12ο συνέδριο Ν.Δ.: «Είμαστε το κόμμα των πολλών»

12ο συνέδριο Ν.Δ.: «Είμαστε το κόμμα των πολλών»

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο περισσότερο η κυβέρνηση θα επιδιώκει να προσδώσει ταξικό χαρακτήρα στην αντιπαράθεση με την Πειραιώς, τόσο πιο εμφατικά θα καταδεικνύει η Ν.Δ. ότι το προσκλητήριο συστράτευσης που απευθύνει αφορά όλους τους Ελληνες, με έμφαση το μέσο ελληνικό νοικοκυριό, τους νέους και τους ανέργους. Το μήνυμα αυτό, που εστιάζει στην κοινωνική ατζέντα, επιδιώκει να περάσει η Ν.Δ. και μέσω του 12ου τακτικού συνεδρίου της που αρχίζει την επόμενη Παρασκευή, απαντώντας και εμπράκτως στο σύνηθες επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ν.Δ. είναι το κόμμα των λίγων. «Είμαστε το κόμμα των πολλών», επαναλαμβάνει συχνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του και στόχευσή του είναι να χρησιμοποιήσει το 12ο τακτικό συνέδριο της Ν.Δ. για να το δείξει, «πακετάροντας» σε ένα τριήμερο τις προτάσεις της Ν.Δ. για τη στήριξη όλων των πολιτών, με έμφαση στη μέση ελληνική οικογένεια και τη μεσαία τάξη, τους νέους και τους ανέργους. Ολων αυτών που, όπως αναμένεται να υπογραμμίσει, η κυβέρνηση είτε έχει αφαιμάξει μέσω φόρων είτε αντιμετωπίζει ως «πιθανούς πολιτικούς πελάτες» που θέλει να εξαρτώνται από τα επιδόματά της.

Την ώρα λοιπόν που ο κ. Τσίπρας μοιράζει απλόχερα εξαγγελίες και «χαρτζιλίκι», ενώ υπερφορολογεί τους πολλούς για να ενισχύει με τα έσοδα των φόρων τους τον κρατισμό, όπως είχε πει σε μια αποστροφή της παρέμβασής του στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ελσίνκι ο κ. Μητσοτάκης, η Ν.Δ. επιδιώκει να απαντήσει μέσω των προτάσεών της σε μια σειρά από τομείς. Με αυτό τον τρόπο απαντά και ευθέως στον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ένα κόμμα των πολλών με λαϊκή βάση, την οποία επιδιώκει να τη διευρύνει προσφέροντάς της «δουλειές και όχι επιδόματα». Δεν ήταν τυχαία η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να μιλήσει την περασμένη Παρασκευή για τις ελληνικές οικογένειες που «πνίγονται» στα χρέη με ευθύνη της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας την πρόταση της Ν.Δ. για τον μηχανισμό ρύθμισης των 120 δόσεων, για οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ (και με ελάχιστο ποσό μέχρι 20 ευρώ μηνιαίως).

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι τυχαία η επιλογή της ηγεσίας της Ν.Δ. να εκπέμψει μέσω του συνεδρίου το μήνυμα ότι αντιμετωπίζει ως προτεραιότητα την κοινωνική ατζέντα. Για να γίνει ακόμη πιο σαφές μάλιστα, στις 5.000 συνέδρων θα μοιραστεί ένα φυλλάδιο που θα συμπυκνώνει τις προτάσεις του κόμματος.

Τα πρώτα μέτρα

Χωρίς να είναι το πλήρες πρόγραμμα, θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα της Ν.Δ. για το πώς θα βελτιωθεί η ζωή των Ελλήνων με έμφαση στην οικογένεια, στους νέους και στους ανέργους, αλλά και στους ηλικιωμένους. Στο συνέδριο, εξάλλου, θα αναδειχθούν μέτρα που θα υλοποιηθούν αμέσως μόλις η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση, αλλά και όσα έχουν προγραμματιστεί σε βάθος τετραετίας. Επανειλημμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει ότι το φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και αυτό για τον εκλογικό νόμο και για τη δομή της κυβέρνησης και του κράτους θα είναι τα πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφίσει μια δική του κυβέρνηση.

Το συνέδριο θα περιστραφεί γύρω από δέκα θεματικές ενότητες που αφορούν την κατοικία, το εισόδημα, την εργασία, την κοινωνική αλληλεγγύη, την Παιδεία, το περιβάλλον, την Υγεία, την ασφάλεια, τη σχέση των πολιτών με το κράτος. Την ίδια ώρα, ενδεικτικό της ατζέντας που ανοίγει ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι ότι, όπως και πέρυσι, στο συνέδριο έχουν προσκληθεί ως ομιλητές και πρόσωπα που δεν ανήκουν στη Ν.Δ., αλλά προέρχονται από το ευρύτερο φάσμα των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου. Στόχος, λένε από την Πειραιώς, να καταδειχθεί ότι η ανανέωση είναι διαρκές στοίχημα και ότι οι πόρτες του κόμματος είναι ανοικτές σε όσους συμμερίζονται τις βασικές πολιτικές της προτάσεις.

Οι προσκεκλημένοι

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι τυχαίο ότι εκτός των γνωστών από το «ευρωπαϊκό μπλοκ» υψηλών προσκεκλημένων, όπως ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, που είναι προγραμματισμένο να μιλήσουν το ερχόμενο Σάββατο, την Κυριακή θα υπάρξει ειδική ενότητα στην Ολομέλεια («Ανοιχτό Κόμμα, Ανοιχτό Βήμα»), στο οποίο θα δώσουν το «παρών» πρόσωπα από διαφορετικούς τομείς που δεν προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Ανάμεσά τους ο επιχειρηματίας στον τομέα του software Μάρκος Βερέμης, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Μάνος Ματσαγγάνης, ο διευθυντής ερευνών της διαΝΕΟσις Κυριάκος Πιερρακάκης και άλλοι.

Ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να σηματοδοτήσει το άνοιγμα του κόμματος και σε δυνάμεις που δεν έχουν αναφορές στη Ν.Δ. και άρα σε ολόκληρη την κοινωνία και, μέσω αυτού, να διευρύνει την εκλογική απήχηση και να πετύχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία. Πάντως, ενδεικτικό της κοινωνικής εικόνας που θα βγάλει προς τα έξω το συνέδριο είναι ότι το βράδυ του Σαββάτου οργανώνεται φιλανθρωπική εκδήλωση, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την ενίσχυση των σπιτιών φιλοξενίας απροστάτευτων παιδιών της Κιβωτού του Κόσμου. Εξάλλου, προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν και οι τελευταίες επισκέψεις του προέδρου της Ν.Δ., πρώτα σε Κέντρο Πρόληψης και Εξέτασης και σε ενημέρωσή του από εκπροσώπους του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος, στη συνέχεια με επίσκεψη στον σύλλογο και σε δημοτική παιδική χαρά για ΑμεΑ, ενώ αντίστοιχες επισκέψεις που υπηρετούν αυτή τη στρατηγική έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή