Η κληρονομιά Μπουτάρη και ο Νίκος Ταχιάος

Η κληρονομιά Μπουτάρη και ο Νίκος Ταχιάος

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν γίνει δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο Νίκος Ταχιάος, θα το οφείλει στον Γιάννη Μπουτάρη. Εχει τόσο εδραιωθεί ο εξωστρεφής προσανατολισμός της Θεσσαλονίκης, που η επιλογή ενός λαϊκού δεξιού θα εξέθετε τη Ν.Δ. Ο Νίκος Ταχιάος, όντας ένα από τα στελέχη της Ν.Δ που είναι «εξαγώγιμος», μπορεί να αδρανοποιήσει αυτόν τον κίνδυνο.

Η λιγότερο γνωστή πτυχή της δημαρχίας Μπουτάρη είναι η συμπαραγωγή δημοτικών υπηρεσιών με φιλανθρωπικά ιδρύματα και ΜΚΟ. Η Θεσσαλονίκη έχει ακολουθήσει παράλληλη πορεία με την Αθήνα, με καινοτόμες πολιτικές να χρηματοδοτούνται από φιλανθρωπικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους μισθοδοσίας προσωπικού ΜΚΟ που καλύπτουν κενά εξειδικεύσεων του δήμου. Ο Νίκος Ταχιάος δεν θα προδώσει τη δική του αστική καταγωγή και τις προσδοκίες του αρχηγού του, που είναι ένθερμος οπαδός του ρόλου της εθνικής ευεργεσίας. Εχει κάθε λόγο να εξασφαλίσει τη συνέχεια σε αυτή την παράμετρο της δημαρχίας Μπουτάρη.

Οσον αφορά την ανάδειξη της πολυπολιτισμικότητας, σημειώνουμε ότι έχει επηρεάσει τη στρατηγική σημαντικών τοπικών φορέων. Με την ίδρυση των εδρών Εβραϊκών και Ισλαμικών Σπουδών στο Αριστοτέλειο, τη σύσταση του Μουσείου του Ολοκαυτώματος και την ενσωμάτωση της πολυπολιτισμικότητας στην προώθηση της τουριστικής Θεσσαλονίκης από την επιχειρηματική κοινότητα, ο Νίκος Ταχιάος θα βρει μια πόλη που έχει επενδύσει στο παρελθόν της. Αυτή η επένδυση έχει και διακρατικές προεκτάσεις, αφού επηρεάζει θετικά, στην περίπτωση της εβραϊκής κληρονομιάς, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και το Ισραήλ. Ο Νίκος Ταχιάος θα συνεχίσει αυτή την πολιτική Μπουτάρη επειδή το απαιτεί η τοπική κοινωνία όσο και η ηγεσία της Ν.Δ. Σχετικά με ευρύτερες παρεμβάσεις του Γιάννη Μπουτάρη, θυμίζουμε τη δυναμική υποστήριξη του νόμου Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ και τη θερμή υποδοχή των παραχωρήσεων του αεροδρομίου «Μακεδονία», του ΟΛΘ και της αγοράς Μοδιάνο. Η πεποίθηση του δημάρχου, ότι η Θεσσαλονίκη δεν θα προκόψει αν δεν μεταρρυθμιστούν τα πανεπιστήμιά της και δεν εισρεύσουν εξωγενείς πόροι στις υποδομές της, είναι απολύτως ταυτόσημη με αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και εδώ ο Νίκος Ταχιάος θα ακολουθήσει την πεπατημένη Μπουτάρη.

Τέτοια συνέχεια δεν θα υπάρχει με τη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ο Γιάννης Μπουτάρης στήριξε. Στον βαθμό όμως που η συμφωνία επιταχύνει την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές, ο επόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης –όπως και ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδος – θα είναι αυτοί που θα καρπωθούν την ωφέλεια από την τόνωση της περιφερειακής ανάπτυξης. Το συγκριτικό πλεονέκτημα του Νίκου Ταχιάου –και συγκριτική αδυναμία του Γιάννη Μπουτάρη– βρίσκεται στον τομέα της χωροταξίας. Λόγω των ιδεοληψιών δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφούσας δημοτικής παράταξης, και μη αδιάλειπτης εμπλοκής του ιδίου του δήμαρχου σε θέματα χωροταξικής πολιτικής, η δημαρχία Μπουτάρη δεν χαρακτηρίσθηκε από φιλόδοξες αστικές αναπλάσεις. Οι σημαντικότερες που έγιναν είχαν προετοιμαστεί με την εποπτεία του Νίκου Ταχιάου ως αντιδημάρχου επί δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου. Ο υποψήφιος της Ν.Δ. είναι σε θέση να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες στον τομέα αυτόν, οι οποίες θα ενισχύσουν τη δυναμική της εξωστρέφειας, που είναι η αδιαμφισβήτητη κληρονομιά του σημερινού δημάρχου.

* Ο κ. Αντώνης Καμάρας διετέλεσε σύμβουλος του δημάρχου Θεσσαλονίκης την περίοδο 2011-2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή