Διαψεύδονται τα περί παραρτήματος στις Πρέσπες

Διαψεύδονται τα περί παραρτήματος στις Πρέσπες

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρονοδιάγραμμα με ορίζοντα τρίτης και τελικής ψηφοφορίας για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, τη 15η Ιανουαρίου, παρουσιάστηκε χθες στη Βουλή της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι παρουσίασε ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο περιλαμβάνει την ταχύτερη δυνατή εκδοχή προώθησης των διαδικασιών στο εξής, ενώ ο Ζόραν Ζάεφ προσπαθεί να διαχειριστεί την κρίση που δημιουργήθηκε ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως λόγω των δημόσιων δηλώσεών του. Χθες, μάλιστα, στο πλαίσιο περιοδείας του είπε ότι «αυτό που είναι σημαντικό είναι πως πρέπει και οι δύο πλευρές να προσέχουμε τη φρασεολογία μας», ενώ υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο παράρτημα ή ερμηνευτική δήλωση για το ζήτημα της γλώσσας.

Μόλις το Σάββατο, ανάλογες διαβεβαιώσεις περί καμιάς νέας ερμηνευτικής δήλωσης ή παραρτήματος παρείχε και η Αθήνα μέσω του διπλωματικού συμβούλου του πρωθυπουργού. Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα στην ΠΓΔΜ, αναμένεται επαναδιατύπωση της τροπολογίας που αφορά τους Σλαβομακεδόνες που ζουν έξω από τη χώρα τους, ώστε να είναι ευθυγραμμισμένη με το άρθρο 108 του ελληνικού Συντάγματος περί απόδημου Ελληνισμού. «Είναι γεγονός ότι στη συμφωνία υπάρχει αναφορά σε “μακεδονική” γλώσσα, είναι γεγονός ότι αυτή ανήκει στη νοτιοσλαβική ομάδα γλωσσών και αυτό είναι κάτι που είναι αποδεκτό και αποτελεί μέρος της συμφωνίας, όπως είναι γεγονός ότι θα γίνουμε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ζάεφ.

Οι δηλώσεις που είχε κάνει τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ προκάλεσαν την ενόχληση και στη Βουλγαρία και συγκεκριμένα στον αρχηγό του εθνικιστικού κόμματος VMRO-BND και αναπλ. πρωθυπουργό και υπουργό Αμυνας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ. «Κύριε Ζάεφ, μην καταχράστε το θέμα της “μακεδονικής” γλώσσας. Μπορεί να σας κοστίσει την ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Καρακατσάνοφ. Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στις συζητήσεις της μεικτής επιτροπής Βουλγαρίας – ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι «σε περίπτωση που η Επιτροπή δεν εκφράσει σαφώς και κατηγορηματικά τη θέση ότι η Ιστορία της σημερινής “Μακεδονίας” είναι κοινή με την Ιστορία της Βουλγαρίας μέχρι το 1944, να καταρτιστεί παράρτημα της συμφωνίας σχέσεων καλής γειτονίας, με το οποίο οι επίσημες Αρχές της “Μακεδονίας” να το αναγνωρίζουν. Εάν αρνηθούν να το κάνουν, τότε δεν θα λάβουν τη βουλγαρική υποστήριξη για την υποψηφιότητα ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.».

Σημειώνεται, τέλος, ότι αιχμές κατά της τακτικής που ακολουθεί το Μαξίμου στο Μακεδονικό, άφησε ο τέως υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς. «Δεν μπορείς να κουνάς το δάχτυλο σε ένα κόμμα που θέλει να βοηθήσει με τη συμφωνία των Πρεσπών και να μην κανείς τίποτα όταν ο κυβερνητικός σου εταίρος υπονομεύει σε κάθε ευκαιρία την εξωτερική πολιτική της χώρας», είπε σε ομιλία του στην Πάτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή