Τουρκικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Τουρκικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παρουσία της στην περιοχή ανάμεσα στο ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας κοντά στο Καστελλόριζο και στα οικόπεδα 4 και 5 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας ανανεώνει διαρκώς η Αγκυρα.

Τελευταία εξέλιξη συνιστά η έκδοση τριών διαδοχικών NAVTEX (1291/18, 1298/18 και 1299/18), με τις οποίες κοινοποιούνται προς ναυτιλλομένους δύο ασκήσεις με πυρά, αλλά και σεισμικές έρευνες του τουρκικού σκάφους «Μπαρμπαρός». Οι σεισμικές έρευνες θα πραγματοποιηθούν μέχρι και αύριο σε μια περιοχή η οποία στον χάρτη αποτυπώνεται ως ένα νοητό «V», που αφενός σαφέστατα πλήττει την ελληνική θέση περί ΑΟΖ που συνορεύει με εκείνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφετέρου αποτελεί αναβάθμιση των προκλήσεων, καθώς η Αγκυρα δεν περιορίζεται σε ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά πραγματοποιεί παράνομες έρευνες στην υφαλοκρηπίδα.

Η αυξημένη κινητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο σε επίπεδο ναυτικής παρουσίας αλλά και ερευνών για φυσικό αέριο, συνοδεύεται από μπαράζ δημοσιευμάτων στη γειτονική χώρα περί περαιτέρω στρατιωτικοποίησης των Κατεχομένων. Συγκεκριμένα, μερίδα του τουρκικού Τύπου εμφανίζει την Αγκυρα έτοιμη να ιδρύσει σημαντικής έκτασης ναυτική βάση στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου εντός του επόμενου χρόνου.

Η γενικότερη στάση των Τούρκων αναδεικνύεται και από τις δηλώσεις αξιωματούχων, όπως ο αντιπρόεδρος της χώρας Φουάτ Οκτάι. «Δεν θα επιτρέψουμε βήματα που προσπαθεί να κάνουν εναντίον της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων η Ελλάδα και ο ελληνοκυπριακός τομέας, οι οποίοι είναι κακομαθημένοι από την Ε.Ε.», είπε ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ο κ. Οκτάι, επισημαίνοντας ότι «σε αυτό το θέμα, μαζί με την αποφασιστικότητά μας, τις διπλωματικές μας προσπάθειες δείχνουμε και τη στρατιωτική μας δύναμη και την πολιτική μας στην ενέργεια». Στο Αιγαίο η ναυτική κινητικότητα είναι φυσιολογική, αν και στον αέρα εξακολουθούν να καταγράφονται πλέον σχεδόν καθημερινά εικονικές αερομαχίες, όπως συνέβη και χθες το μεσημέρι στα νότια της Χίου ανάμεσα σε δύο τουρκικά και δύο ελληνικά F-16.

Διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ

Οι τουρκικές προκλήσεις καταγράφονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την ελληνική διπλωματία, καθώς αύριο αρχίζει στην Ουάσιγκτον ο στρατηγικός διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ. «Εχουμε λάβει μια στρατηγική απόφαση ότι η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός εταίρος για τις ΗΠΑ, καθώς επιδιώκουμε να οικοδομήσουμε σταθερότητα και ευημερία σε αυτή την πολύπλοκη περιοχή» είπε ενδεικτικά ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Ευρώπης και Ευρασίας Ματ Πάλμερ, στο επίσημο δείπνο του 20ού επενδυτικού φόρουμ για την Ελλάδα της Capital Link στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Πάλμερ αναφέρθηκε στη στενή αμυντική σχέση των δύο χωρών αλλά και στις προοπτικές συνεργασίας στον χώρο της ενέργειας. Η ελληνική αποστολή υπό τον υπουργό αναπληρωτή Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο φθάνει στις ΗΠΑ σήμερα.

Οι πρώτες επαφές του κ. Κατρούγκαλου θα πραγματοποιηθούν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με τους απεσταλμένους του γ.γ. για το ονοματολογικό Μάθιου Νίμιτς και το Κυπριακό Τζέιλ Χολ Λουτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή