Η Βρετανία θα είναι ο μόνος χαμένος ενός σκληρού Brexit

Η Βρετανία θα είναι ο μόνος χαμένος ενός σκληρού Brexit

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως δεν φαίνεται, αλλά η οικονομία της Βρετανίας στάθηκε τυχερή μετά το σοκ που υπέστη το 2016 από το δημοψήφισμα του Brexit. Ηταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη και πλούσια οικονομία και τώρα έχει έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Το πλήγμα θα ήταν, όμως, πολύ χειρότερο αν οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της Βρετανίας δεν σημείωναν μεγάλη ανάπτυξη τον ίδιο καιρό. Σήμερα η Βρετανία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας χαοτικής εξόδου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία και δεν μπορεί, πλέον, να υπολογίζει ότι θα απορροφήσουν το σοκ άλλες χώρες. Στο μεταξύ, υπάρχει κίνδυνος νέας επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Η Ευρωζώνη σημείωσε εκπληκτική ανάπτυξη μετά το δημοψήφισμα του Brexit και το 2017 ήταν η καλύτερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας. Χωρίς τη δυναμική ανάκαμψη της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας, η βρετανική οικονομία θα αναπτυσσόταν μόλις 1,2% το 2017 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών. Σημείωσε, όμως, ανάπτυξη 1,7%. Φέτος το τρίτο τρίμηνο η ανάπτυξη της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε στο 0,2% εν μέρει λόγω έκτακτων παραγόντων όπως η επιβολή νέων κανόνων κατά της ρύπανσης, που έπληξαν τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Την Πέμπτη, η ΕΚΤ μάλλον θα μειώσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη των 19 οικονομιών της Ευρωζώνης, ενώ ετοιμάζεται να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 2,6 τρισ. ευρώ.

Αναμένεται να μιλήσει για επιστροφή στην κανονικότητα και όχι για επιβράδυνση, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μιας πρώτης αύξησης των επιτοκίων στα τέλη του 2019. Στις ΗΠΑ οι επενδυτές ανησυχούν, καθώς βλέπουν ενδείξεις επικείμενης ύφεσης και κινδύνους από τον εμπορικό πόλεμο. Η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί, πάντως, να δημιουργεί θέσεις εργασίας, ενώ οι μισθοί αυξάνονται. Τα αυξημένα επιτόκια, όμως, πλήττουν την αγορά στέγης και περιορίζονται οι επενδύσεις των επιχειρήσεων. Η Κίνα αναμένεται να χάσει τον ρυθμό της το 2019 εξαιτίας των δασμών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει. Τον περασμένο μήνα ο ΟΟΣΑ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία. Ενα χαοτικό Brexit θα προκαλέσει μεγάλο σοκ στη Βρετανία, αλλά δεν αναμένεται να πλήξει την υπόλοιπη Ευρώπη ούτε την παγκόσμια οικονομία. Οι χώρες του ΟΟΣΑ που εξαρτώνται από τις εξαγωγές στη Βρετανία, κυρίως Ιρλανδία και Ολλανδία, θα χρειαστούν ίσως μερικά χρόνια για να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Για την Ευρωζώνη, όμως, το πλήγμα θα είναι πολύ μικρότερο από ό,τι για τη Βρετανία. Αν η Βρετανία κατορθώσει να αποφύγει το σοκ ενός Brexit χωρίς συμφωνία, η ανάπτυξή της θα κυμανθεί περίπου στα υφιστάμενα επίπεδα για τα επόμενα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή