Συνάντηση Ιερωνύμου με ιερείς για μισθολογικό

Συνάντηση Ιερωνύμου με ιερείς για μισθολογικό

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθησυχαστικός προς τους ιερείς εμφανίστηκε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος ότι η Ιεραρχία θα αποφασίσει για το ζήτημα σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας και κατ’ επέκταση το εργασιακό καθεστώς και τον τρόπο μισθοδοσίας των κληρικών. Η Ιεραρχία έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή την παραμονή της μισθοδοσίας των κληρικών στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, όπως συμβαίνει με τους δημοσίους υπαλλήλους. Ωστόσο, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Γαβρόγλου σε δηλώσεις του εμφάνισε την κυβέρνηση σε διαφορετικό μήκος κύματος από τον κ. Ιερώνυμο.

Ειδικότερα, ο κ. Ιερώνυμος, μετά τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ), ανέφερε ότι τελευταία υπάρχει πολύ παραφιλολογία και συνωμοσιολογία για το θέμα της συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας. «Λέγονται πολλά που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Είμαστε σύμφωνοι με ό,τι αποφάσισε η Ιεραρχία, δηλαδή να συνεχιστεί ο διάλογος με την πολιτεία, να συγκροτηθεί μια επιτροπή, όπως προβλέπει η απόφαση, που θα συμμετάσχουν και ιερείς, με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων τους, και ο καρπός αυτός θα ξαναπάει στην Ιεραρχία να συζητηθεί, διότι η Ιεραρχία θα εγκρίνει, θα διορθώσει ή θα απορρίψει», είπε. 

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι η προσπάθεια για αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, μέσω της συμφωνίας με την πολιτεία, γίνεται για να ενισχυθεί το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Από την άλλη, συμπλήρωσε ότι δεν υπήρξε διάσταση με τους ιερείς. «Οι ιερείς μας είναι τα μάτια μας, τα αυτιά μας, τα χέρια μας. Χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», είπε ο κ. Ιερώνυμος.

Ο πρόεδρος του ΙΣΚΕ π. Γεώργιος Σελλής εξέφρασε την ικανοποίησή του από την συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και από την απόφαση της Ιεραρχίας που απέρριψε κάθε αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς και στον τρόπο μισθοδοσίας των κληρικών. Ο ΙΣΚΕ σε υπόμνημα που παρέδωσε στον κ. Ιερώνυμο ξεκαθαρίζει ότι στόχος του είναι η συνταγματική κατοχύρωση της μισθοδοσίας. Με αυτή την προοπτική, βέβαια, η κυβέρνηση δεν συμφωνεί και ούτε φαίνεται να συζητεί.

Ενδεικτικά, ο κ. Γαβρόγλου, σε συνέντευξη στο orthodoxia.info, ανέφερε ότι η συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας για το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου και της εκκλησιαστικής περιουσίας θα κυρωθεί στο σύνολό της από τη Βουλή στο μοντέλο των διακρατικών συμφωνιών. Ο υπουργός τόνισε πως η πρόταση για συνταγματική διασφάλιση της συμφωνίας «δεν είναι στο τραπέζι», σημειώνοντας πως «κάτι τέτοιο θα ενισχύσει τους φόβους και την έλλειψη εμπιστοσύνης που έχει ο κόσμος στο Δημόσιο», αλλά και πως «δεν μπορούν όλα να εξασφαλίζονται στο Σύνταγμα». Ο κ. Γαβρόγλου επανέλαβε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι για ενίσχυση των διακριτών ρόλων Κράτους – Εκκλησίας. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να κινηθεί ακόμα και μονομερώς στο ζήτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή