«Κίτρινα Γιλέκα»: Νέο «ραντεβού» για κινητοποιήσεις το ερχόμενο Σάββατο στη σκιά των σοβαρών επεισοδίων – Η επόμενη μέρα (φωτογραφίες – βίντεο)

«Κίτρινα Γιλέκα»: Νέο «ραντεβού» για κινητοποιήσεις το ερχόμενο Σάββατο στη σκιά των σοβαρών επεισοδίων – Η επόμενη μέρα (φωτογραφίες – βίντεο)

5' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκηνικό «πολέμου» επικράτησε το Σάββατο στη Γαλλία, ενώ νέο «ραντεβού» για δυναμικές κινητοποιήσεις προγραμματίζουν για το προσεχές Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου, τα «κίτρινα γιλέκα» στη σελίδα τους στο Facebook.

«Κίτρινα Γιλέκα»: Νέο «ραντεβού» για κινητοποιήσεις το ερχόμενο Σάββατο στη σκιά των σοβαρών επεισοδίων – Η επόμενη μέρα (φωτογραφίες – βίντεο)-1

Απειλούν δε με «τελική επίθεση», στη σκιά των σοβαρών χθεσινών επεισοδίων και συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών που είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να τραυματιστούν.

Σχεδόν 2.000 άνθρωποι προσήχθησαν από τις αρχές στη Γαλλία χθες ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο είχε θέσει σε εφαρμογή έναν έκτακτο αστυνομικό μηχανισμό για την περίσταση.

Οι προσαγωγές αυτές οδήγησαν σε περισσότερες από 1.700 προσωρινές κρατήσεις

Οπως φαίνεται, η έκκληση του Γάλλου πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ για εθνική ενότητα έπεσε στο κενό, με τα «κίτρινα γιλέκα» να επιμένουν στην παραίτηση του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν από την προεδρία διοργανώνοντας την «Πέμπτη Πράξη», δηλαδή την πέμπτη διαδήλωσή τους.
 
«Κίτρινα Γιλέκα»: Νέο «ραντεβού» για κινητοποιήσεις το ερχόμενο Σάββατο στη σκιά των σοβαρών επεισοδίων – Η επόμενη μέρα (φωτογραφίες – βίντεο)-2

Από την πλευρά του ο Μακρόν αναμένεται να προχωρήσει σε εκ νέου «σημαντικές» δηλώσεις την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ενώ όπως έγινε γνωστό αναμένεται να συναντηθεί τη Δευτέρα το πρωί με σωματεία εργαζομένων και εργοδότες.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου ο Γάλλος πρόεδρος έστειλε μήνυμα μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, χαιρετίζοντας το «κουράγιο και τον επαγγελματισμό» της γαλλικής αστυνομίας.

Νωρίτερα ο Γάλλος πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο «διάλογος ξεκίνησε»  και τόνισε πως πρέπει να ξαναϋφάνουμε την εθνική ενότητα μέσω του διαλόγου, μέσω της δουλειάς, μέσω της συσπείρωσης». Μάλιστα υπογράμμισε ότι «εναπόκειται σε εκείνον (σ.σ. Μακρόν) να προτείνει μέτρα που θα τροφοδοτήσουν τον διάλογο και που θα επιτρέψουν, ελπίζω, στο σύνολο του γαλλικού Έθνους να σταθεί στο ύψος των όσων ήδη διακυβεύονται και θα συνεχίσουν να υφίστανται τα επόμενα χρόνια».

Κεντρικά αιτήματα των «κίτρινων γιλέκων» είναι μεταξύ άλλων, να μην υπάρχει κανείς άνεργος, πιο προοδευτικός φόρος εισοδήματος, αύξηση της φορολόγησης στις μεγάλες επιχειρήσεις προς όφελος των μικρών, κοινό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για όλους, κοινωνικό αλληλέγγυο συνταξιοδοτικό σύστημα, τέλος στο φόρο καυσίμων, κατώτατος μισθός 1.300 ευρώ (καθαρά) και καμία σύνταξη κάτω των 1.200 ευρώ.

Ερευνα για ψεύτικους λογαριασμούς στο διαδίκτυο που αποσκοπούσαν στην ενίσχυση των διαδηλώσεων – Ο ρόλος της Ρωσίας

Οι γαλλικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για να ελέγξουν τον πολλαπλασιακό ψεύτικων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποσκοπούσαν να ενισχύσουν τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων».

Η αρμόδια αρχή – υπεύθυνη για το συντονισμό αυτών των ελέγχων είναι η Γενική Γραμματεία Αμυνας και Εθνικής Ασφάλειας (SGDSN), πρόσθεσε μία από τις πηγές.

Οι γαλλικές υπηρεσίες δίνουν προσοχή στις απόπειρες χειραγώγησης της ενημέρωσης, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς να σχολιάσουν τους ισχυρισμούς της βρετανικής εφημερίδας The Times, ότι εκατοντάδες ψεύτικοι λογαριασμοί που προήλθαν από τη Ρωσία στόχευαν να ενισχύσουν την εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων», τόνισε μια άλλη πηγή κοντά στην υπόθεση.

«Κίτρινα Γιλέκα»: Νέο «ραντεβού» για κινητοποιήσεις το ερχόμενο Σάββατο στη σκιά των σοβαρών επεισοδίων – Η επόμενη μέρα (φωτογραφίες – βίντεο)-3

Πρόκειται για μια υπόθεση που απαιτεί έντονες και σύνθετες έρευνες, συμπλήρωσε η πηγή.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, που επικαλείται αναλύσεις που διεξήγαγε η εταιρεία κυβερνοασφάλειας New Knowledge, περίπου 200 λογαριασμοί Twitter αναπαρήγαγαν φωτογραφίες και βίντεο ανθρώπων σοβαρά τραυματισμένων από την αστυνομία, που φέρονται να ανήκουν στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», ενώ αυτές οι εικόνες χρονολογούνται από γεγονότα που δεν έχουν σε τίποτε να κάνουν με τις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα εδώ και εβδομάδες στη Γαλλία.

Το Bloomberg, επικαλλούμενο τη Συμμαχία για την Θωράκιση της Δημοκρατίας (Alliance for Securing Democracy), μια οργάνωση που ανήκει στο German Marshall Fund των ΗΠΑ και ελέγχει αυτούς τους λογαριασμούς και άλλες δραστηριότητες της Μόσχας, τόνισε ότι ανάμεσα σε 600 λογαριασμούς Twitter που είναι γνωστοί ότι προωθούν τις απόψεις του Κρεμλίνου το κορυφαίο hashtag ήταν χθες το #giletsjaunes (κίτρινα γιλέκα).

«Κίτρινα Γιλέκα»: Νέο «ραντεβού» για κινητοποιήσεις το ερχόμενο Σάββατο στη σκιά των σοβαρών επεισοδίων – Η επόμενη μέρα (φωτογραφίες – βίντεο)-4

Από την άλλη πλευρά, η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, διευθύντρια του RT (Russian Today) και του ρωσικού πρακτορείου Sputnik τόνισε χθες ότι Γάλλοι πολίτες έστειλαν βίντεο από τις χθεσινές διαδηλώσεις στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, καθώς έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης της χώρας τους.

«Γνωρίζετε πόσοι άνθρωποι βλέπουν βίντεο των διαδηλώσεων των ‘κίτρινων γιλέκων’ από τις μεταδόσεις μας; Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσοι. Επιπλέον, έχουμε ήδη πηγές στην γαλλική αστυνομία που μας στέλνουν βίντεο, καθώς αρκετοί πολίτες έχουν γίνει δύσπιστοι με τα δικά τους μέσα ενημέρωσης και στέλνουν βίντεο σε μας», είπε η Σιμονιάν στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο TVTs.

«Κίτρινα Γιλέκα»: Νέο «ραντεβού» για κινητοποιήσεις το ερχόμενο Σάββατο στη σκιά των σοβαρών επεισοδίων – Η επόμενη μέρα (φωτογραφίες – βίντεο)-5

Περισσότεροι από 100 οι τραυματίες – 1.723 οι προσαγωγές

Οι κινητοποιήσεις του Σαββάτου έλαβαν χώρα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με την αστυνομία να έχει πολλαπλασιάσει τους ελέγχους ιδίως πριν από την έναρξη των διαδηλώσεων, ενώ στο κέντρο του Παρισιού σημειώθηκαν βανδαλισμοί σε καταστήματα και εστιατόρια και πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, τουλάχιστον 136.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Γαλλία, με 10.000 μόνο στο Παρίσι.

Ο απολογισμός είναι σαφώς μεγαλύτερος από αυτόν των επεισοδίων της 1ης Δεκεμβρίου, όταν και συνελήφθησαν 412 άτομα. Από τις 1.723 προσαγωγές στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας, οι 1.220 κατέληξαν σε κράτηση των προσαχθέντων. Επίσης, οι 1.082 πραγματοποιήθηκαν στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.

«Κίτρινα Γιλέκα»: Νέο «ραντεβού» για κινητοποιήσεις το ερχόμενο Σάββατο στη σκιά των σοβαρών επεισοδίων – Η επόμενη μέρα (φωτογραφίες – βίντεο)-6

Σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό των υπηρεσιών υγείας «179 τραυματίες διακομίσθηκαν και δέχθηκαν ιατρικές φροντίδες σε όλην την επικράτεια από το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων».

«Κίτρινα Γιλέκα»: Νέο «ραντεβού» για κινητοποιήσεις το ερχόμενο Σάββατο στη σκιά των σοβαρών επεισοδίων – Η επόμενη μέρα (φωτογραφίες – βίντεο)-7

Ο Πύργος του Άιφελ και το Λούβρο παρέμειναν κλειστά για το κοινό, όπως επίσης πολλά εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια και 36 σταθμοί του μετρό.

«Κίτρινα Γιλέκα»: Νέο «ραντεβού» για κινητοποιήσεις το ερχόμενο Σάββατο στη σκιά των σοβαρών επεισοδίων – Η επόμενη μέρα (φωτογραφίες – βίντεο)-8

Νωρίς το βράδυ του Σαββάτου, δυνάμεις επιβολής του νόμου έκαναν χρήση δακρυγόνων γύρω από το Σανζ Ελιζέ, διαδηλωτές επιτέθηκαν στο Drugstore Publicis, έσπασαν βιτρίνες στη λεωφόρο Φριντλάν και στη λεωφόρο Μαρσό, ένα οδόφραγμα τυλίχθηκε στις φλόγες στο Γκραν Μπουλβάρ όπου είχαν αναπτυχθεί τεθωρακισμένα οχήματα τα χωροφυλακής. Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε έλατα που τοποθέτησαν μπροστά στην πρόσοψη αφού αφαίρεσαν πολλές προστατευτικές ξύλινες κατασκευές.

Επίσης, χρησιμοποίησαν ξύλινα πλαίσια ως ασπίδες απέναντι στις δυνάμεις της τάξης.

«Κίτρινα Γιλέκα»: Νέο «ραντεβού» για κινητοποιήσεις το ερχόμενο Σάββατο στη σκιά των σοβαρών επεισοδίων – Η επόμενη μέρα (φωτογραφίες – βίντεο)-9

Ορισμένοι εισήλθαν στο Drugstore πριν οι δυνάμεις της τάξης απωθήσουν δεκάδες διαδηλωτές με τη βοήθεια δακρυγόνων. Μια νεαρή γυναίκα που τραυματίστηκε στο κεφάλι απέναντι από το Drugstore απομακρύνθηκε από το σημείο. Αστυνομικοί περικύκλωσαν το κτίριο προκειμένου να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να εισέλθουν στο κατάστημα από τη σπασμένη βιτρίνα και ορισμένοι πυροβολούν με μη φονικά όπλα φλας-μπολ, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. Ενας άνδρας τραυματίστηκε.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων στη Μασσαλία, τη Λιλ, το Μπορντό, την Τουλούζη και τη Λιόν.

«Κίτρινα Γιλέκα»: Νέο «ραντεβού» για κινητοποιήσεις το ερχόμενο Σάββατο στη σκιά των σοβαρών επεισοδίων – Η επόμενη μέρα (φωτογραφίες – βίντεο)-10

Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών και στην Τουλούζη, όπου οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν διαδηλωτές που έβαλαν φωτιές σε οδοφράγματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή