Με παράδειγμα την υποχώρηση Μακρόν πάει στις Βρυξέλλες ο Κόντε

Με παράδειγμα την υποχώρηση Μακρόν πάει στις Βρυξέλλες ο Κόντε

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βασικό επιχείρημα πως η κοινωνική σταθερότητα είναι αναγκαία ώστε να εξακολουθήσει να υπάρχει και χρηματοπιστωτική σταθερότητα και βασικό παράδειγμα τη Γαλλία και την υποχώρηση Μακρόν στα αιτήματα των διαδηλωτών, ταξιδεύει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, όπου θα συναντηθεί με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία πίεζε μέχρι την τελευταία στιγμή τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να αποδεχθούν μείωση του στόχου του ελλείμματος στο 2%, ώστε να αποφύγει η Ρώμη την επιβολή οικονομικών κυρώσεων από την Κομισιόν.

Είναι ανάγκη η Ευρώπη να ξεπεράσει το «κοντόφθαλμο» όραμά της περί δημοσιονομικής πειθαρχίας, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να ξεσπάσουν διαδηλώσεις καθώς οι πολίτες θα διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση αθέτησε το προεκλογικό της πρόγραμμα, είπε χθες ο Κόντε μιλώντας στην ιταλική Βουλή.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι πηγαίνει στις Βρυξέλλες έχοντας μαζί του λεπτομερές πρόγραμμα επενδύσεων και όχι «βιβλίο με όνειρα». «Θα συζητήσω (με τον Γιούνκερ) γνωρίζοντας ότι ο προϋπολογισμός ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας, εντός των ευρωπαϊκών ορίων», είπε χθες ο Κόντε αναφερόμενος στο όριο δημοσιονομικού ελλείμματος 3% του ΑΕΠ.

«Αν βρισκόμαστε εδώ σήμερα, είναι για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των πολιτών, για να υπερασπιστούμε όσους βλέπουν τις προοπτικές της ζωής τους να καταποντίζονται, όσους έχουν παιδιά που είναι χαμένα στην υπαρξιακή ανασφάλεια», τόνισε ο Κόντε υπερασπιζόμενος την απόφαση της κυβέρνησής του να θέσει στόχο δημοσιονομικού ελλείμματος 2,4% του ΑΕΠ για το 2019. «Αν επιθυμούμε να αποφύγουμε διαδηλώσεις, πρέπει να αναλάβουμε τώρα δράση, ώστε να ευθυγραμμίσουμε τον στόχο για χρηματοπιστωτική σταθερότητα με τον στόχο για κοινωνική σταθερότητα», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία προσπαθούσε μέχρι την τελευταία στιγμή να πείσει τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να μειώσουν τον στόχο για το έλλειμμα στο 2% του ΑΕΠ, λέγοντας πως είναι προτιμότερο να το πράξουν προκειμένου να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη της Ε.Ε. παρά να διακινδυνεύσουν την επιβολή οικονομικών προστίμων.

Ο Τρία είναι μοναχική φιγούρα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ των πολιτικών του προϊσταμένων και των απαιτήσεων των Βρυξελλών. Εχει υποστηρίξει ότι είναι αναγκαία η αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος ώστε να αντισταθμιστεί η επιβράδυνση του ιταλικού ΑΕΠ την περίοδο 2018-2020, ενώ χθες επανέλαβε πως η κοινωνική σταθερότητα αποτελεί θεμέλιο και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Το κατά πόσον θα είναι πρόθυμη η Κομισιόν να αποδεχθεί ιταλικό δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 1,95%, όπως αναφέρεται στη χθεσινή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή