Σύγκρουση με άρωμα εκλογών στη Βουλή

Σύγκρουση με άρωμα εκλογών στη Βουλή

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περιβάλλον ακραίας πόλωσης –με σφοδρές συγκρούσεις σε όλα τα μέτωπα, που συχνά προσλαμβάνουν χαρακτηριστικά μονομαχίας μέχρις εσχάτων για τους κ. Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη, όπως έδειξε και η χθεσινή αντιπαράθεση στη Βουλή– οδεύει η χώρα προς τις επόμενες εκλογές. Πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την ψήφιση της μη περικοπής των συντάξεων, προχώρησαν σε αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης: πέραν της οικονομικής πολιτικής, ξιφούλκησαν για το Σκοπιανό στη σκιά των τελευταίων δηλώσεων Ζάεφ και για τα σκάνδαλα, ενώ δεν απουσίασαν και οι συγκρούσεις ακόμα και για το στελεχικό δυναμικό των δύο κομμάτων, που προέρχεται από άλλους πολιτικούς σχηματισμούς.

Ενδεικτικό του κλίματος που έχει ήδη διαμορφωθεί πάντως είναι και το γεγονός ότι, στη σκιά των οξύτατων αντιπαραθέσεων Τσίπρα – Μητσοτάκη, κατεγράφησαν και πολλές εκρήξεις στελεχών των δύο μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών ομάδων με έως και υβριστικές επιθέσεις προς αλλήλους.

Ολα άρχισαν εξ αφορμής του γεγονότος ότι στην πρωτολογία του ο πρόεδρος της Ν.Δ. όχι μόνο απαρίθμησε όλους εκείνους τους φόρους και τις περικοπές που ψήφισε η σημερινή συγκυβέρνηση, μέσω των οποίων ουσιαστικά αποδομείται το σημερινό κυβερνητικό αφήγημα περί μέτρων κοινωνικής πολιτικής, αλλά άνοιξε και το Σκοπιανό, παραλλήλως με την ανάπτυξη κριτικού λόγου για μια σειρά επιλογών σε πολλά πεδία κυβερνητικής πολιτικής.

Ο πρωθυπουργός απήντησε αρχικώς με χαρακτηρισμούς όπως «μπακάλικη αριθμητική», για να επαναφέρει το γνωστό επιχείρημα ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ επέβαλαν μεγαλύτερη λιτότητα, συγκριτικώς με το πρόγραμμα «δημοσιονομικής προσαρμογής» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στο πλαίσιο αυτό, ήταν που μίλησε εκ νέου για «πάρτι διαφθοράς και διαπλοκής», «fake news», ενώ καταλόγισε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «καφενειακό λόγο», για να συμπληρώσει: «Επειδή ο κ. Μητσοτάκης απέτυχε στη στρατηγική της καταστροφής, απέτυχε το αφήγημά του στην οικονομία και δεν βρίσκει άλλον τρόπο σήμερα προκειμένου να αποσταθεροποιήσει την πορεία της χώρας από την έξοδο από την κρίση, την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη, και ο μόνος τρόπος που βρίσκει είναι να δημιουργήσει εικόνα εθνικού διχασμού και πόλωσης».

Ως προς το κατά πόσον επιβαρύνθηκε η χώρα από τις επιλογές της συγκυβέρνησης από το 2015, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε σχόλια των ευρωπαϊκών θεσμών για πρόκληση ζημίας 100 δισ. στην οικονομία κατά την πρώτη περίοδο επί υπουργίας Βαρουφάκη, τις υποσχέσεις για κατάργηση μνημονίων, ΕΝΦΙΑ κ.λπ. που δεν υλοποιήθηκαν, ενώ και για τον νέο υπαινιγμό του πρωθυπουργού περί παλαιού και νέου πολιτικού συστήματος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε σε –ένα προς ένα– εκείνα τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Ν.Δ. που σήμερα βρίσκονται όχι απλώς στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στα υπουργικά έδρανα. «Την επόμενη φορά, λοιπόν, κ. Τσίπρα, που θα μιλήσετε για το παλιό και το νέο, για κοιταχτείτε λίγο στα υπουργικά έδρανα και στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Εσείς μπορείτε να βολευτείτε με τα απολειφάδια της πολιτικής ζωής που πέρασαν από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ», ήταν μία από τις απαντήσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός.

Η σύγκρουση των δύο ανδρών κορυφώθηκε εκ νέου με αντικρουόμενες απόψεις περί του ποιος θα βρεθεί μετά τις εκλογές στα έδρανα της αντιπολίτευσης, τον κ. Μητσοτάκη να καλεί τον πρωθυπουργό σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και τον κ. Τσίπρα να καλεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή