Συναυλία για μικρούς μαχητές της ζωής

Συναυλία για μικρούς μαχητές της ζωής

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τέσσερα στα πέντε παιδιά, που νόσησαν από καρκίνο, σήμερα γίνονται καλά. Η εξέλιξη είναι θεαματική. Απαιτείται όμως διαρκής αγώνας, σωστή επιστημονική φροντίδα, σύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός. Και επαρκείς πόροι, φυσικά. Στόχος μας, να ζήσουν τα παιδιά. Οχι να έχουν μία καλή ζωή μέχρι να “φύγουν” – ο καρκίνος δεν είναι πλέον ανίατος», είναι τα πρώτα λόγια της κ. Μαίρης Τρυφωνίδη, προέδρου Δ.Σ. της «Φλόγας», Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια. Από το 1982 που ιδρύθηκε, η «Φλόγα» δίνει καθημερινές μάχες. Χρήστες του δημόσιου συστήματος υγείας οι γονείς με τα πάσχοντα παιδιά τους, καταγράφουν τις ανάγκες, τις ελλείψεις, τα προβλήματα.

Ο Σύλλογος προνοεί, ανταποκρίνεται και με βάση αποκλειστικά δωρεές συμπολιτών μας, προσφέρει στο Δημόσιο πολλά από όσα θα έπρεπε να παρέχονται στα ογκολογικά τμήματα των παιδιατρικών νοσοκομείων. «Η “Φλόγα” χρηματοδοτεί την πρόσληψη γιατρών μέσω του πανεπιστημίου – δύο γιατρούς για κάθε ένα από τα τρία τμήματα. Το ίδιο και στη Μονάδα Μεταμόσχευσης. Βιολόγο, κοινωνικό λειτουργό, δύο γραμματείς. Αναλώσιμα. Με εξαίρεση κάποια χρήματα της περιφέρειας την τελευταία διετία, δεν υπάρχει ούτε κρατική υποστήριξη ούτε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα», συνεχίζει η κ. Τρυφωνίδη και προσθέτει: «Σήμερα, η ιατρική είναι εξοπλισμός. Κι όταν τα μηχανήματα είναι 20ετίας, τι βιοψία θα γίνει; Το 2012, πήραμε αξονικό τομογράφο – 93.000 ευρώ ήταν μόνο ο ΦΠΑ! Γιατί θεωρείται “είδος πολυτελείας” και υπόκειται στο 24%! 17.360 ευρώ κόστισε το μηχάνημα που διευκολύνει την τοποθέτηση και την αφαίρεση της βαλβίδας Χίκμαν, απαραίτητης για τη λήψη θεραπείας των παιδιών. Σε μας απευθύνονται οι γιατροί από τα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Πρόσφατα, ο οφθαλμίατρος δήλωσε: “Δεν έχω οφθαλμοσκόπο, δεν μπορώ να εξετάσω τα παιδιά”. “Σταματάμε να χειρουργούμε, γιατί δεν έχουμε μικροσκόπιο. Δεν αναλαμβάνω την ευθύνη. Δύο χρόνια προσπαθώ να προμηθευτώ ένα και η διοίκηση αδυνατεί να ανταποκριθεί”, μας ανακοίνωσε νευροχειρουργός – πληρώσαμε 120.000. Δαπάνες για εξοπλισμό νοσοκομείων, με επωφελούμενους όλα τα άρρωστα παιδιά. Συν τη νοσηλεία στο σπίτι για τα παιδιά, που κατοικούν στο Λεκανοπέδιο. Eχουν μειωθεί κατά 35% οι επισκέψεις τους στα νοσοκομεία. Και η λίστα δεν έχει τελειωμό…». Πόσα παιδιά πάσχουν από καρκίνο στην Ελλάδα; Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου, «περίπου 320 νοσούν κάθε χρόνο. Το 80% νοσηλεύεται στην Αθήνα, το 15% στη Θεσσαλονίκη κι ένα 5% στην Κρήτη. Αν σκεφθεί κανείς ότι η θεραπεία διαρκεί 2-3 χρόνια, ανά πάσα στιγμή υπάρχουν γύρω στα 1.000 παιδιά σε θεραπεία. Oσα βρίσκονται στην Αθήνα, ωφελούνται από τη “Φλόγα”. Για τα παιδιά της περιφέρειας λειτουργεί ο ξενώνας μας, εντελώς δωρεάν».

Συναυλία για μικρούς μαχητές της ζωής-1

Για την υποστήριξη των ευγενών σκοπών της «Φλόγας», το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου διοργανώνει το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου φιλανθρωπική συναυλία. «Πρεσβεύοντας τη φιλοσοφία ότι η κλασική μουσική όχι μόνο ενώνει τους ανθρώπους αλλά και θεραπεύει, θελήσαμε να συνδέσουμε τα πιστεύω μας με τη συγκέντρωση χρημάτων για ένα καλό σκοπό. Η αναζήτηση μας οδήγησε στη “Φλόγα”», επισημαίνει η κ. Λητώ Ντάκου, διευθύνουσα σύμβουλος του Φεστιβάλ. Οι Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν, ερμηνεύτριες στη συναυλία και καλλιτεχνικές διευθύντριες του Φεστιβάλ Μολύβου, προσθέτουν: «Σε δύσκολες στιγμές, η μουσική είναι πηγή ελπίδας και δύναμης. Η συνεργασία των μουσικών επάνω στη σκηνή είναι ένα ωραίο παράδειγμα του αποτελέσματος που φέρνουν οι άνθρωποι όταν ενώνουν τις δυνάμεις τους και μοιράζονται το ίδιο όραμα». Εκτός από τις διεθνείς σολίστ, αδελφές Ντέρκεν στο πιάνο, οι διακεκριμένοι καλλιτέχνες Μπένεντικτ Κλέκνερ –βιολοντσέλο– και Κλεμάνς ντε Φαρσβίλ– βιολί– υπόσχονται μία συναρπαστική βραδιά όπου η φλόγα της μουσικής συναντά τη φλόγα της δύναμης, της αγάπης, της προσφοράς. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 μ.μ. στην Αίθουσα Συναυλιών του Ελληνογερμανικού Συλλόγου «Φιλαδέλφεια» (Μονεμβασίας και Κριεζή 62-62, Μαρούσι), με την υποστήριξη της πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των Μέντελσον-Μπαρτόλντι, Σούμαν, Χάλβαρσεν και Μπραμς και παρουσιάζει ο Γιώργος Γιανναράκος. Να σημειωθεί ότι οι κάτοχοι των εισιτηρίων (31 ευρώ) μπαίνουν στην κλήρωση 3 έργων τέχνης, προσφορά των καταξιωμένων καλλιτεχνών Βασίλη Κομνηνού, Ιόλης Ξιφαρά και Αριστείδη Πατσόγλου.

Ποιες οι επόμενες κινήσεις, που έχει δρομολογήσει η «Φλόγα»; Σύμφωνα με την κ. Τρυφωνίδη, «η εξασφάλιση συμμετοχής των γιατρών μας στα διεθνή πρωτόκολλα θεραπείας, με βάση τα οποία θα παρέχεται εξατομικευμένη παρακολούθηση και θεραπεία των Ελληνόπουλων. Θα είναι σαν να στέλνεται κάθε παιδί στο εξωτερικό. Είμαστε αισιόδοξοι. O,τι προσφέρουμε τώρα, μπορεί να μετατραπεί σε ζωή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή