«Κατά τον δαίμονα εαυτού»: Η ελληνική επιγραφή στον τάφο του Τζιμ Μόρισον

«Κατά τον δαίμονα εαυτού»: Η ελληνική επιγραφή στον τάφο του Τζιμ Μόρισον

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από 75 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου γεννήθηκε στη Φλόριντα των ΗΠΑ ένας από τους πιο χαρισματικούς τραγουδιστές-τραγουδοποιούς στην ιστορία της ροκ, ο Τζιμ Μόρισον. Είκοσι επτά χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 1971 πέθανε.

Και τα δύο γεγονότα υπενθυμίζονται τακτικά, επειδή το έργο του Μόρισον ήταν μια ευλογία για τον κόσμο που αγαπάει τη μουσική και ο θάνατός του μία πικρή απώλεια, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Frankfurter Rundschau. 

Τα τραγούδια «Light My Fire», «Break On Through» και «The End» θα μπορούσαν να περιγράφουν την πορεία της ζωής του με αυτή τη σειρά, αν είχαν χρονολογική απόσταση, αλλά δεν είχαν. Και τα τρία περιλαμβάνονται στο ντεμπούτο άλμπουμ του 1967 της μπάντας «The Doors», που πιθανότατα δεν θα είχε δημιουργηθεί ποτέ χωρίς τον Τζιμ Μόρισον.

Πολύ αργότερα από αυτό το ντεμπούτο, το «Riders On the Storm» (1971) ήταν το τελευταίο κομμάτι που ηχογράφησε το συγκρότημα, καθώς λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του ως σινγκλ, ακολούθησε ο μυστηριώδης θάνατος του Μόρισον.

Ποιητής, συγγραφέας, τραγουδιστής, σύμβολο του σεξ ανέβαινε στη σκηνή και προκαλούσε το κοινό, είχε πολλά προβλήματα με την αστυνομία, έπινε, έκανε χρήση ναρκωτικών, έβγαζε τα ρούχα του ή εγκατέλειπε τη σκηνή, δεν δεχόταν περιορισμούς. Όμως ο τάφος του με την επιγραφή στα ελληνικά «Κατά τον δαίμονα εαυτού» στο Κοιμητήριο του Περ-Λασαίζ στο Παρίσι έγινε τόπος προσκυνήματος. 

«Κατά τον δαίμονα εαυτού»: Η ελληνική επιγραφή στον τάφο του Τζιμ Μόρισον-1

«Δαίμων εαυτού» τους αρχαίους έλληνες ήταν η θεότητα-προστάτης που ζούσε μέσα σε κάθε άνθρωπο από τη γέννηση έως το θάνατό του, κάτι σαν το σημερινό «Φύλακας-άγγελος». «Πράττω κατά τον δαίμονα εαυτού» ουσιαστικά σημαίνει «πράττω σύμφωνα με αυτό που η συνείδησή μου θεωρεί σωστό».

Σύμφωνα με την Wikipedia, την αρχαιοελληνική φράση πάνω στην τελευταία ταφόπλακα (οι προηγούμενες έιχαν κλαπεί από τους φανατικούς του Μόρισον) ζήτησε να γραφτεί ο πατέρας του τραγουδιστή, στις αρχές του 1990, δηλώνοντας  ότι ο Μόρισον έζησε τη ζωή του σύμφωνα με ό,τι υπαγόρευε η συνείδησή του, ο «δαίμων εαυτού».

Ο Μόρισον πέθανε στις 3 Ιουλίου του 1971, σε ηλικία 27 ετών. Η αιτία ήταν καρδιακή ανακοπή. Βρέθηκε νεκρός στη μπανιέρα του, στο διαμέρισμά του στο Παρίσι, από την σύντροφό του, Πάμελα Κούρσον. Λόγω του ότι στο σώμα του δεν βρέθηκαν τραυματισμοί που να υποδεικνύουν είτε αυτοτραυματισμό/αυτοκτονία είτε εγκληματική ενέργεια, δεν πραγματοποιήθηκε αυτοψία από τον ιατροδικαστή. Ωστόσο, το ότι οι φανατικοί θαυμαστές του δεν είδαν το σώμα του και η απουσία αυτοψίας έδωσε λαβή για πολλές εικασίες σχετικά με την αιτία θανάτου.

Μετά τον θάνατο τού Τζιμ Μόρισον το συγκρότημα συνέχισε για δύο χρόνια τις εμφανίσεις με τον κιμπορντίστα και πιανίστα, συνιδρυτή των Doors, Ρέι Μάνζαρεκ και τον κιθαρίστα Ρόμπι Κρίγκερ στα φωνητικά. Τελικά διαλύθηκαν το 1973 με αποτυχημένες προσπάθειες επανένωσης κατά διαστήματα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Wikipedia

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή