήν. Ακόμα επισημαίνεται ότι εφαρμόστηκε νέος, επικαιροποιημένος σχεδιασμός που επέτρεψε αφενός την ειρηνική ολοκλήρωση των διαδηλώσεων, αφετέρου τον περιορισμό του εύρους και της εμβέλειας των «μπαχαλάκηδων». «Η συνολική επιχειρησιακή ανταπόκριση των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις εκλήθησαν να διαχειριστούν εξαιρετικά βίαιες εις βάρος τους επιθέσεις, με υψηλό επίπεδο διακινδύνευσης της σωματικής τους ακεραιότητας, εκτιμάται ως ιδιαίτερα ικανοποιητική», καταλήγει η ανακοίνωση. Για το περιστατικό που καταγράφηκε από κάμερα και δείχνει άνδρα των ΜΑΤ να χτυπά με την ασπίδα του έναν από τους συλληφθέντες διετάχθη διοικητική έρευνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή