Ξεκινάει ο διαγωνισμός για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Ξεκινάει ο διαγωνισμός για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλήση για διαβούλευση με δυνητικά ενδιαφερόμενους επενδυτές για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ξεκίνησε και επισήμως, χθες Παρασκευή, η KPMG που λειτουργεί για λογαριασμό των πιστωτριών τραπεζών. Η προθεσμία για την κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών προσδιορίστηκε για την περίοδο από τα τέλη Δεκεμβρίου έως και το πρώτο δεκαπενθήμερο Ιανουαρίου.

Το μοντέλο εξυγίανσης που προωθείται, κατ’ αρχήν από τη βασική πιστώτρια τράπεζα Alpha Bank και δευτερευόντως από το ελληνικό Δημόσιο, βασίζεται στις προβλέψεις του πτωχευτικού δικαίου (άρθρο 106 β και δ), δηλαδή στη συμφωνία μεταξύ του σημερινού μετόχου των πιστωτών και του επενδυτή. Επί του παρόντος δύο είναι οι δυνητικοί επενδυτές και συγκεκριμένα η ιταλική Cantieri Group και η ONEX Shipyards συμφερόντων Πάνου Ξενοκώστα που εξαγόρασε, επίσης μέσω του πτωχευτικού, και τα ναυπηγεία στο Νεώριο Σύρου.

Ομως κατ’ αρχήν ενδιαφέρον είχε εκφράσει και άλλο ένα σχήμα επενδυτικών κεφαλαίων από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, το οποίο εκπροσωπείται από μεγάλο ελληνικό δικηγορικό γραφείο και κορυφαίο συνεργάτη της Cosco.

Με δεδομένο το οικονομικό και επιχειρηματικό εκτόπισμα του εν λόγω σχήματος, τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως επιχειρείται να διασφαλιστεί η συμμετοχή του στον διαγωνισμό. Σε συνομιλία της «Κ» με στελέχη του τελευταίου αυτού σχήματος έγινε αντιληπτό πως δεν έχει ακόμα αποφασιστεί εάν τελικά θα συμμετάσχει ή όχι.

Παράλληλα η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως η ίδια η Cosco ως εταιρική οντότητα δεν ενδιαφέρεται.

Οπως προκύπτει, όλα θα εξαρτηθούν από το ύψος του «κουρέματος» και τον αριθμό των δόσεων που θα ζητήσει η κάθε πλευρά και, βέβαια, από το ύψος του τιμήματος που θα καταβάλει και των επενδύσεων που θα δεσμευτεί να υλοποιήσει.

Το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας στα τέλη του 2016, οπότε και ο τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός, ανερχόταν, σύμφωνα με αυτόν, στα 255 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 27,6 εκατ. ενεγράφησαν ως βραχυπρόθεσμα δάνεια ενώ δεν υπάρχουν βραχυπρόθεσμα. Επί των παγίων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας υφίστανται, αναφέρει η οικονομική έκθεση του 2016, εμπράγματα βάρη 128 εκατ. για την εξασφάλιση της καταβολής του τιμήματος εξαγοράς του ενεργητικού των Ναυπηγείων Ελευσίνας, το υπόλοιπο του οποίου την 31η Δεκεμβρίου του 2016 ήταν 46,549 εκατ., πλέον τόκων υπερημερίας 17,81 εκατ. και τραπεζικών δανείων και εγγυήσεων, το υπόλοιπο των οποίων είναι 23,926 εκατ. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας υπερβαίνουν τα κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία κατά 147 εκατ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της σε προμηθευτές, φορολογική αρχή, ασφαλιστικούς οργανισμούς και αμοιβές προσωπικού στα τέλη του 2016 ανέρχονταν στο ποσό των 77 εκατ. ευρώ. Τα δεδομένα αυτά δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά κατά τη χρήση του 2017, αναφέρουν στην «Κ» πηγές με γνώση των λεπτομερειών αυτών.

Το αποτέλεσμα της τελευταίας διαχειριστικής χρήσης, για την οποία υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία (2016), ήταν ζημία ύψους 41,85 εκατ. ευρώ προ φόρων, έναντι ζημίας 4,56 εκατ. ευρώ προ φόρων για την αντίστοιχη του 2015. Το σύνολο του κύκλου εργασιών ήταν στα 9,263 εκατ. από 115,1 εκατ. το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή