Το Κονκλάβιο (11/12/18)

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Hρθαν πιο κοντά

Τελικά, η υπόθεση των μεταρρυθμίσεων μπορεί να μην είναι όσο απεχθής φαίνεται. Αν κρίνω, δηλαδή, από τον κόσμο που έδωσε το «παρών» χθες το βράδυ στην πλατεία Καραϊσκάκη για την παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις» (εκδ. Παπαζήση), μπορεί να είναι και προσφιλές θέμα. Τουλάχιστον, για τον «μεταρρυθμιστικό πυρήνα» της Ν.Δ. και του Ποταμιού. Γιατί να το κρύψωμεν, άλλωστε; Δεν είναι όλοι μεταρρυθμιστές. Ούτε, φυσικά, όσοι τίμησαν με την παρουσία τους χθες το βράδυ τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ…

Σε κάθε περίπτωση, η παρουσίαση έφερε πιο κοντά τη Ν.Δ. και το Ποτάμι. Σημειώνω ότι πλην, βέβαια, του Στ. Θεοδωράκη που ήταν ομιλητής, εκεί ήταν ο Γ. Μαυρωτάς, ο Γ. Αμυράς, αλλά και ο Σπ. Λυκούδης. Εξάλλου, ανταπέδωσαν στον Χατζηδάκη που τίμησε με την παρουσία του το συνέδριό τους προ εβδομάδων. Παρόντες πολλοί από τη Ν.Δ., όπως ήταν αναμενόμενο. Μεταξύ αυτών, οι Λευτ. Αυγενάκης, Κ. Τσιάρας, Ν. Δένδιας, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, Βασ. Κικίλιας, Oλγα Κεφαλογιάννη, Γ. Κεφαλογιάννης, Γ. Βρούτσης, αλλά και οι Γ. Βλάχος, Γ. Παπαθανασίου και Λευτ. Ζαγορίτης.

Α, ήταν εκεί και ο Χ. Θεοχάρης. Τελευταίος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικός, ο Aδ. Γεωργιάδης. Σημειώνω ότι ο έτερος αντιπρόεδρος της Ν.Δ. μπήκε στην αίθουσα τελευταίος, δέκα λεπτά αφού η εκδήλωση είχε αρχίσει, με αποτέλεσμα να καθίσει όρθιος και, πάντως, όχι στην πρώτη σειρά. Εξάλλου, προηγουμένως είχαν σημειωθεί κάποια «διπλωματικά» σπρωξίματα για ένα photo op στην πρώτη σειρά…

Dream team

Σημειώνω ότι το «παρών» έδωσε και ο Στ. Μάνος. Πάντως, κοιτάζοντας κάποια στιγμή το κοινό ο επίσης ομιλητής Γ. Παγουλάτος μίλησε για την «dream team του φιλελεύθερου μεταρρυθμισμού». Μνημόνευσε ακόμα την Aννα Διαμαντοπούλου και τη Μαριέττα Γιαννάκου, θυμίζοντας ότι «πολιτικοί που τόλμησαν να συγκρουστούν δεν επιδοκιμάστηκαν πάντα». Ψέματα;

Ο Χατζηδάκης στο Ποτάμι;

Κράτησα επίσης το αστείο που έκανε ο συντονιστής Π. Τσίμας στον Θεοδωράκη, προφανώς σε συνέχεια των «αποκαλύψεων» για δήθεν μυστικές συναντήσεις του με τον Κυρ. Μητσοτάκη και όχι μόνο. «Αν δεν κινδυνεύεις να παρεξηγηθείς, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ίδιο μικρόφωνο με τον Κυριάκο;», είπε απευθυνόμενος στον Σταύρο και του έδωσε το μικρόφωνο που είχε μόλις αφήσει ο Μητσοτάκης. Ο Θεοδωράκης, πάντως, απευθυνόμενος στον Χατζηδάκη, είπε ότι αν δεν πίστευε ότι ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. είχε «λαμπρό μέλλον» στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., «θα του πρότεινα να μετάσχει στο Επικρατείας του Ποταμιού».

Τραπεζώματα

Eνα ενδιαφέρον διήμερο, πλήρες μηνυμάτων, αλλά και τραπεζωμάτων, είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Κύπρο. Θυμίζω ότι ο λόγος του ταξιδιού ήταν να παραστεί στο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου. Εξ ου και δεν μου κάνει εντύπωση που πληροφορούμαι ότι το βράδυ του Σαββάτου παρέστη σε κλειστό δείπνο που παρέθεσε η χήρα του Παπαδόπουλου στην οικογενειακή οικία, παρουσία και του Ν. Αναστασιάδη.Την επόμενη μέρα τού παρέθεσε γεύμα στο Προεδρικό ο Αναστασιάδης. Με φόντο πάντα το Κυπριακό.

Μόνο πολιτική

Το κατώφλι της Παναγή Κυριακού για να συναντήσει τον Κ.Καραμανλή πέρασε χθες ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης (με τη στήριξη της Ν.Δ.) Ν. Ταχιάος. Φαντάζομαι ότι η συνάντηση δεν είναι ανεξάρτητη από τις φήμες που οργιάζουν στη Β. Ελλάδα και θέλουν τους καραμανλικούς να μην ενθουσιάζονται με την υποψηφιότητα. Εξ ου και το σχόλιο που «ανέβασε» στα social media ο Ταχιάος, μαζί με μια φωτογραφία του αρκετά χρόνια πριν με τον Καραμανλή: «Πριν από 28 χρόνια, ως νεαρός βουλευτής, ο Κώστας Καραμανλής “έβαζε πλάτη” για την εκλογή του Ντίνου Κοσμόπουλου ως δημάρχου Θεσσαλονίκης. Σήμερα ο επίσης νεαρός δημοτικός σύμβουλος που ποζάρει δίπλα του στη φωτογραφία του 1990, είχε τη χαρά να ανταλλάξει μαζί του απόψεις για την πόλη και την πολιτική», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «ελάχιστοι διαθέτουν το πολιτικό αισθητήριο του Καραμανλή και το ταλέντο του να είναι με δυο κουβέντες πάντα to the point». Καταλήγει, δε, ότι, ως προς τα υπόλοιπα, «παραπολιτικά δεν υπάρχουν, με τον Καραμανλή μόνο πολιτική». Και προαναγγέλλει κοινή τους εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη.

Καρφί

Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις στην παρουσίαση του βιβλίου του αντιπροέδρου της Ν.Δ., ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι απαιτείται «σεμνότητα και όχι ιδεολογική αλαζονεία». «Αλαζονεία» που, όπως το έθεσε, «πληρώνουν κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες». Αν δεν ήταν αυτό «καρφί» για τον Εμανουέλ Μακρόν και τα΄«Κίτρινα Γιλέκα», τότε για ποιον ήταν;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή