Γιλέκα one size

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παναγιώτης Λαφαζάνης και Νίκος Νικολόπουλος. Επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας ο ένας, πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος ο άλλος. Τι κοινό έχουν πέρα από το ότι βρίσκονται αμφότεροι στη ζωή μας χάρη σε αλλεπάλληλα παιχνιδίσματα της πολιτικής μας μοίρας; Εμφανίστηκαν κι οι δυο τους με κίτρινο γιλέκο ως ένδειξη συμπαράστασης στους Γάλλους διαδηλωτές. Προσθέστε τώρα λίγο αντιεμβολιαστές, λίγο οπαδούς Σώρρα, μια δόση μακεδονομάχους και μια στάλα «μανούλες του Facebook» και ίσως έχουμε μια μικρή γεύση του ιδεολογικού αχταρμά που διαπνέει το εν λόγω κίνημα.

Τα «Kίτρινα Γιλέκα» ξεπήδησαν μέσα από μια σειρά γκρουπ του Facebook, που σύμφωνα με όλες τις πηγές λειτουργούν σαν εκκολαπτήρια και κόμβοι διάχυσης κάθε ξεχασμένης θεωρίας συνωμοσίας και κάθε λογής fake news. Στην ταυτότητα του γκρουπ «Θυμωμένοι πολίτες» (Citoyens en colere), που δημιουργήθηκε μόλις τον Οκτώβριο και έχει σήμερα 16.000 μέλη, αναφέρεται ότι η Γαλλία ελέγχεται από μασόνους τραπεζίτες. Οπως παρατηρεί το Buzzfeed, ένα από τα πρώτα ποστ στο γκρουπ «Γαλλία σε κίνδυνο», είναι μια μακρινή φωτογραφία με ακινητοποιημένα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τη λεζάντα, ένα εκατομμύριο Γερμανοί εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους και βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις τιμές των καυσίμων. Πρόκειται για ένα hoax που κυκλοφορεί από το 2017, έχει καταρριφθεί πολλάκις αλλά επιμένει. (Η φωτογραφία προέρχεται πιθανότατα από μποτιλιάρισμα στην Κίνα.)

Ενας από τους πιο επιφανείς διαδηλωτές, ο 31χρονος υπάλληλος μεταφορικής εταιρείας Maxime Nicolle, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι ένας από τους οκτώ «εκπροσώπους Τύπου» των «Κίτρινων Γιλέκων», δήλωσε πρόσφατα ότι γνωρίζει πράγματα «που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο σε λιγότερο από μία ώρα». Σύμφωνα με το CNN, στον Nicolle «χρεώνεται» η φημολογία ότι ο Μακρόν προτίθεται να υπογράψει συμφωνία για την εισδοχή 480 εκατ. νέων μεταναστών στην Ευρώπη. Αλλοι διαδηλωτές δήλωσαν στην τηλεόραση ότι το γαλλικό σύνταγμα έχει ακυρωθεί με διάταγμα του 2016 του τότε πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, οπότε ό,τι έχει συμβεί από το 2017 μέχρι σήμερα… δεν μετράει. Πρόκειται για θεωρία συνωμοσίας που διακινεί ένας 70χρονος youtuber (Serge Petitdemange), η οποία κάνει θραύση στα φεϊσμπουκικά γκρουπ των «Γιλέκων». Η εναντίωση στα προγράμματα εμβολιασμού είναι δημοφιλής θέση σε αυτές τις ομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή