Επιβράδυνση ρυθμού ανάπτυξης στις ΗΠΑ βλέπει το ΔΝΤ

Επιβράδυνση ρυθμού ανάπτυξης στις ΗΠΑ βλέπει το ΔΝΤ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναπόφευκτη επιβράδυνση, όχι όμως ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ κατά το 2019 και το 2020, προβλέπει ο Μορίς Ομπστφελντ, απερχόμενος επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σύμφωνα με τον Ομπστφελντ η επιβράδυνση στην ανάπτυξη που σημειώθηκε σε Ασία και Ευρώπη κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018 αναμένεται να επιβαρύνει και την αμερικανική οικονομία, η οποία αυτή τη στιγμή ανθεί σημειώνοντας το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας των τελευταίων πενήντα χρόνων. Ο οικονομολόγος, του οποίου η τριετής θητεία στο ΔΝΤ λήγει στο τέλος του 2018, επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή πως η αμερικανική οικονομία θα δει σχετικά ισχυρή ανάπτυξη το 2019, ωστόσο θα προχωράει σε «μονοπάτι επιβράδυνσης προς το 2020».

Ταυτόχρονα, η μείωση της φορολογίας και η αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών, που αποτελούν μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Τραμπ, θα πάψουν να ενισχύουν πλέον σε μεγάλο βαθμό την αμερικανική οικονομία μετά το 2018. Ωστόσο, ο Μορίς Ομπστφελντ δεν προβλέπει ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ για το 2019 και το 2020. «Πιθανολογείται πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί, αλλά είναι πολύ μακριά από το βασικό μας σενάριο», σχολίασε ο οικονομολόγος αναφερόμενος στην περίπτωση ύφεσης στις ΗΠΑ. Το ΔΝΤ στην επίσημη έκθεση που δημοσιοποίησε τον Οκτώβριο για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, προέβλεπε ανάπτυξη στις ΗΠΑ στο 2,9% για το 2018 και επιβράδυνση στο 2,5% για το 2019.

Η αξιολόγηση του επικεφαλής οικονομολόγου για την παγκόσμια οικονομία είναι σαφώς πιο απαισιόδοξη σε σχέση με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον Οκτώβριο, το οποίο στη σχετική έκθεση χαρακτήρισε την παγκόσμια ανάπτυξη σταθερή. «Η επιβράδυνση εκτός ΗΠΑ, στην έκταση που έχουμε δει τα αποτελέσματά της, είναι πιο δραματική», προσέθεσε ο Ομπστφελντ δικαιολογώντας την προειδοποίησή του προς τις ΗΠΑ, η οποία είναι ασυνήθιστη τακτική για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία και η επιβράδυνση σε Ευρώπη και Ασία, δηλαδή η συρρίκνωση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση, ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο άλλαξε η πρόβλεψη του Ομπστφελντ, ο οποίος γενικά κατά τη θητεία του υπήρξε πιο αισιόδοξος σε σχέση με άλλους οικονομολόγους. Ηδη στους κόλπους της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) υπάρχουν έντονες συζητήσεις για την αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων κινδύνων που απειλούν την αμερικανική οικονομία.

Απειλές για την οικονομία στις ΗΠΑ αποτελούν η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, οι ασταθείς αγορές και οι ανησυχίες όσον αφορά τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Πολύ μεγάλο μέρος της αγοράς αναμένει την αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων δανεισμού από τη Fed στο τέλος του έτους. Ωστόσο, υπάρχει αμφιβολία εάν η Fed θα συνεχίσει να τα αυξάνει κατά το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή