Η Google δεν σχεδιάζει επιστροφή στην κινεζική αγορά

Η Google δεν σχεδιάζει επιστροφή στην κινεζική αγορά

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Google, οκτώ χρόνια μετά την αποχώρησή της από την κολοσσιαία αγορά της Κίνας, δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει σε αυτήν, δημιουργώντας μια ομώνυμη μηχανή αναζήτησης εκεί, ωστόσο στο μέλλον δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο. Τα σχετικά ανέφερε, μεταξύ άλλων, στη χθεσινή κατάθεσή του στην επιτροπή δικαστικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σαντάρ Πιτσάι.

Επιπλέον, έδωσε εξηγήσεις για την πολιτική συλλογής προσωπικών δεδομένων, τον σεβασμό της βούλησης των χρηστών και απέρριψε τις κατηγορίες ότι η μηχανή αναζήτησης της Google λειτουργεί με προκατάληψη έναντι των Ρεπουμπλικανών. Ειδικότερα, κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ερωτήθηκε από τον Ρεπουμπλικανό βουλευτή Μπομπ Γκουντλάτε τι ποσότητα προσωπικών στοιχείων απορροφά η Google μέσω του λογισμικού Android στα κινητά τηλέφωνα.

Ο Σαντάρ Πιτσάι επισήμανε πως οι χρήστες επιλέγουν εάν θέλουν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που καταγράφουν ατομικά στοιχεία, όπως λόγου χάριν οι εφαρμογές ευεξίας και φυσικής κατάστασης που μετρούν βήματα. Ωστόσο, σε επόμενη ερώτηση σχετικά με το εάν οι χρήστες του λειτουργικού συστήματος Android αντιλαμβάνονται πλήρως τους όρους λειτουργίας του, δεν απάντησε ευθέως. «Πέρα από τους όρους λειτουργίας, υπενθυμίζουμε ξεκάθαρα στους χρήστες να ελέγξουν τα απόρρητα δεδομένα τους», είπε ο κ. Πιτσάι. Αναφορικά με τα σχέδια της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google, για την Κίνα, ο Σαντάρ Πιτσάι τόνισε ότι δεν σχεδιάζει να επιστρέψει εκεί, όμως δεν το αποκλείει στο μέλλον. «Δεν σχεδιάζουμε μηχανή αναζήτησης για την Κίνα», δήλωσε. «Η απρόσκοπτη πρόσβαση στην πληροφορία είναι ανθρώπινο δικαίωμα και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε αυτό». Πολλοί εργαζόμενοι της Google και βουλευτές εκτιμούν πως εάν επιστρέψει στην Κίνα η εταιρεία, θα συμμορφωθεί με το αυστηρό πλαίσιο παρακολούθησης και λογοκρισίας.

Επίσης, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Λαμάρ Σμιθ ρώτησε τον Σαντάρ Πιτσάι εάν η μηχανή αναζήτησης δεν είναι φίλα προσκείμενη προς τους ομοϊδεάτες του, επικαλούμενος έρευνες. Ο επικεφαλής της Google απέρριψε τα στοιχεία, επισημαίνοντας πως ουδείς εργαζόμενος της εταιρείας μπορεί να παραποιήσει αποτελέσματα αναζήτησης. «Συμβαίνει συχνά μία μελέτη να χρησιμοποιεί ομάδα δεδομένων και να καταλήγει σε κάποιο συμπέρασμα», τόνισε. «Εχουμε διαπιστώσει ότι στην κατηγορία των ειδήσεων παρέχουμε μεγάλη ποικιλία πηγών». Η κατάθεση Σαντάρ Πιτσάι έφερε στη μνήμη την απουσία του όταν εκλήθη, τον Σεπτέμβριο, να καταθέσει και δεν εμφανίστηκε. «Ηταν αναγκαίο να καταθέσετε, διότι έχει επιταθεί η δυσπιστία για τους τεχνολογικούς ομίλους στην Αμερική», σημείωσε ο Κέβιν Μακάρθι, πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Tέλος, οι Δημοκρατικοί, που θα έχουν την πλειοψηφία στην επόμενη επιτροπή δικαστικών υποθέσεων της Βουλής, είχαν και αυτοί στο παρελθόν εγκαλέσει τα στελέχη των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας της Σίλικον Βάλεϊ. Ο λόγος είναι ότι ανησυχούσαν για το μεγάλο μέγεθός τους, τη χρήση πλατφορμών από ξένες χώρες, ώστε να επηρεάσουν τις αμερικανικές εκλογές, και τη μη εκπροσώπηση διαφορετικών ομάδων στο εργατικό τους δυναμικό με κριτήριο το φύλο, το χρώμα, την εθνική προέλευση κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή