Τσίπρας: Ο ελληνικός λαός παρά τις δυσκολίες έδειξε αλληλεγγύη στους μετανάστες

Τσίπρας: Ο ελληνικός λαός παρά τις δυσκολίες έδειξε αλληλεγγύη στους μετανάστες

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμιες απαντήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διακυβερνητική Διάσκεψη που διεξάγεται στο Μαρακές, για την υιοθέτηση του Παγκόσμιου Συμφώνου για την ασφαλή, ομαλή και τακτική μετανάστευση.

Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση παρέχει στη διεθνή κοινότητα ένα σύνολο κανόνων για τη διευκόλυνση της συνεργασίας σε όλες τις διαστάσεις της μετανάστευσης, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ πρόσθεσε ότι «θέτει τις βασικές αρχές». 

Απαραίτητη είναι η κατανόηση των προτεραιοτήτων, των προσδοκιών και των ανησυχιών τόσο των χωρών προέλευσης, διέλευσης όσο και προορισμού των μεταναστών, προκειμένου να κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός και να δώσουμε αποτελεσματικές λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Ο κόσμος μας αλλάζει πολύ γρήγορα. Οι ανισότητες διευρύνονται μεταξύ των χωρών αλλά και στο εσωτερικό τους». 

«Είμαστε υποχρεωμένοι να ξεπεράσουμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως φάνηκε κατά τις διαπραγματεύσεις, αναγνωρίζοντας ότι έχουμε μια υποχρέωση, αλλά και το δικαίωμα να ρυθμίζουμε αυτό το φαινόμενο σε εθνικό επίπεδο», είπε και σημείωσε: «Ταυτόχρονα, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τη μετανάστευση. Χρειαζόμαστε πολυμερείς απαντήσεις βάσει του διεθνούς δικαίου».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Ελλάδα έχει γνωρίσει τη μετανάστευση των δικών της πολιτών και υπήρξε, επίσης, χώρα διέλευσης για τους μετανάστες που επιθυμούν να προσεγγίσουν άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επισήμαινε δε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ελλάδα, αλλά και τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε η χώρα στην μεταναστευτική κρίση.

«Η Ελλάδα επηρεάστηκε βαθιά από τεράστιες ροές προσφύγων και μεταναστών από το 2015. Ο ελληνικός λαός, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, έδειξε πώς πρέπει να φερόμαστε στους ανθρώπους με βάση την αλληλεγγύη», υπογράμισσε χαρακτηριστικά. 

«Εύχομαι οι σημερινές πολιτικές μας δεσμεύσεις να αποδώσουν απτά αποτελέσματα», κατέληξε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή