Η πολιτική ατζέντα στον δρόμο προς τις κάλπες

Η πολιτική ατζέντα στον δρόμο προς τις κάλπες

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ε​​ίναι σαφές ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Ο Αλέξης Τσίπρας φροντίζει να μην υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, δίνοντας τα πάντα σε εκείνους που θεωρεί δυνάμει εκλογική του πελατεία, υποσχόμενος άλλα τόσα εφόσον επανεκλεγεί, διορίζοντας, περιοδεύοντας, μιλώντας στη Βουλή συχνά και παντού για να κερδίσει πόντους, προσπαθώντας να δείξει ότι είναι «διεθνής παίκτης», σκανδαλολογώντας, ναρκοθετώντας και υπονομεύοντας το μέλλον. Με λίγα λόγια, κάνει ο άνθρωπος ό,τι μπορεί για να κερδίσει ή να περιορίσει την ήττα στις επόμενες εκλογές.

Εκείνο που δεν έχει διευκρινιστεί είναι πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές και, έτσι όπως κινείται ο πρωθυπουργός, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Σκοπίμως προφανώς. Το γεγονός ότι τα δίνει όλα τώρα, επιτίθεται με όλα τα μέσα κατά των πολιτικών αντιπάλων και ξεκίνησε περιοδείες τόσο νωρίς παραπέμπει σε εκλογές σχετικά σύντομα, ίσως τον Μάρτιο.

Επειδή όμως υπάρχει το θέμα Καμμένου και το «βελούδινο διαζύγιο» μαζί του, πολύ πιθανή ημερομηνία τοποθετείται κάπου τον Μάιο, μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ώστε να μπερδευτεί ο ψηφοφόρος και να διασπαστεί σε διάφορες κάλπες η αρνητική ψήφος. Τέλος, δεν αποκλείεται να επιλεγεί και ο Οκτώβριος, καθώς τότε τελειώνει η θητεία της κυβέρνησης.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει καταλήξει ακόμη πότε θα κάνει τις εκλογές. Ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά, ακούει εκείνους που θέλουν εκλογές τον Μάρτιο, τους άλλους που τις θέλουν τον Μάιο και αυτούς που προτιμούν τον Οκτώβριο, αλλά δεν έχει αποφασίσει. Ενδεχομένως να είναι έτσι και να ψάχνει την πιο κατάλληλη στιγμή, πασχίζοντας ταυτόχρονα να καλύψει την απόσταση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ., που οι δημοσκοπήσεις τούς θέλουν να προηγούνται με σημαντική διαφορά. Λογικά, αυτός είναι ένας λόγος επιπλέον να αρχίσει από τώρα την προεκλογική εκστρατεία, αφού χρειάζεται χρόνο.

Από την άλλη πλευρά, θεωρείται σίγουρο ότι Αλ. Τσίπρας και Π. Καμμένος έχουν συζητήσει και πιθανότατα έχουν καταλήξει τόσο στη μεθόδευση του «βελούδινου διαζυγίου» όσο και στην ημερομηνία των εκλογών. Με την προϋπόθεση ότι το χρονοδιάγραμμα στο Μακεδονικό θα τηρηθεί από τα Σκόπια και θα αποφύγει τις προκλήσεις ο Ζόραν Ζάεφ και ότι Π. Καμμένος και Αλ. Τσίπρας δεν θα προσπαθήσουν να «τη φέρουν» ο ένας στον άλλον (όχι απίθανο με δεδομένη τη διαγωγή τους), δεν μπορεί να είναι πολύ μεγάλος ο χρόνος που μια κυβέρνηση μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντέξει. Ούτε είναι εύκολες οι εκλογές τον Οκτώβριο ύστερα από ήττα στις ευρωεκλογές τον Μάιο.

Ασφαλώς, ο Κυρ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του ασχολούνται με όλα τα ενδεχόμενα και τις πιθανότητες. Για να μην αιφνιδιαστούν και για να μη χάσουν την πρωτοπορία που έχουν τώρα. Προς το παρόν, πάντως, την ατζέντα τη θέτει ο Αλ. Τσίπρας και θα κάνουν λάθος αν δεν προσπαθήσουν να ανατρέψουν αυτή την πραγματικότητα. Ασχέτως αν όσα λέει και κάνει ο τελευταίος είναι ένα μείγμα παροχολογίας και παροχών, λάσπης και σκανδαλολογίας, ψεμάτων και εικονικής πραγματικότητας, ναρκοθέτησης και εκφοβισμού. Είναι απολύτως αναγκαίο να τον αντιμετωπίσουν, να πάρουν στα χέρια τους την πρωτοβουλία, να απαντούν καίρια, να περάσουν στην επίθεση, να αποφύγουν τη ναρκοθέτηση και την υπονόμευση της επόμενης μέρας. Επιλέγοντας τους κατάλληλους ανθρώπους που μαζί με τον Κυρ. Μητσοτάκη θα κουβαλήσουν επικοινωνιακά το κόμμα στους ώμους κατά την προεκλογική περίοδο, απευθυνόμενοι σε διευρυμένο κοινό, όχι απλώς στους δεδομένους δικούς τους.

Οι περισσότεροι αναλυτές και σχολιαστές θεωρούν βέβαιη τη νίκη της Ν.Δ. Το πιθανότερο, αλλά να μην ξεχνάμε ότι ζούμε στην εποχή του λαϊκισμού!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή