Χείρα βοηθείας στην Ευρώπη αναζητεί η Μέι για το Brexit

Χείρα βοηθείας στην Ευρώπη αναζητεί η Μέι για το Brexit

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναμένεται να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες για να επιχειρήσει να εξασφαλίσει εγγυήσεις όσον αφορά τον ιρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας» (backstop) μετά την χθεσινή της απόφαση να αναβάλει την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία που έκλεισε σχετικά με το Brexit.

H Mέι αναμένεται να συναντηθει σήμερα στις 18:00 ώρα Ελλάδος για συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και στις 20:15 ώρα Ελλάδος με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), η Μέι συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα στη Χάγη με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και στο Βερολίνο είχε συνομιλίες με την καγκελάριο Μέρκελ.

Η Τερέζα Μέι αποφάσισε χθες να αναβληθεί η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία που έκλεισε όσον αφορά το Brexit, προκειμένου να αποπειραθεί να εξασφαλίσει περισσότερες παραχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως οι Βρυξέλλες αρνούνται να ξαναδιαπραγματευτούν. Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότεροι βρετανοί κοινοβουλευτικοί αμφιβάλλουν για το εάν και κατά πόσον η Μέι, πιεζόμενη και βαλλόμενη πανταχόθεν, μπορεί να αποσπάσει κάποια ουσιώδη αλλαγή.

Δεν είναι σαφές ποιο αποτέλεσμα θα έχει η εσπευσμένη αυτή κίνηση της αρχηγού των Τόρις, ενώ θεωρητικά απέμεναν λιγότερες από τριάντα ώρες ως την έναρξη της ψηφοφορίας. Δεν αποκλείεται ούτε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, ούτε άλλος ένας συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής, ούτε καν ένα νέο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά την αποχώρηση από την ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες αντέδρασαν ψύχραιμα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει το πώς μπορεί να επιτευχθεί με ομαλό τρόπο η επικύρωση της συμφωνίας. Πρόσθεσε πως ούτε η συμφωνία για την αποχώρηση, ούτε ο «μηχανισμός ασφαλείας» για τα σύνορα ΗΒ – Ιρλανδίας θα τεθούν ξανά υπό διαπραγμάτευση. «Καθώς ο χρόνος εξαντλείται, θα συζητήσουμε επίσης (…) το σενάριο (αποχώρησης) χωρίς συμφωνία», έκρινε σκόπιμο να διευκρινίσει ο Τουσκ.

Αναβολή της ψηφοφορίας

«Αν ψηφίζαμε αύριο, η συμφωνία θα απορριπτόταν με μεγάλη διαφορά», παραδέχθηκε χθες η επικεφαλής των Τόρις στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων, αναφερόμενη στο κείμενο που συμφωνήθηκε έπειτα από 18 μήνες κοπιωδών διαπραγματεύσεων.

Μολονότι αναγνώρισε ότι είναι αντιμέτωπη με μια συντριπτική ήττα ως προς τη δυνητικά σημαντικότερη πολιτικοοικονομική μεταβολή στη Βρετανία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η πρωθυπουργός του Συντηρητικού Κόμματος κατόπιν υποστήριξε ότι ορισμένες διαστάσεις-κλειδιά της συμφωνίας έχουν ευρεία υποστήριξη, προκαλώντας γέλια στην αίθουσα.

Με τη θέση της σε ολοένα μεγαλύτερο κίνδυνο, η Μέι ανήγγειλε ότι θα ξαναπάει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να ζητήσει εγγυήσεις όσον αφορά τον περιλάλητο ιρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας», ή backstop, στο ιδιόλεκτο της διαπραγμάτευσης του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες. Ο «μηχανισμός ασφαλείας» αποτελεί μια σειρά από ρήτρες που θεωρητικά εξασφαλίζουν πως δεν θα υπάρξουν «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βρετανίας και Ιρλανδίας.

Η αρχηγός των Τόρις έθεσε το ερώτημα εάν το κοινοβούλιο προσπαθεί να ματαιώσει αυτό που ψήφισαν οι πολίτες και προειδοποίησε για τη νιοστή φορά ότι εάν δεν υπάρξει έγκριση της συμφωνίας που έχει κλείσει, το ΗΒ θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Οι Βρυξέλλες αντέδρασαν ψύχραιμα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει το πώς μπορεί να επιτευχθεί με ομαλό τρόπο η επικύρωση της συμφωνίας. Πρόσθεσε πως ούτε η συμφωνία για την αποχώρηση, ούτε ο «μηχανισμός ασφαλείας» για τα σύνορα ΗΒ – Ιρλανδίας θα τεθούν ξανά υπό διαπραγμάτευση. «Καθώς ο χρόνος εξαντλείται, θα συζητήσουμε επίσης (…) το σενάριο (αποχώρησης) χωρίς συμφωνία», έκρινε σκόπιμο να διευκρινίσει ο Τουσκ.

Η στερλίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017, σε μια συναλλαγματική ισοτιμία 1:1,2507 έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Για πολλούς κοινοβουλευτικούς, η αναβολή της ψηφοφορίας σήμανε την κατάρρευση των προσπαθειών που κατέβαλε η Μέι τα τελευταία δύο χρόνια να κλείσει έναν συμβιβασμό με βάση τον οποίο το ΗΒ θα αποχωρούσε από την ΕΕ, αλλά θα παρέμενε στην τροχιά της Ευρώπης.

Tα υπόλοιπα 27 μέλη της ΕΕ, με οικονομική ισχύ που αθροιστικά είναι εξαπλάσια αυτής της Βρετανίας, δεν μοιάζουν να έχουν καμιά διάθεση να κάνουν περαιτέρω συμβιβασμούς για να πειστούν οι αντίπαλοι της πρωθυπουργού της Βρετανίας στο κόμμα της και στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Μια πολύ δαπανηρή αποχώρηση χωρίς συμφωνία μοιάζει ολοένα πιθανότερη, έκρινε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό μετά την απόφαση της Μέι. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας από την πλευρά του σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να τροποποιηθεί η συμφωνία, έκτασης 585 σελίδων. Ενώ ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ τόνισε πως οι προετοιμασίες για την αποχώρηση του ΗΒ χωρίς συμφωνία πρέπει να ενταθούν.

Με τους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Brexit και το βορειοϊρλανδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα *DUP) να απαιτούν το backstop να απαλειφθεί τελείως από το κείμενο και την κυβέρνηση των Τόρις παραλυμένη, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, τόνισε πως η χώρα ουσιαστικά δεν έχει κυβέρνηση και προέτρεψε τη Μέι να «παραμερίσει» και να επιτρέψει στην αξιωματική αντιπολίτευση να πάρει το τιμόνι.

Τόσο το Συντηρητικό Κόμμα όσο και οι Εργατικοί επισήμως δεσμεύονται να εφαρμόσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit. Αλλά μπροστά στον κίνδυνο μιας πολύ δαπανηρής αποχώρησης χωρίς συμφωνία, ενδέχεται η Βουλή των Κοινοτήτων να βρεθεί προ διλήμματος και να μπει στον πειρασμό να ακυρώσει την αποχώρηση. Η απόφαση της Μέι να αναβάλει την ψηφοφορία σημειώθηκε μερικές ώρες αφότου το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε ότι το Λονδίνο μπορεί να πάρει πίσω την επίσημη αίτησή του για το διαζύγιο βάσει του Άρθρου 50 χωρίς καμιά επίπτωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή