«Παρκούρ είναι η εξέλιξη της γυμναστικής»

«Παρκούρ είναι η εξέλιξη της γυμναστικής»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τέχνη της κίνησης –για το ευρύ κοινό παρκούρ– εντάχθηκε στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Γυμναστικής και βρίσκεται στον… προθάλαμο για την ένταξή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με δεδομένο ότι ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ δείχνει να έχει ιδιαίτερη… προτίμηση σε σπορ που προσφέρουν θέαμα και προσελκύουν τη νέα γενιά και τους χορηγούς, παρά στα κλασικά αθλήματα, δεν θα είναι καθόλου απίθανο στο Παρίσι (2024), εκεί όπου «γεννήθηκε» το παρκούρ, να δούμε και τους traceur (όπως λέγονται οι αθλητές του) με τους ολυμπιακούς κύκλους στις στολές τους. Η χώρα μας διαθέτει έναν από τους καλύτερους traceur στον κόσμο.

Ο Δημήτρης Κυρσανίδης με πρωτιές στην ωραιότερη «πίστα» παρκούρ στον κόσμο, στη Σαντορίνη, και σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις θεωρείται για την Ελλάδα ο πρεσβευτής του αθλήματος και η ηλικία του (21 ετών) του επιτρέπει να κάνει όνειρα ακόμα και για ολυμπιακό βάθρο. «Στον χώρο του παρκούρ βρέθηκα το καλοκαίρι του 2007. Μέχρι τότε το πάθος μου ήταν το ποδόσφαιρο. Γνώρισα μία παρέα στη γειτονιά μου που έκανε παρκούρ, μου εξήγησαν και μου έδειξαν τι ακριβώς είναι, είδα ότι ήμουν αρκετά καλός και ξεκίνησα. Την επόμενη μέρα σταμάτησα να ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο», δήλωσε στην «Κ» ο Δημήτρης Κυρσανίδης και όταν τον ρωτήσαμε τι σηματοδοτεί η ένταξη του παρκούρ στη γυμναστική, απάντησε: «Σημαίνει εξέλιξη. Θέλω να πιστεύω πως επιτέλους θα μπορεί περισσότερος κόσμος να έχει πρόσβαση σε γυμναστήρια ώστε να μάθει με μεγαλύτερη ασφάλεια τις κινήσεις που θέλει. Είμαι ιδιαίτερα ανυπόμονος για έναν επίσημο πανελλήνιο και παγκόσμιο διαγωνισμό. Είμαι έτοιμος να εκπροσωπήσω την Ελλάδα σε όποιο αγώνα βρω… μπροστά μου».

Η πρόσβαση στα γυμναστήρια αποτελεί στη χώρα μας το μεγάλο… αγκάθι για τους traceur. «Στην Ελλάδα μας το κοινό είναι μικρό και ένας από τους κύριους λόγους είναι η πρόσβαση σε κλειστά γυμναστήρια. Εχουμε υποστεί αρκετό πόλεμο με αυτό το θέμα. Οταν μαθαίνεις τέτοια κόλπα σε άμμο και σε γρασίδι οι πιθανότητες να τραυματιστείς είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι θα ήταν σε ένα στρώμα. Στη Θεσσαλονίκη, ευτυχώς, έχουμε ένα γυμναστήριο στον χώρο του Nouvelle, πριν από το Ωραιόκαστρο, χάρη στη βοήθεια του Βασίλη Τσολακίδη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή