Συμφωνία-έκπληξη για σημαντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Συμφωνία-έκπληξη για σημαντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλύτερη του αναμενομένου είναι η μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου που συμφωνήθηκε χθες ανάμεσα στα κράτη-μέλη και μη μέλη του ΟΠΕΚ έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις. Ολες οι πλευρές συναίνεσαν στη μείωση της συνολικής παραγωγής τους κατά 1,2 εκατ. βαρέλια, σε ημερήσια βάση, από τις αρχές Ιανουαρίου, παρά τις πιέσεις του Λευκού Οίκου να μην ληφθούν μέτρα για τη στήριξη των τιμών του πετρελαίου. Μόνον το Ιράν απαλλάσσεται από κάθε υποχρέωση για μείωση της παραγωγής, μια απόφαση που ευνοεί την Τεχεράνη διότι αντισταθμίζει τις οικονομικές επιπτώσεις από τις αμερικανικές κυρώσεις. Τα θετικά σημάδια για την επίτευξη μιας συμφωνίας στη Βιέννη από το πρωί της Παρασκευής οδήγησαν σε άνοδο τις τιμές του αργού πετρελαίου και του πετρελαίου Brent στο υψηλό ημέρας των 54,11 δολαρίων το βαρέλι και των 63,32 δολαρίων, αντίστοιχα. Αισθητή ήταν, επίσης, η σύμπνοια θέσεων ανάμεσα σε Ρωσία και ΟΠΕΚ στη σύναψη της συμφωνίας, που θα διαρκέσει έξι μήνες για να επανεξεταστεί τον Απρίλιο.

Οικονομικοί αναλυτές που μίλησαν στο πρακτορείο Bloomberg είχαν προβλέψει μικρότερη μείωση της ημερήσιας παραγωγής, δηλαδή της τάξεως του ενός εκατ. βαρελιών και όχι του 1,2 εκατ. που ανακοινώθηκε τελικά. Σε μεμονωμένη βάση, η Μόσχα συμφώνησε να μειώσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας κατά 200.000 βαρέλια, από 150.000 βαρέλια που αναμενόταν. Τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ θα μειώσουν από κοινού την ημερήσια παραγωγή τους κατά 800.000 βαρέλια, από τα 650.000 που είχαν εκτιμηθεί από τις αγορές.

Η εξαίρεση της Τεχεράνης από τη συμφωνία επιτρέπει στο Ιράν να συνεχίσει να εξάγει στις χώρες που έχουν εξαιρεθεί από τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Ετσι το Ιράν βγαίνει κερδισμένο επειδή θα μπορεί να πουλάει πετρέλαιο σε ένα περιβάλλον που θα στηρίζει τις τιμές στις διεθνείς αγορές. Αξίζει να θυμίσουμε πως αρχές Νοεμβρίου, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να δώσει εξάμηνη απαλλαγή σε Κίνα, Ινδία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν και Τουρκία από την επαναφορά των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν.

Αισθητή ήταν η σύμπλευση απόψεων μεταξύ Μόσχας και ΟΠΕΚ. «Εχω πλήρη εμπιστοσύνη στην αμοιβαία κατανόηση, στον επαγγελματισμό και στη θέλησή μας να επιτύχουμε περισσότερο από ποτέ θετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με τον ΟΠΕΚ. «Κάτω από τις υφιστάμενες συνθήκες είναι πολύ σημαντικό να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές», προσέθεσε ο ίδιος. Σχολιάζοντας τις χθεσινές εξελίξεις, ο Χάρι Τσιλιμγκούριαν, επικεφαλής στρατηγικής για τις αγορές εμπορευμάτων στην BNP Paribas, είπε πως «δεδομένης της απαισιοδοξίας που επικρατούσε για την έκβαση της συνόδου, το τελικό αποτέλεσμα είναι μια ευχάριστη έκπληξη».

Η Σαουδική Αραβία, το ισχυρότερο κράτος-μέλος του ΟΠΕΚ με τη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου, είχε δεχθεί πιέσεις από τις ΗΠΑ για να αποφύγει την όποια στήριξη των τιμών του πετρελαίου. Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν πως αντιτίθεται κάθετα στις υψηλές τιμές του πετρελαίου. Μάλιστα, η Ουάσιγκτον στήριξε πρόσφατα το Ριάντ σε μια αρκετά δυσμενή πολιτική συγκυρία για το αραβικό βασίλειο όσο πίεζε για μείωση των τιμών του πετρελαίου στις αγορές. Η συμπαράσταση του Αμερικανού προέδρου αφορά την πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, που έλαβε χώρα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό το τραγικό συμβάν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους άλλους ηγέτες της Δύσης. Πριν από τη χθεσινή συμφωνία, ο Γκάρι Ρος, υψηλόβαθμο στέλεχος στην Black Gold Investors, είχε επισημάνει στο πρακτορείο Reuters πως «οι πολιτικές πιέσεις που ασκούνται από τις ΗΠΑ διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο σε αυτή τη σύνοδο του ΟΠΕΚ, περιορίζοντας τα περιθώρια ευελιξίας της Σαουδικής Αραβίας». Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, πως οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν χαμηλές κατά 25% από τον Οκτώβριο, παρά τα κέρδη που έχουν καταγράψει τελευταία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή