Στρατηγικός διάλογος με ΗΠΑ

Στρατηγικός διάλογος με ΗΠΑ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαφές ανώτατου βαθμού σε πολλαπλά επίπεδα βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες σε εξέλιξη ανάμεσα σε Ελληνες και Αμερικανούς αξιωματούχους, λίγα 24ωρα πριν από τον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον μεθαύριο, 13 Δεκεμβρίου. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι όλη η προετοιμασία ώς αυτή τη στιγμή έχει στόχο την ταχεία προώθηση των συνομιλιών της Πέμπτης προς την κατεύθυνση άμεσα υλοποιήσιμων σχεδίων. Για την Αθήνα, στην κορυφή της ατζέντας παραμένει η ανάγκη για εξασφάλιση κάποιων στρατηγικών ανταλλαγμάτων, ενώ, όπως είναι προφανές, η Ουάσιγκτον υπολογίζει την Ελλάδα ως έναν ολοένα και πιο στενό εταίρο στα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας. Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κρήτη μία από τις μεγαλύτερες αντιτρομοκρατικές ασκήσεις που έχουν γίνει ποτέ σε ευρωπαϊκό έδαφος, ο υποδιοικητής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (SOCOM) αντιναύαρχος Τιμ Σιμάνσκι και ο διοικητής Ειδικών Επιχειρήσεων ΗΠΑ στην Ευρώπη (SOCEUR) ταγματάρχης Κερκ Σμιθ πραγματοποίησαν επίσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Συνοδευόμενοι από τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ, συναντήθηκαν με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη.

Οι κ. Σιμάνσκι και Αποστολάκης (ο οποίος θα περιλαμβάνεται στην ομάδα των Ελλήνων αξιωματούχων που θα βρεθούν στην Ουάσιγκτον για τον στρατηγικό διάλογο), προερχόμενοι και οι δύο από τον κλάδο των αμφίβιων ειδικών επιχειρήσεων, συζήτησαν για τις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας σε αυτό τον τομέα.

Το ενδιαφέρον των Αμερικανών είναι, ωστόσο, ευρύτερο και αφορά όλο το φάσμα των δυνατοτήτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Πριν από λίγες ημέρες, ο αρχηγός ΓΕΑ Χρήστος Χριστοδούλου υποδέχθηκε στο αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα τον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής (USAFE και AFAFRICA) Τοντ Γουόλτερς.

Συνεκπαιδεύσεις

Την ίδια στιγμή, τα αμερικανικά ελικόπτερα τύπου Απάτσι, Μπλακ Χοκ και Σινούκ της Ομάδας Κρούσης «Κρόνος», παραμένουν στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, από όπου προχωρούν σε συνεκπαιδεύσεις με τα ελικόπτερα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού. Εντατικές συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον γίνονται και για το πλέον κρίσιμο σκέλος της αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, τη ναυτική ισχύ. Σε αυτό το σκέλος, ιδιαίτερης βαρύτητας για την ελληνική πλευρά είναι η αυξημένη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) σε ασκήσεις και εκπαιδεύσεις του ΝΑΤΟ σε όλη τη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Για τις ΗΠΑ είναι, βεβαίως, η βάση της Σούδας. Τις τελευταίες ημέρες ανώτατες στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι Αθήνα και Ουάσιγκτον συζητούν και για την πιθανότητα άμεσης συνεργασίας, στο πλαίσιο δημιουργίας ενός ναυπηγικού ερευνητικού κέντρου στην Ελλάδα, με σκοπό την ανάπτυξη πολεμικού πλοίου.

Πέρα από τα αμιγώς διμερή θέματα, τα οποία θα συζητήσει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υπουργό αναπλ. Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, αναμένονται συζητήσεις και για το Κυπριακό. Μία ημέρα πριν από τη μετάβασή του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Κατρούγκαλος θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με την απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ. Η συνάντηση στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κ. Λουτ αναμένεται να ταξιδέψει το επόμενο Σαββατοκύριακο στην Κύπρο προκειμένου να επαναλάβει γύρο επαφών για το Κυπριακό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή