Τουλάχιστον τρεις νεκροί και 12 τραυματίες από την επίθεση στο Στρασβούργο – Διαφεύγει ο δράστης (φωτογραφίες – βίντεο)

Τουλάχιστον τρεις νεκροί και 12 τραυματίες από την επίθεση στο Στρασβούργο – Διαφεύγει ο δράστης (φωτογραφίες – βίντεο)

6' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες στελέχη της γαλλικής αστυνομίας και των γαλλικών ένοπλων δυνάμεων συνέχιζαν την κινητοποίησή τους τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του ενόπλου που επιτέθηκε στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου το βράδυ της Τρίτης, όταν σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι δώδεκα, με τον δράστη να διαφεύγει ακόμα, ενώ η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να θέσει τη Γαλλία σε «κατάσταση συναγερμού» για «τρομοκρατική επίθεση».

Περίπου 350 άνδρες, ανάμεσά τους 100 μέλη της δικαστικής αστυνομίας, μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και στρατιωτικοί, με την υποστήριξη δύο ελικοπτέρων, καταδιώκουν τον ένοπλο, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ από το Στρασβούργο, όπου μετέβη κατ' εντολή του προέδρου της Δημοκρατίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Το βράδυ της Τρίτης, αρχής γενομένης «από τις 19:50» (20:50 ώρα Ελλάδας), ο ένοπλος άνοιξε πυρ και «έσπειρε τον τρόμο» σε «τρία σημεία» στο Στρασβούργο, είπε ο Καστανέρ, χωρίς να κατονομάσει τον δράστη, διευκρινίζοντας πάντως πως είναι «γνωστός» στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε δώδεκα, από τους οποίους οι έξι βρίσκονται σε απολύτως κρίσιμη κατάσταση, συνέχισε ο Καστανέρ. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο δήμαρχος του Στρασβούργου Ρολάντ Ρις είχε κάνει λόγο με ανακοίνωσή του που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο για «τέσσερις νεκρούς και περίπου δέκα τραυματίες». Τον ίδιο απολογισμό είχαν δώσει πηγές προσκείμενες στη γαλλική αστυνομία στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Ανάμεσα στις 20:20 και τις 21:00» (21:20 και 22:00 ώρες Ελλάδας), ο δράστης ενεπλάκη σε ανταλλαγές πυρών με στρατιώτες και αστυνομικούς δύο φορές πριν διαφύγει, σύμφωνα με τον Καστανέρ.

Σε αυτές τις ανταλλαγές πυρών, ο ένοπλος τραυματίστηκε από τις σφαίρες των ανδρών στρατιωτικής περιπόλου που είχε αναπτυχθεί στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της επιχείρησης Sentinelle και ήταν επιφορτισμένη με τη φρούρηση της χριστουγεννιάτικης αγοράς, ανέφερε πηγή προσκείμενη στην αστυνομία. Κατά το γαλλικό γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας, ένας στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι από τον εξοστρακισμό μιας από τις σφαίρες του ενόπλου.

«Ακούσαμε πολλούς πυροβολισμούς (…) κι είδαμε πολύ κόσμο να τρέχει. Κάποιος έπεσε, αλλά δεν ξέρω αν σκόνταψε ή αν είχε τραυματιστεί», αφηγήθηκε αυτόπτης μάρτυρας.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε πως ο δράστης της επίθεσης στην αγορά είναι «γνωστός» στις γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας αλλά δεν είχε ποτέ μέχρι χθες εμπλακεί σε υποθέσεις τρομοκρατικής φύσης. Είχε καταδικαστεί τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία και είχε εκτίσει ποινές φυλάκισης, σημείωσε ο Καστανέρ.

Ο δράστης, από το Στρασβούργο, 29 ετών, σχεδιαζόταν να συλληφθεί το πρωί της Τρίτης από άνδρες της χωροφυλακής, στο πλαίσιο έρευνας για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ανέφερε πηγή προσκείμενη στην έρευνα που διενεργείται στο Γαλλικό Πρακτορείο. Άλλοι ύποπτοι για την ίδια υπόθεση τέθηκαν υπό κράτηση.

Η εισαγγελία του Παρισιού γνωστοποίησε παράλληλα ότι άρχισε να διενεργεί έρευνα για «ανθρωποκτονίες» και «απόπειρες ανθρωποκτονιών» που θεωρεί ότι έχουν «τρομοκρατικούς» σκοπούς ενώ έκανε επίσης λόγο για «σύσταση και συμμορία».

Μετά την επίθεση, η γαλλική κυβέρνηση αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών, ενημέρωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Το μέτρο προβλέπει «την εφαρμογή ενισχυμένων ελέγχων στα σύνορα», είπε ο Καστανέρ, ενώ θα γίνονται επίσης περισσότεροι έλεγχοι «σε όλες τις χριστουγεννιάτικες αγορές» της Γαλλίας «για να προληφθεί ο κίνδυνος επίθεσης κάποιου επίδοξου μιμητή» των τραγικών γεγονότων στο Στρασβούργο. Θα υπάρξει επίσης, «συμπληρωματικά», ακόμη «πιο ισχυρή κινητοποίηση» των μονάδων του στρατού που συμμετέχουν στην επιχείρηση Sentinelle «καθ' άπασα την επικράτεια».

Αργά τη νύχτα, ο πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε με ανάρτησή του στο Twitter την «αλληλεγγύη του προς το έθνος ολόκληρο», αφού προήδρευσε στο Μποβό μιας συνεδρίασης του διυπουργικού κλιμακίου αντιμετώπισης κρίσης στο υπουργείο Εσωτερικών, παρόντος και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ.

Η παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου ήταν ο στόχος μιας σχεδιαζόμενης επίθεσης, που όμως απετράπη, τον Δεκέμβριο του 2000. Γενικά φρουρείται αυστηρά και υπάρχουν εκτενή μέσα επιτήρησής της. Εντέλλονται να τη φυλάσσουν μεταξύ άλλων 260 αστυνομικοί.

Τουλάχιστον τρεις νεκροί και 12 τραυματίες από την επίθεση στο Στρασβούργο – Διαφεύγει ο δράστης (φωτογραφίες – βίντεο)-1
Τουλάχιστον τρεις νεκροί και 12 τραυματίες από την επίθεση στο Στρασβούργο – Διαφεύγει ο δράστης (φωτογραφίες – βίντεο)-2

Ο δήμος του Στρασβούργου κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ οι υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσαν επίσης όσους βρίσκονταν στο κτίριο να παραμείνουν εκεί και να μην βγουν έξω. 

Το κέντρο της πόλης παραμένει αποκλεισμένο σε ακτίνα περίπου 200 μέτρων γύρω από την πλατεία Γκούτενμπεργκ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του, ενημερώνεται διαρκώς για τα γεγονότα στο Στρασβούργο.

«Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα των πυροβολισμών στο Στρασβούργο, τους οποίους καταδικάζω απόλυτα», αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε ανάρτησή του στο Twitter. «Το Στρασβούργο είναι εξ ορισμού η πόλη σύμβολο της ευρωπαϊκής ειρήνης και της δημοκρατίας. Των αξιών που υπερασπιζόμαστε πάντα. Η Επιτροπή βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας», καταλήγει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

 

Τουλάχιστον τρεις νεκροί και 12 τραυματίες από την επίθεση στο Στρασβούργο – Διαφεύγει ο δράστης (φωτογραφίες – βίντεο)-3
Τουλάχιστον τρεις νεκροί και 12 τραυματίες από την επίθεση στο Στρασβούργο – Διαφεύγει ο δράστης (φωτογραφίες – βίντεο)-4

Οι αρχές κάλεσαν επίσης μέσω του Twitter τον κόσμο να μην διαδίδει ψευδείς φήμες, να παραμείνει ψύχραιμος και να ενημερώνεται μόνο από επίσημες πηγές.

Βίντεο από την Καθημερινή Κύπρου που βρίσκεται στο σημείο της επίθεσης. 

Το περιστατικό σημειώθηκε μια μέρα πριν την σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διεξάγεται στο Στρασβούργο, όπως σημειώνει η Καθημερινή Κύπρου. 

Ελληνες ευρωβουλευτές: «Είμαστε εγκλωβισμένοι»

Ο Ευρωβουλευτής της Ελiιάς Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε την ώρα της επίθεση κοντά στο σημείο και έκανε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο twitter από το εσωτερικό ενός εστιατορίου.Η επίθεση εκδηλώθηκε σε απόσταση μόλις 10 μέτρων, μεταξύ των πλατειών Κλεμπέρ και Γκούτεμπεγκ κοντά στην Χριστουγεννιάτικη Αγορά όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ανδρουλάκης.

Ανάρτηση στον λογαριασμό του στο twitter έκανε και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος βρισκόταν εκείνη την ώρα στο κέντρο του Στρασβούργου.

Από το γραφείο του στο Στρασβούργο όπου παραμένει για λόγους ασφαλείας μετά από υποδείξεις των αρμοδίων αρχών, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες που έχουν, οι πυροβολισμοί «έπεσαν» στην Χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου.

Οι αρμόδιες αρχές κάνουν λόγο για νεκρούς και τραυματίες χωρίς να δίνουν περισσότερα στοιχεία ενώ μέχρι στιγμής ο δράστης δεν έχει συλληφθεί ή εξουδετερωθεί, αναφέρει ο κ. Παπαδημούλης και όπως προσθέτει με απόφαση των αρμοδίων αρχών έχει απαγορευτεί η κίνηση έξω από το κοινοβούλιο και δεν επιτρέπεται για λόγους ασφαλείας σε κανέναν να μετακινηθεί. Αντίστοιχα και όσοι πολίτες βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης παραμένουν στο σημεία μέχρι νεοτέρας.

Βίντεο ανήρτησε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου στο οποίο κάνει λόγο για πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις, πληροφορίες που επισημαίνει, ωστόσο, ότι παραμένουν ανεπιβεβαίωτες. 

Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες

Για «πολλούς πυροβολισμούς» σε διάφορους κεντρικούς δρόμους του Στρασβούργου, έκαναν λόγο μάρτυρες που μίλησαν στον ιστότοπο της τοπικής εφημερίδας DNA.

Ένας από τους μάρτυρες, κάτοικος της οδού Αρκάντ, είπε ότι είδε δύο ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος. «Αιμορραγούσαν, φαίνονταν τραυματισμένοι. Άλλοι άνθρωποι άρχισαν να φωνάζουν. Οι αστυνομικοί έφτασαν πολύ γρήγορα. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν ξεκαθάρισμα λογαριασμών, επειδή ο κόσμος κυκλοφορούσε ακόμη στον δρόμο. Στη συνέχεια η περιοχή αποκλειστήκε, έφτασαν τα ασθενοφόρα και απομάκρυναν τα θύματα«», είπε.

Ο Αλέν Λαφόν, που ζει στην οδό Ορφέβρ, στο κέντρο του Στρασβούργου, είπε ότι άκουσε πέντε πυροβολισμούς. Όταν κοίταξε από το παράθυρο του σπιτιού του «αρχικά δεν είδα τίποτα», είπε. «Μετά, είδα έναν άνθρωπο πεσμένο μπροστά στο κοσμηματοπωλείο Schmidt-Lutz. Στην απέναντι πλευρά ήταν άλλοι δύο άνθρωποι, ξαπλωμένοι κάτω. Είδα και τον γιατρό μου, τον Δρ. Φιλίπ Βαλί, να τους δίνει τις πρώτες βοήθειες», είπε ο μάρτυρας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή