Πτώση κατά 1,62% στο Χρηματιστήριο με χαμηλό τζίρο

Πτώση κατά 1,62% στο Χρηματιστήριο με χαμηλό τζίρο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ισχυρές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές καθώς και στην πλειοψηφία των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης (μόνο οι ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή «διασώθηκαν» ανοδικά), σε συνδυασμό με το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές και την επιδείνωση στην αγορά ομολόγων, οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 640 μονάδες και κοντά στο χαμηλό ημέρας, με τη συναλλακτική δραστηριότητα ωστόσο να είναι υποτονική. Η απουσία αγοραστών μετά τo τριήμερο ράλι των αρχών του μήνα (κόντρα μάλιστα στο διεθνές κλίμα) έχει τη σημασία της σε ό,τι αφορά τις διαθέσεις των ξένων χαρτοφυλακίων απέναντι στην ελληνική αγορά, καθώς αποδεικνύονται εφήμερες και όχι μακροπρόθεσμου ορίζοντα. Παράλληλα, κάνει όλο και πιο αδύνατο το «στοίχημα» του σημαντικού περιορισμού στο τέλος του έτους των απωλειών που σημειώνει το Χ.Α. από την αρχή της χρονιάς, οι οποίες ξεπερνούν το 20%.

Οπως επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, οι αβεβαιότητες του διεθνούς περιβάλλοντος θα συνεχίζουν να ασκούν την επιβαρυντική επίδρασή τους και στο Χ.Α. με την παραμονή στη ζώνη 640-650 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη να συνιστά το επικρατέστερο σενάριο, ιδιαίτερα ενόψει της αυξημένης πιθανότητας για σκηνικό χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,62% στις 638,20 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 635,50 μονάδες (-2,04%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 1,60%, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,10%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο -2,18% στις 465,42 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 29,18 εκατ. ευρώ.

Με το βλέμμα στραμμένο στο εξωτερικό θα κινηθεί το ελληνικό Χρηματιστήριο και αυτή την εβδομάδα, ενώ η μεταβλητότητα θα παραμείνει σταθερά αυξημένη καθώς σταδιακά θα γίνει αισθητή και η επιρροή των ενεργών κωδικών στα παράγωγα, οι οποίοι καλούνται να κλείσουν ή να μετακυλίσουν τις θέσεις τους, σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, επικεφαλής επενδύσεων της Merit Securities. Εκτός από τις πετρελαϊκές Motor Oil και ΕΛΠΕ που έκοψαν μέρισμα τη Δευτέρα, υπενθυμίζεται και η αποκοπή μερίσματος της Jumbo την Πέμπτη ποσού 0,2172 ευρώ ανά μετοχή. Τεχνικά, όπως επισημαίνει, είναι σημαντικό να κρατηθούμε πάνω από την περιοχή των 635 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, τουλάχιστον όσο οι διεθνείς αγορές υποχωρούν εντός φυσιολογικών ορίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή