Από το 2004 στο 2024

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το 1894, όταν ο Γάλλος Πιερ ντε Κουμπερτέν και ο Δημήτρης Βικέλας ένωσαν τις δυνάμεις τους για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, έχουν περάσει 124 χρόνια. Εξι χρόνια πριν από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας για την από κοινού προώθηση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» και της γαλλικής γλώσσας. Το σχέδιο «Η γενιά του 2004 στην Ελλάδα στον δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024» αποτελεί ένα πρόγραμμα που θα προωθήσει τις αξίες του ολυμπισμού και τη γαλλική ως ολυμπιακή γλώσσα. Αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της εικόνας της γαλλικής γλώσσας στην Ελλάδα συνδέοντάς τη με την αθλητική γαλλοφωνία. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν δράσεις ώστε παιδιά που γεννήθηκαν το 2004 στην Ελλάδα να μυηθούν στα ολυμπιακά ιδεώδη. Πρεσβευτές σε αυτή την προσπάθεια θα είναι ολυμπιονίκες από την Ελλάδα και τη Γαλλία που κατέκτησαν διακρίσεις το 2004.

«Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τα νέα παιδιά που γεννήθηκαν το 2004. Εμείς που το ζήσαμε ως αθλητές θα τους μυήσουμε σε αυτό. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες προάγουν τις αξίες του αθλητισμού. Θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε όλα αυτά τα παιδιά», δήλωσε η «χρυσή» ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας Σοφία Μπεκατώρου. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο «χρυσός» ολυμπιονίκης των καταδύσεων Θωμάς Μπίμης: «Θα μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά τις εμπειρίες μας από το 2004. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διδάσκουν αξίες».

Σε αυτή την προσπάθεια έχουν συστρατευθεί και Γάλλοι ολυμπιονίκες του 2004. Στην υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας παρέστη και ο Σεμπαστιάν Βιεγεντάν, Γάλλος «χρυσός» ολυμπιονίκης της κωπηλασίας. «Οταν ήρθα και πάλι στην Ελλάδα, τα συναισθήματά μου ήταν έντονα. Από την πρώτη επίσκεψη πέρασαν 14 χρόνια, αλλά η Ελλάδα και η Αθήνα θα έχουν για πάντα μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. Αυτό το πρόγραμμα θα συνάψει νέους δεσμούς ανάμεσα σε δύο σημαντικές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες χώρες, την Ελλάδα και τη Γαλλία», υπογράμμισε ο ολυμπιονίκης του 2004.

Η πρώτη ολυμπιακή αθλητική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 8 Μαΐου 2019. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια θα είναι και το Γαλλικό Kολέγιο της Ελλάδος που μέσα από το τμήμα Επιστήμες και Τεχνικές Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού θα μυήσει τους φοιτητές του στη φιλοσοφία της αθλητικής συνεργασίας της Ελλάδας με τη Γαλλία.

«Με σεβασμό και αγάπη για την εκπαίδευση, θα υποστηρίξουμε αυτό το πρόγραμμα», τόνισε ο γενικός διευθυντής του Γαλλικού Κολεγίου, Στέλιος Αμαριανάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή