Tρόπαιο για Ρίβερ και… μέτρα ασφαλείας

Tρόπαιο για Ρίβερ και… μέτρα ασφαλείας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο νικητές είχε ο τελικός του Κόπα Λιμπερταδόρες προχθές: τη Ρίβερ Πλέιτ που πήρε το τέταρτο Τσάμπιονς Λιγκ της Νοτίου Αμερικής νικώντας στην παράταση με 3-1 τη μισητή αντίπαλο Μπόκα Τζούνιορς και τη Μαδρίτη που διοργάνωσε άψογα έναν αγώνα που… έκαιγε. Η πλατεία Θιμπέλες στη Μαδρίτη και βεβαίως το Μπουένος Αϊρες –με επίκεντρο τον διάσημο οβελίσκο– ξενύχτησαν με τα πανηγύρια των «Μιγιονάριος», έστω κι αν στην πρωτεύουσα της Αργεντινής κατέληξαν στις… συνήθεις συγκρούσεις με την αστυνομία.

Με την εμφάνισή της η Ρίβερ κέρδισε πολλούς φίλους στην Ευρώπη, διαφημίζοντας αυτό το ιδιαίτερο ποδοσφαιρικό μείγμα του πάθους, της μπάλας στο έδαφος, της πλούσιας ατομικής τεχνικής και της σκληρής άμυνας. Η ειρωνεία είναι ότι η Ρίβερ κατέκτησε τον τίτλο στην έδρα της αντιπάλου της για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, προσφέροντας στη Ρεάλ την πιο εύκολη κατασκοπεία.

Και τι δεν είδαμε από μέτρα ασφαλείας: Εφιππη αστυνομία, τεθωρακισμένα οχήματα, φράκτες με ελέγχους, χωριστές φαν ζόουν (ζώνες υποδοχής των οπαδών κάθε ομάδας στη Μαδρίτη για να υπάρχει ασφαλής διαχωρισμός, στα πρότυπα τελικού Τσάμπιονς Λιγκ), ακόμη και διαχωριστικό μεταξύ των εξόδων των αποδυτηρίων προς τον αγωνιστικό χώρο, μην υπάρξουν αψιμαχίες μεταξύ των παικτών. «Θα γίνει κανονικά το παιχνίδι», μετέδιδαν οι Αργεντινοί ρεπόρτερ πριν από το ματς, «εδώ είναι πιο πειθαρχημένη χώρα».

Και το εναρκτήριο λάκτισμα έγινε στην ώρα του, και ευρωπαϊκού στυλ τηλεοπτική κάλυψη είχε, με γραφικά της ισπανικής λίγκας, με γενικά πλάνα κι όχι κοντινά στα πρόσωπα κάθε ποδοσφαιριστή όπως κάνει η τηλεόραση στη Ν. Αμερική, και με αποφυγή προβολής ριπλέι των καβγάδων των παικτών. Ηταν ένα νοτιοαμερικανικό ποδοσφαιρικό προϊόν με ευρωπαϊκό περιτύλιγμα.

Τι καλύτερη διαφήμιση χρειάζεται το όραμα του διευρυμένου Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων που οραματίζεται ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο, δίκην παγκόσμιας σούπερ λίγκας όπως καταγγέλλει ο αντίπαλος του σχετικού σχεδίου, πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Σέφεριν; Ισως και κάποιοι… προβληματικοί τελικοί κυπέλλων άλλων χωρών να μπορούσαν να φιλοξενηθούν στη Μαδρίτη, αντί να μαχαιρώνονται αντίπαλοι οπαδοί σε πεζογέφυρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή