Απερρίφθη η αίτηση υπαγωγής σε ειδική διαχείριση των ξενοδοχείων Κυπριώτη

Απερρίφθη η αίτηση υπαγωγής σε ειδική διαχείριση των ξενοδοχείων Κυπριώτη

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απερρίφθη από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Κω η αίτηση των πιστωτριών τραπεζών να τεθεί υπό ειδική διαχείριση ο ξενοδοχειακός όμιλος Κυπριώτη που ελέγχει συνολικά 1.483 δωμάτια στο νησί. Ο όμιλος έχει πέντε ξενοδοχεία, 2 πέντε αστέρων –το Panorama Hotel & Suites και το Maris Suites– και 3 τεσσάρων αστέρων –το Aqualand, το Hippocrates και το Village Resort–, και βαρύνεται με μη εξυπηρετούμενες τραπεζικές υποχρεώσεις της τάξης των 110 εκατομμυρίων ευρώ. Οι πιστώτριες τράπεζες Πειραιώς και Eurobank, αφού κατήγγειλαν τα δάνεια, προσέφυγαν προ ενός έτους στο Πρωτοδικείο ζητώντας να τεθεί σε ειδική διαχείριση η επιχείρηση και να εκπλειστηριαστούν τα ξενοδοχεία.

Ομως η προσπάθεια αυτή προσέκρουσε, όπως προαναφέρθηκε, στη Δικαιοσύνη. Αν και οι τράπεζες έχουν δικαίωμα έφεσης κατά της απόφασης, πιθανολογείται πως οι δύο πλευρές, επιχείρηση και πιστωτές, ενδέχεται να επιχειρήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία αναδιάρθρωσης του δανεισμού μετά την εμφάνιση επενδυτή διατεθειμένου να καλύψει περίπου το 95% των δανειακών υποχρεώσεων. Το τελευταίο διάστημα ο επικεφαλής του ξενοδοχειακού ομίλου Κωνσταντίνος Κυπριώτης υπέβαλε, σύμφωνα με όσα δηλώνει στην «Κ», πρόταση για την αποπληρωμή των δανείων του μέχρι του ποσού των 95 εκατ. ευρώ και ρύθμιση του υπολοίπου από κοινού με μεγάλο ισπανικό ξενοδοχειακό όμιλο με διεθνή παρουσία, ο οποίος φέρεται να έχει καταθέσει και proof of funds, δηλαδή αποδεικτικά διαθεσιμότητας των κεφαλαίων.

Ο όμιλος Κυπριώτη έχει σταματήσει να καταβάλλει από το 2017 έστω και τόκους, καθώς ισχυρίζεται πως η τελευταία πληρωμή του πιστώθηκε από τις τράπεζες έναντι δικαστικών εξόδων και όχι ως δόση. Οι σχέσεις των δύο πλευρών είχαν ήδη διαρραγεί από το 2016, όταν δεν προχώρησε η υπογραφή της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του δανεισμού. Με βάση όσα έχει γνωστοποιήσει η διοίκηση του ομίλου Κυπριώτη στην «Κ», ο κύκλος εργασιών το 2018 διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 28 εκατ. ευρώ από 22 εκατ. το 2015 και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 8 εκατ., από 5 εκατ. προ τριετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή