Το περιζήτητο, συναρπαστικό «Περιβόλι της Γιαγιάς»

Το περιζήτητο, συναρπαστικό «Περιβόλι της Γιαγιάς»

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ο παιδικός σταθμός που όλοι θέλουν να μπουν. Εχει την ιδανικότερη αναλογία νηπιαγωγών – μαθητών, εφαρμόζει το πιο σύγχρονο και συναρπαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τα παιδιά που «βγαίνουν» από αυτόν διαπρέπουν στη μετέπειτα σχολική τους διαδρομή. Οχι, δεν έχει ακριβά δίδακτρα. Για την ακρίβεια, η φοίτηση σε αυτόν είναι εντελώς δωρεάν. Απλώς υπάρχει ένα πολύ αυστηρό κριτήριο εισόδου. «Για να μπει ένα παιδί, πρέπει να προέρχεται από οικογένεια ιδιαίτερα χαμηλού εισοδήματος», λέει η Ανθή Δοξιάδη, επιστημονική υπεύθυνη του πρότυπου παιδικού σταθμού «Το Περιβόλι της Γιαγιάς» στην Καλαμάτα, ο άνθρωπος που τον «έστησε» το 1994 και ανέπτυξε το πρωτοποριακό του πρόγραμμα.

Το περιζήτητο, συναρπαστικό «Περιβόλι της Γιαγιάς»-1

«Το Περιβόλι της Γιαγιάς», παιδικός σταθμός και νηπιαγωγείο, αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Ευσταθίας Κωστοπούλου για τη στήριξη και ενδυνάμωση των οικογενειών της πόλης που βρίσκονται σε παροδική οικονομική και κοινωνική κρίση και των οικογενειών υψηλού κινδύνου (άθλιες στεγαστικές συνθήκες, κακοποίηση, παραμέληση, κ.ά.). Τα παιδιά αυτών των οικογενειών αξίζουν τα καλύτερα και ευτυχώς αυτό το «Περιβόλι» είναι πολύ εύφορο.

«Εδώ μαθαίνουμε κάνοντας», λέει η κ. Δοξιάδη, εξηγώντας τη φιλοσοφία του «Περιβολιού». «Αυτή είναι η βασική “γραμμή” του σχολείου. Η μάθηση είναι βιωματική και παιδοκεντρική. Καθημερινά τα παιδιά βγαίνουν στην πόλη, με χάρτη και συγκεκριμένη διαδρομή, πηγαίνουν εκδρομές, κάνουν εργαστήρια, γράφουν τις δικές τους σχολικές γιορτές, όχι τις γνωστές κονσέρβες, παίζουν και μαθαίνουν». Το πρόγραμμα έχει τις βάσεις του στο ανάλογο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Head Start από τις ΗΠΑ που είχε αναπτυχθεί για τα παιδιά των γκέτο. Είχε βρεθεί ότι τα παιδιά που το ολοκλήρωναν, μολονότι προέρχονταν από πολύ φτωχές οικογένειες και ζούσαν υπό δυσχερείς συνθήκες, σε μεγάλο ποσοστό κατάφερναν να σπουδάσουν και να ανελιχθούν επαγγελματικά. «Συνήθως το σχολείο δίνει έμφαση σε αυτά που θέλουν να δουν οι γονείς», λέει στην «Κ» η διευθύντρια του «Περιβολιού» Αδριανή Ρουσσοπούλου.

Το περιζήτητο, συναρπαστικό «Περιβόλι της Γιαγιάς»-2

«Εμείς κοιτάμε αυτό που χρειάζεται το παιδί. Τα παιδιά κάνουν τέχνη, παίζουν, κάνουν πράγματα “δύσκολα” ακόμα και για πολύ μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά προσαρμοσμένα στη μορφή παιχνιδιού. Μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα, να τρώνε μόνα τους, να έχουν αυτονομία, να παίρνουν αποφάσεις, ενθαρρύνονται να αναπτύσσουν φιλίες και σχέσεις». Φέτος στο «Περιβόλι» φιλοξενούνται 60 παιδιά, στα οποία αναλογούν 7 δάσκαλοι. «Σύμφωνα με τον νόμο, θα μπορούσαν να είναι μόλις… τρεις», λέει η ίδια. Οι νηπιαγωγοί εποπτεύονται από επιστημονική ομάδα και μετεκπαιδεύονται τακτικά, ενώ τα παιδιά που έχουν ιδιαίτερες δυσκολίες ακολουθούν ιδιαίτερο πρόγραμμα ατομικής δουλειάς με δάσκαλο ή ψυχολόγο. Παράλληλα, πραγματοποιούνται δωρεάν εργαστήρια εκπαίδευσης των ανέργων μητέρων.

Μέχρι σήμερα έχουν αποφοιτήσει από «το Περιβόλι της Γιαγιάς» πάνω από 800 παιδιά. «Οι γονείς όχι μόνο βλέπουν αλλαγή στα παιδιά τους, αλλά μια αλλαγή που έχει μεγάλη διάρκεια», λέει η κ. Ρουσσοπούλου. «Οι δάσκαλοί τους στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο μας λένε ότι τα παιδιά από το “Περιβόλι” είναι πολύ δυνατά στο διάβασμα, ότι τα “πιάνουν” πολύ εύκολα».

Το περιζήτητο, συναρπαστικό «Περιβόλι της Γιαγιάς»-3

Ο «ακριβότερος» παιδικός σταθμός της Καλαμάτας είναι εντελώς δωρεάν. «Το Περιβόλι της Γιαγιάς» φιλοξενεί αποκλειστικά παιδιά οικογενειών με πολύ χαμηλό εισόδημα, παρέχοντας πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Φυσικά, η πίεση από πιο «εύπορες» οικογένειες να γίνουν δεκτά τα παιδιά τους στο “Περιβόλι” είναι σταθερή. «Αυτός ήταν και ο στόχος μας», λέει η κ. Δοξιάδη, «ένας παιδικός σταθμός που όλοι να θέλουν να μπουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή