Κατά 2,5% μειώθηκε το ιαπωνικό ΑΕΠ

Κατά 2,5% μειώθηκε το ιαπωνικό ΑΕΠ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιαπωνική οικονομία επιβραδύνθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2018 πολύ περισσότερο απ’ όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί, κυρίως εξαιτίας της μεγαλύτερης μείωσης των επενδύσεων που έχει σημειωθεί τα τελευταία εννέα χρόνια, αλλά και εξαιτίας των φυσικών καταστροφών που έπληξαν τη χώρα το επίμαχο διάστημα. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,5% το τρίτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, ενώ σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ιαπωνικής στατιστικής υπηρεσίας είχε συρρικνωθεί κατά 1,2%. Η πλειονότητα των οικονομολόγων θεωρεί πως η ανάπτυξη θα επιστρέψει το δ΄ τρίμηνο και θα συνεχιστεί το 2019, αν και ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας και η επιβράδυνση της τελευταίας θα αποτελέσουν μεγάλους κινδύνους τα επόμενα τρίμηνα.

Οι επενδύσεις των ιαπωνικών επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 2,8% συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση. «Τα καλά νέα είναι πως έχει περάσει για τα καλά το τρίτο τρίμηνο. Νομίζουμε πως το ΑΕΠ ανακάμπτει το τρέχον τρίμηνο. Το πρόβλημα είναι πως η όποια ανάκαμψη πιθανότατα δεν θα είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Και ενισχύονται οι απειλές, ιδιαίτερα για τους εξαγωγείς, με την εμπορική ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να κινείται προς ανεπιθύμητη κατεύθυνση», εξηγεί ο Γιούκι Μασουτζίμα, οικονομολόγος του Bloomberg Economics.

Ο Τόρου Σουεχίρο, οικονομολόγος της Mizuho Securities, είπε στο Bloomberg ότι η επίπτωση των φυσικών καταστροφών είναι «αρκετά σημαντική» και προειδοποίησε πως δεν είναι δυνατό να εξαχθούν σίγουρα συμπεράσματα από την πτώση των επενδύσεων. «Παρατηρώ ότι εξασθενούν οι εξαγωγές και η παραγωγή και η οικονομική τάση δείχνουν προς οικονομική αδυναμία», κατέληξε ο Σουεχίρο. Υπενθυμίζεται πως το γ΄ τρίμηνο είχαν συρρικνωθεί και η γερμανική και η ιταλική οικονομία, αλλά σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και όχι σε ετήσια βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή