Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε τη Βιβλιοθήκη «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας» στην ΕΣΗΕΑ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε τη Βιβλιοθήκη «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας» στην ΕΣΗΕΑ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eίναι από αυτές τις φορές που λες ότι γίνονται μικρά θαύματα γύρω μας. Την περασμένη άνοιξη είχα επισκεφθεί τη βιβλιοθήκη της Ενωσης Συντακτών που έμοιαζε με αποθηκευτικό χώρο. Ενα χάος με χιλιάδες βιβλία ατάκτως ερριμμένα, μέσα σε κούτες, πάνω σε ετοιμόρροπα ντέξιον. Πριν από λίγες ημέρες ξαναπέρασα το κατώφλι. Δεν πίστευα στα μάτια μου: κομψά ράφια, τακτοποιημένοι δερματόδετοι τόμοι, ωραίες μικρές βιτρίνες για τις πολύτιμες και σπάνιες εκδόσεις, αναγνωστήριο. Ηταν μία από τις ωραιότερες και αναπάντεχες εκπλήξεις του 2018. Δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα δίχως ανθρώπους που διακρίνονται για την ψυχική τους ποιότητα και γενναιοδωρία.

Την περασμένη Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινίασε την πλήρως ανακαινισμένη βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας», η οποία ξανάνοιξε τις πόρτες της, μετά δύο δεκαετίες που παρέμενε κλειστή. Η αποκατάσταση του χώρου πραγματοποιήθηκε χάρις τη γενναιόδωρη προσφορά των παιδιών του τέως προέδρου της ΕΣΗΕΑ, της Ελένη Καρκαζή-Πουρνάρα και του Νίκου Πουρνάρα, που έκαναν μια δωρεά στη μνήμη του πατέρα τους. Γεννημένος το 1900 στο Καρπενήσι, ο Πουρνάρας ήταν ένας βαθιά καλλιεργημένος δημοσιογράφος, που ίδρυσε την εφημερίδα «Ανεξάρτητος», συμμετείχε στον αντικατοχικό αγώνα, πέρασε από θέσεις μεγάλης ευθύνης σε πολλές εφημερίδες και ίδρυσε με τον αδελφό του τις εκδόσεις «Πάπυρος». Το ήθος και η αγάπη για την πατρίδα ήταν η σημαντικότερη αξία στη ζωή του, κάτι που όπως φαίνεται μεταλαμπάδευσε και στα παιδιά του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε τη Βιβλιοθήκη «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας» στην ΕΣΗΕΑ-1

Το πορτρέτο του Δημήτρη Πουρνάρα μέσα στον κομψό χώρο της βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ.

Ο δεύτερος καταλύτης της μεταμόρφωσης της βιβλιοθήκης ήταν ο αρχιτέκτων και ιστορικός του βιβλίου Κωνσταντίνος Στάικος. Χάρις στη δική του μελέτη και επίβλεψη προχώρησαν γρήγορα οι εργασίες και φτάσαμε σε αυτό το καλαίσθητο τελικό αποτέλεσμα. Υπήρξε και ένας αφανής ήρωας: Το άτακτο υλικό που είχε αποθηκευθεί στη βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ σε χειρόγραφη και έντυπη μορφή, της τάξεως των 60.000 και πλέον τίτλων, πέρασε από τα χέρια του ομότιμου διευθυντή ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στον τομέα Νεοελληνικών Ερευνών, Τριαντάφυλλου Ε. Σκλαβενίτη, ο οποίος προσδιόρισε και τη σημερινή του ταξινόμηση στα νέα βιβλιοστάσια, με προσωρινό όμως χαρακτήρα.

Η βιβλιοθήκη ήταν πρωτόλειο έργο και όραμα του διακεκριμένου δημοσιογράφου της εφημερίδας «Ελευθερία» Παναγιώτη Πατρίκιου, ο οποίος με προσωπικό αγώνα και μεράκι συγκέντρωσε από τη δεκαετία του ’60 τόμους, έγγραφα και σπάνια αρχεία, ενώ περιέσωσε έργα που αποτελούσαν τον πνευματικό πλούτο της Ενώσεως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως, κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, απένειμε στους δωρητές το ανώτερο εύσημο της ΕΣΗΕΑ, τον αργυρό Ξενοφώντα, ενώ η βιβλιοθήκη της Ενώσεως, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς αυτής, θα φέρει πλέον το όνομα του πρώην προέδρου. Η νυν πρόεδρος Μαρία Αντωνιάδου στη δική της ομιλία υπογράμμισε πως η Ενωση Συντακτών είναι θεματοφύλακας ενός σημαντικού μέρους της Ιστορίας της πατρίδας μας και επιτέλους όλος αυτός ο πλούτος γίνεται προσβάσιμος. Ως συνονόματη και ενδεχομένως μακρινή συγγενής του Δημήτρη Πουρνάρα, καμαρώνω και εγώ…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή