«Ο Μακρόν έχει λαβωθεί βαριά από τις διαδηλώσεις»

«Ο Μακρόν έχει λαβωθεί βαριά από τις διαδηλώσεις»

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. «Ενας ακόμη πρόεδρος που εγκαταλείπει τις μεταρρυθμίσεις επειδή βρέθηκε αντιμέτωπος με διαδηλώσεις». Αυτό είναι το συμπέρασμα του αρθρογράφου των Financial Times, Γκίντιον Ράκμαν, για τον Εμανουέλ Μακρόν, μετά το προεδρικό διάγγελμα της Δευτέρας.

Το πακέτο παροχών που ανακοίνωσε ο Μακρόν προκειμένου να εκτονώσει την οργή των «Κίτρινων Γιλέκων» δεν είναι μια στιγμιαία απόφαση. Σύμφωνα με τον Ράκμαν, πρόκειται για κομβική στιγμή στην προεδρία Μακρόν. «Η ζοφερή αλήθεια είναι ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει λαβωθεί βαριά από τις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων, τη βία που τις συνοδεύει και τις πανικόβλητες μεταστροφές της δικής του πολιτικής», σημειώνει. «Τα γεγονότα της εβδομάδας που πέρασε θα αποδειχθούν πιθανότατα σημείο καμπής, που θα εξουδετερώσει την προεδρία Μακρόν και θα την εμποδίσει να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της», προσέθεσε, θεωρώντας ότι οι εξελίξεις δυναμιτίζουν τις σχεδιαζόμενες για το μέλλον μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και στην περίθαλψη.

Το πακέτο παροχών του Γάλλου προέδρου δεν πέρασε απαρατήρητο νοτίως των Αλπεων, με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο να ζητάει ίση μεταχείριση Παρισιού και Ρώμης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι παροχές του Μακρόν θα ανεβάσουν το έλλειμμα του γαλλικού προϋπολογισμού στο 3,4% του ΑΕΠ, ενώ η Κομισιόν απέρριψε το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, που προβλέπει έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ. «Αν οι κανόνες για το έλλειμμα ισχύουν για την Ιταλία, περιμένω να ισχύσουν και για τον Μακρόν», είπε ο Ντι Μάιο. Στο μεταξύ, μετά τις εξαγγελίες του Γάλλου προέδρου, μερίδα διαδηλωτών επιμένει, με αίτημα τίποτα λιγότερο από την ανατροπή της κυβέρνησής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή