«Καμπανάκι» από Κομισιόν για τέσσερις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις

«Καμπανάκι» από Κομισιόν για τέσσερις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόκκινα δάνεια και νόμος Κατσέλη, κατώτατος μισθός, ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης είναι τα 4 σημεία των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων για τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χτύπησε χθες προειδοποιητικό «καμπανάκι», δηλώνοντας διά στόματος Ντέκλαν Κοστέλο ότι σ’ αυτά θα επικεντρώσει την προσοχή της τους προσεχείς 6 μήνες.

Ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Αθήνα Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας στη Νέα Υόρκη στο επενδυτικό συνέδριο του Capital Link, τόνισε ότι η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι μετριοπαθής και επέστησε την προσοχή της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα σχέδιά της για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ώστε να μην αποβούν εις βάρος των στόχων μείωσης των κόκκινων δανείων.

Ο κ. Κοστέλο ξεκαθάρισε ότι μόνο υπό την προϋπόθεση της εκπλήρωσης των δεσμεύσεων της χώρας θα εκταμιευθεί η δόση για την ελάφρυνση του χρέους, ύψους 700 εκατ. ευρώ, το 2019 (SMPs και ANFAs).

Ανησυχία εξέφρασε, εξάλλου, ο Μπομπ Τράα, πρώην εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα και νυν ανεξάρτητος οικονομολόγος, καθώς –όπως είπε– το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα δεν έχει σχέδιο. Τόσο η Δεξιά όσο και η Αριστερά,υποστήριξε, υπόσχονται φοροελαφρύνσεις και αυξήσεις δαπανών με πόρους που η Ελλάδα δεν διαθέτει. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα απλώς αντιδρά σε γεγονότα, αντί να διαμορφώνει το μέλλον της.

Για τις κατευθύνσεις της πολιτικής δανεισμού μίλησε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας, λέγοντας ότι αυτές είναι η διαφάνεια, η δημιουργία καμπύλης αποδόσεων, η μείωση του σπρεντ σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά των συγκρίσιμων χωρών και η διατήρηση διαλόγου με τους επενδυτές. «Πρέπει να αποκτήσουμε πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου», είπε, «αλλά σταδιακά. Δεν είμαστε εκδότης ΒΒΒ, δεν θα πληρώσουμε υψηλές αποδόσεις.Οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι είδαν τα χειρότερα καθώς το QE τελειώνει».

Μήνυμα Τσίπρα

Μήνυμα στο συνέδριο απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τους επενδυτές να εμπιστευθούν την προοπτική της Ελλάδας, η οποία, όπως είπε, είναι «ένας υποσχόμενος και πάνω από όλα ασφαλής επενδυτικός προορισμός».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας ξεπερνά το 2%, πως υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα για 4 συνεχή χρόνια, ότι έχουν εφαρμοστεί βαθιές μεταρρυθμίσεις και πως η χώρα έχει πλέον ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα, ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον και μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση.

Αναφέρθηκε, επίσης, και στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

49.000 δηλώνουν τα ακίνητα «Airbnb»

Τις 49.000 έφθασαν οι ιδιοκτήτες που έχουν δηλώσει στην εφορία ότι εκμισθώνουν τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες τύπου Airbnb. Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα έσοδα που δηλώθηκαν από τη βραχυχρόνια μίσθωση των ακινήτων άγγιξαν στα 176 εκατ. ευρώ, δηλαδή 160% περισσότερα από τα περυσινά των 68 εκατ. Σε σημαντικό βαθμό αυτό εξηγείται καθώς το 2018 χιλιάδες ιδιοκτήτες αποφάσισαν να μισθώσουν τα ακίνητα τους, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που απέφευγαν μέχρι σήμερα να τα δηλώσουν στην εφορία. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ αποκάλυψε και τους βασικούς άξονες των ελεγκτικών προτεραιοτήτων του 2019 τονίζοντας ότι «ο καθένας μπορεί να ελεγχθεί» και συμπληρώνοντας ότι, πέρα από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, θα αξιοποιηθούν οι κλαδικές αναλύσεις για ΦΠΑ-εισόδημα, με βάση τις οποίες θα εντοπίζονται περιπτώσεις φυσικών και νομικών προσώπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή