Yeni Safak: Τουρκικές ναυτικές βάσεις στη Σουμελά Τραπεζούντας και την Κύπρο

Yeni Safak: Τουρκικές ναυτικές βάσεις στη Σουμελά Τραπεζούντας και την Κύπρο

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκαθαρίζουν τα σχέδια της Τουρκίας για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Γιενί Σαφάκ, η οποία αναφέρεται στην ευρύτερη περιοχή με τον χαρακτηριστικό όρο «μπλε πατρίδα».

Σύμφωνα με τη Γιενί Σαφάκ, ΗΠΑ, Ισραήλ, Γαλλία δημιουργούν στρατιωτικές και εμπορικές συμμαχίες στην περιοχή με τις οποίες αλλάζει το status quo της Κύπρου και για αυτό τον λόγο η Άγκυρα σχεδιάζει τη δημιουργία μιας μεγάλης ναυτικής βάσης στην Κύπρο, 280.000 στρεμμάτων, επτά φορές μεγαλύτερη από την βάση  του Άκσαζ στην Μαρμαρίδα. 

Με βάση τις επισημάνσεις του  Τούρκου αναλυτή Τουράν Ογούζ, η Γιενί Σαφάκ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μακροπρόθεσμα, το νέο αεροπλανοφόρο της Τουρκίας, Ανάντολου, θα μπορούσε να αγκυροβολήσει στην Κύπρο.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τα νέα τουρκικά δημοσιεύματα, η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν επιβεβαιώνει την σύναψη συμφωνίας με την Τουρκία για την δημιουργία μιας στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο. 

Την ίδια ώρα, ξεχωρίζει το γεγονός ότι η συντηρητική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γιενί Σαφάκ ευθυγραμμίζεται με την κεμαλιστική και εθνικιστική Αϊντινλικ για να μεταδώσει τα σχέδια του τουρκικού στρατού για την Κύπρο και αυτό παρά τη μη τοποθέτηση μέχρι στιγμής της τουρκικής πλευράς επί του θέματος.

Ναυτική Βάση και στην Τραπεζούντα

Η Γιενί Σαφάκ στο δημοσίευμά της αναφέρει ότι η Τουρκία προχωρά στη δημιουργία μιας νέας, μεγάλης ναυτικής βάσης στη Σουμελά της Τραπεζούντας. Στη ναυτική βάση θα εγκατασταθούν 400 στρατιώτες. Με αυτήν την κίνηση, η Τουρκία δηλώνει «παρών» σε μια περιοχή, όπου η ένταση κορυφώνεται σταδιακά.

Ο Τούρκος αναλυτής Τουράν Ογούζ, μιλώντας στην Γιενί Σαφάκ εκτιμά ότι η νέα ναυτική βάση στον Πόντο ήρθε ως ιδέα στο προσκήνιο μετά την κατάληψη της Κριμαίας από την Ρωσία το 2014.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή