Το χάος πίσω από έναν τελικό

Το χάος πίσω από έναν τελικό

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημερινή διεξαγωγή (9.30 μ.μ.) του δεύτερου τελικού του Κόπα Λιμπερταδόρες μεταξύ Ρίβερ Πλέιτ και Μπόκα Τζούνιορς στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» της Μαδρίτης δεν είναι μόνο μια χωρίς προηγούμενο μετακόμιση ηπειρωτικού τελικού σε άλλη ήπειρο, αλλά και η σφραγίδα στην παρακμή μιας κοινωνίας όπου η καλλιέργεια του λαϊκισμού και της ασυδοσίας οδήγησαν στο απόλυτο ξεχαρβάλωμα.

Η Αργεντινή υποφέρει εδώ και χρόνια από έναν φαύλο κύκλο οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που την έχουν οδηγήσει σε έξαρση εγκληματικότητας, οικονομική κρίση, αναζήτηση δανεικών από το ΔΝΤ κ.ο.κ., παρά τις μάλλον φιλότιμες προσπάθειες του μεταρρυθμιστή νυν προέδρου της, Μαουρίσιο Μάκρι.

Το μόνο που της είχε απομείνει σε κορυφαίο επίπεδο ήταν το ποδόσφαιρό της, εκεί όπου όντως δικαιώνεται η ρήση περί «οπίου του λαού». Ομως, κάτι η νέα αποτυχία της εθνικής Αργεντινής στο Μουντιάλ του καλοκαιριού και κάτι η αφαίρεση της διοργάνωσης του «τελικού του αιώνα» μεταξύ των δύο δημοφιλέστερων ομάδων της χώρας και κορυφαίων εκτός Ευρώπης, η υπερηφάνεια των Αργεντινών έχει πληγωθεί ανεπανόρθωτα.

Η βία στα αργεντίνικα γήπεδα όσο και εκτός από αυτά είναι φαινόμενο σχεδόν καθημερινό. Η χώρα συχνά θρηνεί νεκρούς από πολέμους συμμοριών που αδυνατεί να ελέγξει. Οι περιβόητες συμμορίες «μπάρας μπράβας» λυμαίνονται τις εξέδρες, σφετερίζονται τους «ναούς» του αργεντίνικου ποδοσφαίρου και επιβάλλουν καθεστώς προστασίας ακόμη και στα καταστήματα πέριξ των εδρών των μεγάλων ομάδων. Συχνές είναι οι συγκρούσεις μεταξύ οπαδών που υποτίθεται ότι υποστηρίζουν τον ίδιο σύλλογο, αλλά στην πραγματικότητα απλώς θέλουν να επικυριαρχήσουν στη γειτονιά όπου έρχονται οι κανονικοί φίλαθλοι να ξοδέψουν χρήματα, ενώ παρακολουθούν την αγαπημένη τους ομάδα.

Αυτή την κατάσταση οι Αρχές της χώρας όχι μόνο δεν κατάφεραν να περιορίσουν, αλλά σε έναν βαθμό χάιδεψαν κιόλας, με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα του προγράμματος Futbol Para Todos από την προηγούμενη ηγεσία της χώρας, της προέδρου Κριστίνα Κίρχνερ (από το 2007 έως το 2015), που προέβλεπε τη μετάδοση των αγώνων από τα ελεύθερα κανάλια ώστε να παρεμβάλλονται μηνύματα κυβερνητικής προπαγάνδας, σαν να ήταν όλα καλά στο αργεντίνικο ποδόσφαιρο.

Τίποτε δεν έχει βελτιωθεί, παρά τις εξαγγελίες, και οι υπεύθυνοι των συχνότατων επεισοδίων παραμένουν ατιμώρητοι, όπως και τα αντικείμενα που έπληξαν το πούλμαν της Μπόκα 700 μέτρα πριν από το γήπεδο της Ρίβερ στις 24 Νοεμβρίου και τραυμάτισαν παίκτες των «σενέισες» παραμένουν… αδέσποτα.

«Εχουν περάσει τόσες ημέρες και δεν έχουμε μάθει ούτε ένα όνομα. Τα βίντεο υπάρχουν, είναι τόσο δύσκολο να τους βρουν;» διερωτάτο αυτή την εβδομάδα ο κεντρικός παρουσιαστής μιας από τις δημοφιλέστερες αθλητικές εκπομπές στην αργεντίνικη τηλεόραση.

Η αβελτηρία των Αρχών στη χώρα, η απροθυμία για έλεγχο της κατάστασης στα γήπεδα την ώρα που αποδεδειγμένα η αστυνομία έχει τη σχετική δυνατότητα, εξοργίζει και τους ίδιους τους Αργεντινούς. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του βετεράνου Αργεντινού διεθνούς μέσου Οσκαρ Ρουγκέρι σε άλλο τηλεοπτικό κανάλι του Μπουένος Αϊρες: «Εδώ διοργανώσαμε με απόλυτη επιτυχία τη σύνοδο του G20, ήρθαν κι έφυγαν με ασφάλεια τόσοι ξένοι ηγέτες, ακόμη κι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας που τα έχουν βάλει πολλοί μαζί του, και δεν μπορούμε να διοργανώσουμε ένα Μπόκα – Ρίβερ;».

Πλέον όλοι βάλλουν εναντίον όλων για τον… καταραμένο «Υπερτελικό», τον πρώτο του Κόπα Λιμπερταδόρες όπου συναντώνται ομάδες της ίδιας πόλης, πόσο μάλλον μεγέθη σαν τη Ρίβερ και την Μπόκα: Η μία ομάδα κατά της άλλης, και οι δύο κατά της αστυνομίας, κατά της κυβέρνησης και κατά της συνομοσπονδίας που έστειλε τον αγώνα στην Ευρώπη.

Αρκετοί ζήτησαν να σωθεί το κύρος του αργεντίνικου και του νοτιοαμερικανικού ποδοσφαίρου μέσω μποϊκοτάζ του τελικού. Καταγγέλλεται ακόμη ότι ο αγώνας στη Μαδρίτη είναι μόνο για τους πλουσίους, που μπορούν να πάνε στην Ευρώπη και όχι για τους φτωχούς φιλάθλους. Επιπλέον, το Κόπα Λιμπερταδόρες ντε Αμέρικα είναι αφιερωμένο στους απελευθερωτές της Αμερικής από τους Ισπανούς κατακτητές, τους Κονκισταδόρες. Τώρα πια, σύμφωνα με την εφημερίδα Ole της Αργεντινής, με τον αγώνα στην Ισπανία μιλάμε για «Κόπα Κονκισταδόρες»!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή