Αέριο από την Τουρκία φέρνει η «Μυτιληναίος»

Αέριο από την Τουρκία φέρνει η «Μυτιληναίος»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελευταίο οχυρό της ΔΕΠΑ στο μονοπώλιο της προμήθειας φυσικού αερίου έπεσε από το περασμένο Σάββατο, εξέλιξη που δημιουργεί νέα δεδομένα τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για την ενίσχυση του ρόλου της χώρας ως διαμετακομιστή. Πρόκειται για το τρίτο σημείο εισόδου του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου, στους Κήπους, όπου μέχρι σήμερα παραδίδει αέριο η τουρκική Βotas μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού στη ΔΕΠΑ. Από το περασμένο Σάββατο μέσω των Κήπων αέριο έβαλε στο σύστημα η «Μυτιληναίος» από προμηθευτή που δεν έχει γνωστοποιηθεί για εμπορικούς λόγους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η «Μυτιληναίος» είναι η εταιρεία που είχε πρωταγωνιστήσει στο άνοιγμα και των άλλων δύο σημείων εισόδου, τόσο της Ρεβυθούσας το 2009 όσο και του Σιδηροκάστρου το 2017. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2009 αλλά και τους πρώτους μήνες του 2010 είχε επιδιώξει και κατάφερε τελικά να κάνει την πρώτη εισαγωγή ιδιωτικού LNG στην ελληνική αγορά, ενώ το 2017 είχε ασκήσει πιέσεις ώστε να ανοίξει η πρόσβαση τρίτων προμηθευτών στο Σιδηρόκαστρο, από όπου πλέον γίνονται εισαγωγές αερίου και δημοπρασίες εκχώρησης δυναμικότητας για τρίτους προμηθευτές.

Τη δυνατότητα αξιοποίησης των Κήπων για προμήθεια φυσικού αερίου και από τρίτους επενδυτές πλην της ΔΕΠΑ έδωσε η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μεταξύ ΔΕΣΦΑ και Botas για τη διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου Ελλάδας και Τουρκίας που κράτησαν πάνω από 8 μήνες και κατέληξαν πολύ πρόσφατα σε συμφωνία, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι προσπάθειες για προμήθεια αερίου μέσω των Κήπων είχαν γίνει στο παρελθόν και από άλλες εταιρείες.

Για την ελληνική αγορά η κίνηση της «Μυτιληναίος» ανοίγει τον δρόμο για πρόσβαση σε νέες πηγές αερίου πέραν αυτών με τις οποίες έχει συμβολαιοποιήσει ποσότητες η ΔΕΠΑ, εξέλιξη που ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και τη δυναμική μετεξέλιξης της χώρας σε διαμετακομιστικό κέντρο φυσικού αερίου. Για την ίδια τη «Μυτιληναίος» που με κατανάλωση 1,5 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως συγκαταλέγεται μαζί με τη ΔΕΗ στους μεγαλύτερους καταναλωτές της εγχώριας αγοράς, η νέα αυτή κίνηση σηματοδοτεί τη στρατηγική της τοποθέτηση στην αγορά φυσικού αερίου και το γενικότερο ενδιαφέρον για τον τομέα της ενέργειας όπου κατέχει ήδη σημαντική θέση. Είναι γνωστό, εξάλλου, το ενδιαφέρον της «Μυτιληναίος» και για τη ΔΕΠΑ και συγκεκριμένα για το κομμάτι της εμπορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή