«Κίτρινα Γιλέκα»: Βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών στη Γαλλία – Εκατοντάδες τραυματίες, χιλιάδες προσαχθέντες (βίντεο – φωτογραφίες)

«Κίτρινα Γιλέκα»: Βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών στη Γαλλία – Εκατοντάδες τραυματίες, χιλιάδες προσαχθέντες (βίντεο – φωτογραφίες)

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών σε διάφορες περιοχές του Παρισιού αλλά και της γαλλικής επαρχίας, στην τέταρτη κατά σειρά ημέρα διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων».

Οι κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με την αστυνομία να έχει πολλαπλασιάσει τους ελέγχους ιδίως πριν από την έναρξη των διαδηλώσεων, ενώ στο κέντρο του Παρισιού σημειώθηκαν βανδαλισμοί σε καταστήματα και εστιατόρια και πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα. 

Σύμφωνα με τις αρχές τουλάχιστον 125.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Γαλλία, με 10.000 μόνο στο Παρίσι. 

«Υπάρχουν 1.385 προσαγωγές, αυτή τη στιγμή που σας μιλάω, αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί. Επιπλέον, 975 άνθρωποι (σ.σ. εκ των οποίων 619 στο Παρίσι) τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση και αυτός ο αριθμός, επίσης, θα αυξηθεί περαιτέρω», δήλωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Κριστόφ Καστανέρ, κάνοντας επίσης γνωστό ότι οι αρχές προχώρησαν σε 1.385 προσαγωγές.

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε επίσης λόγο για 118 τραυματίες από την πλευρά των διαδηλωτών και 17 τραυματίες από τις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας. Όπως σημείωσε, οι αριθμοί αυτοί μπορούν να συγκριθούν με τους 201 τραυματίες διαδηλωτές και 284 αστυνομικούς το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδηλώσεις έχουν τεθεί υπό έλεγχο, ενώ η αυξημένη αστυνομική παρουσία θα συνεχιστεί και αύριο εφόσον χρειαστεί.

Στο Παρίσι, που μετρά τις περισσότερες προσαγωγές και προσωρινές κρατήσεις, καταγράφονται 651 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 536 οδήγησαν σε προσωρινή κράτηση, σύμφωνα με τη διεύθυνση της αστυνομίας στις 16:15 τοπική ώρα, 

Ο Πύργος του Άιφελ και το Λούβρο παρέμειναν κλειστά για το κοινό, όπως επίσης πολλά εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια και 36 σταθμοί του μετρό.

Νωρίς το βράδυ του Σαββάτου, δυνάμεις επιβολής του νόμου έκαναν χρήση δακρυγόνων γύρω από το Σανζ Ελιζέ, διαδηλωτές επιτέθηκαν στο Drugstore Publicis, έσπασαν βιτρίνες στη λεωφόρο Φριντλάν και στη λεωφόρο Μαρσό, ένα οδόφραγμα τυλίχθηκε στις φλόγες στο Γκραν Μπουλβάρ όπου είχαν αναπτυχθεί τεθωρακισμένα οχήματα τα χωροφυλακής. Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε έλατα που τοποθέτησαν μπροστά στην πρόσοψη αφού αφαίρεσαν πολλές προστατευτικές ξύλινες κατασκευές.

«Κίτρινα Γιλέκα»: Βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών στη Γαλλία – Εκατοντάδες τραυματίες, χιλιάδες προσαχθέντες (βίντεο – φωτογραφίες)-1

Στις αρχές του απογεύματος χρησιμοποίησαν ξύλινα πλαίσια ως ασπίδες απέναντι στις δυνάμεις της τάξης.

Ορισμένοι εισήλθαν στο Drugstore πριν οι δυνάμεις της τάξης απωθήσουν δεκάδες διαδηλωτές με τη βοήθεια δακρυγόνων. Μια νεαρή γυναίκα που τραυματίστηκε στο κεφάλι απέναντι από το Drugstore απομακρύνθηκε από το σημείο. Αστυνομικοί περικύκλωσαν το κτίριο προκειμένου να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να εισέλθουν στο κατάστημα από τη σπασμένη βιτρίνα και ορισμένοι πυροβολούν με μη φονικά όπλα φλας-μπολ, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. Ένας άνδρας τραυματίστηκε.

 

«Κίτρινα Γιλέκα»: Βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών στη Γαλλία – Εκατοντάδες τραυματίες, χιλιάδες προσαχθέντες (βίντεο – φωτογραφίες)-2
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων στη Μασσαλία, τη Λιλ, το Μπορντό, την Τουλούζη και τη Λιόν. 

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα το απόγευμα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών και στην Τουλούζη, όπου οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν διαδηλωτές που έβαλαν φωτιές σε οδοφράγματα, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Κίτρινα Γιλέκα»: Βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών στη Γαλλία – Εκατοντάδες τραυματίες, χιλιάδες προσαχθέντες (βίντεο – φωτογραφίες)-3

Σύμφωνα με τη νομαρχία, περίπου 5.500 άνθρωποι διαδήλωναν στην Τουλούζη γύρω στις 16:30 τοπική ώρα, επτά διαδηλωτές τραυματίστηκαν και 24 άνθρωποι προσήχθησαν, καθώς είχαν στην κατοχή τους διαφόρων τύπων όπλα.

Ταραχές σημειώθηκαν λίγο πριν από το τέλος της πορείας των «κίτρινων γιλέκων», με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων και στο Μπορντό, μόλις το πλήθος έφθασε στην πλατεία του Δημαρχείου, όπου διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ.

«Κίτρινα Γιλέκα»: Βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών στη Γαλλία – Εκατοντάδες τραυματίες, χιλιάδες προσαχθέντες (βίντεο – φωτογραφίες)-4

Από την Τουρκία, ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε τη «βία» των γαλλικών αρχών.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ, επέκρινε για μία ακόμη φορά σήμερα τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, εκτιμώντας ότι το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία αποτελεί απόδειξη ότι αυτή η συμφωνία «δεν προχωράει». Είπε επίσης, χωρίς αποδείξεις, ότι οι διαδηλωτές φώναζαν «Θέλουμε τον Τραμπ».

100 συλλήψεις στις Βρυξέλλες

Περίπου εκατό άτομα συνελήφθησαν σήμερα στις Βρυξέλλες με ευκαιρία μιας διαδήλωσης των «κίτρινων γιλέκων», που συγκέντρωνε περίπου 400 ανθρώπους τις πρώτες απογευματινές ώρες, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.

«Υπήρξαν περίπου εκατό συλλήψεις», η πλειονότητα των οποίων πριν από τη διαδήλωση, στη διάρκεια προληπτικών ελέγχων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ίλσε Βαν Ντε Κίρε, εκπρόσωπος της περιοχής Βρυξελλών-Ισέλ.

Ορισμένα «κίτρινα γιλέκα» εκτόξευσαν εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον των δυνάμεων της τάξης στο ύψος της συνοικίας των ευρωπαϊκών θεσμών, όπου έχει απαγορευτεί πλήρως η κυκλοφορία οχημάτων και πεζών, αλλά η κατάσταση έχει επανέλθει στην ηρεμία έπειτα από τις συλλήψεις, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή