Brexit: «Οχι» από Ε.Ε. στην επαναδιαπραγμάτευση

Brexit: «Οχι» από Ε.Ε. στην επαναδιαπραγμάτευση

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ενα μεγάλο «όχι» εισέπραξε χθες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μετά τις επισκέψεις της στις Βρυξέλλες, στη Χάγη και στο Βερολίνο, σε μία ύστατη προσπάθεια να πείσει τους συνομιλητές της για περαιτέρω αλλαγές στις 585 σελίδες της συμφωνίας αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. Αυτό που είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι ηγέτες της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, όπου το Brexit θα συζητηθεί, είναι να προσφέρουν περαιτέρω διευκρινίσεις όσον αφορά τη ρήτρα ασφαλείας (backstop) και να μην υπάρξει «σκληρό» σύνορο μεταξύ της Βόρειας και της ανεξάρτητης Ιρλανδίας. «Η συμφωνία που έχουμε πετύχει είναι η καλύτερη δυνατή, είναι η μοναδική συμφωνία», είπε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ.-Κ. Γιούνκερ από το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

«Ολοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα ξανανοίξουμε τη συμφωνία αποχώρησης». Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ν. Τουσκ, ο οποίος σε tweet του ανέφερε πως σκοπός της ένταξης της συζήτησης για το Βrexit στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης δεν είναι για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πώς μπορούμε να διευκολύνουμε την κύρωση της συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο» είπε και πρόσθεσε πως «καθώς ο χρόνος τελειώνει, θα συζητήσουμε επίσης την ετοιμότητά μας για το σενάριο στο οποίο η Μ. Βρετανία θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας αυτό που στις Βρυξέλλες ακούγεται όλο και περισσότερο μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Λονδίνο. Την πιθανότητα δηλαδή εξόδου της Μ. Βρετανίας στις 29 Μαρτίου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

Ο κ. Τουσκ τόνισε πως παραμένει βέβαιος ότι η συμφωνία για το Brexit είναι η καλύτερη αλλά και η μοναδική συμφωνία. «Δεν υπάρχει χώρος για επαναδιαπραγμάτευση αλλά περαιτέρω διευκρινίσεις είναι πιθανές», είπε χαρακτηριστικά. Στο μεταξύ, ο κ. Γιούνκερ από το Ευρωκοινοβούλιο τόνισε χθες ότι αν τεθεί σε εφαρμογή η ρήτρα ασφαλείας, θα είχε ως συνέπεια η Μ. Βρετανία να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση και ότι αυτό δημιουργεί αντιδράσεις στο Λονδίνο, αλλά η ρήτρα ασφαλείας «είναι αναγκαία» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Η Ιρλανδία δεν θα αφεθεί ποτέ μόνη της», τόνισε ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή