Κλείνει η δομή προσφύγων στην Τήλο

Κλείνει η δομή προσφύγων στην Τήλο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι ίδιοι οι αιτούντες άσυλο που βρίσκονταν στην Τήλο ζητούσαν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα, σύμφωνα με την οργάνωση Solidarity Now, η οποία είναι υπεύθυνη για τη δομή αιτούντων άσυλο που λειτουργεί στο νησί. Η δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμά καταγγέλλει ότι όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα η οργάνωση μεταφέρει κόσμο από την Τήλο, με αποτέλεσμα να απαξιώνεται το κέντρο φιλοξενίας και να οδηγείται σε κλείσιμο. Η κ. Καμά διευκρινίζει ότι ο δήμος έχει πρόθεση να αναλάβει τη λειτουργία του κέντρου στο πλαίσιο προγράμματος, «όπως ακριβώς έχει συμβεί και με άλλους δήμους της χώρας που φιλοξενούν πρόσφυγες». Μάλιστα, όπως εξηγεί, από την πλευρά του δήμου έχουν γίνει ενέργειες όπως η δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ, αλλά και η αγορά ζώων (κατσικιών), προκειμένου να δημιουργηθεί κτηνοτροφική μονάδα και τυροκομείο στην οποία θα εργαστούν οι πρόσφυγες. «Ενας δήμος από τη Γενεύη υιοθέτησε το έργο και μας προσφέρει χρήματα για να το πραγματοποιήσουμε. Τώρα που όλα έχουν οργανωθεί καλύτερα, φθάσαμε να μην έχουμε πρόσφυγες», λέει η κ. Καμά. «Και αυτό συμβαίνει ενώ εμείς θέλουμε να μείνουν εδώ, αντίθετα από άλλες περιοχές».

Η δομή αιτούντων άσυλο λειτουργεί στο νησί ήδη από το 2015, την εποχή που μερικοί από τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έφθαναν καθημερινά στα ελληνικά νησιά κατέληγαν και στην Τήλο. Τότε οι κάτοικοι κατασκεύασαν έναν οικισμό φιλοξενίας με κοντέινερ και στήριξαν τους αιτούντες άσυλο. Ρεπορτάζ του BBC αναφέρεται στην Τήλο «σαν το πλέον φιλόξενο μέρος στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες». Η οργάνωση Solidarity Now προσέφερε δωρεά στο νησί για τη λειτουργία προγράμματος συνύπαρξης και υποστήριξε σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες πρόγραμμα στέγασης και φιλοξενίας με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Οπως αναφέρει εκπρόσωπος της οργάνωσης «ό,τι έγινε στην Τήλο είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πως μια μικρή κοινωνία μπορεί να στηρίξει αιτούντες άσυλο».

Ωστόσο, τότε οι συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές, επισημαίνεται από την οργάνωση. « Οι άνθρωποι έμεναν στην Τήλο προσωρινά, προορίζονταν για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης», τονίζεται. «Τώρα όμως οι αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στην Ελλάδα, εφόσον το αίτημά τους γίνει δεκτό, θα παραμείνουν στη χώρα ως πρόσφυγες. Ξέρουν ότι όσοι μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα ζουν σε πολύ καλύτερες συνθήκες, σε διαμερίσματα, και διευκολύνονται να βρουν δουλειά. Είναι άδικο να τους κρατάμε σε συνθήκες που δεν επιθυμούν», καταλήγει. Αυτή τη στιγμή στην Τήλο παραμένουν ακόμα δύο οικογένειες αιτούντων άσυλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή