Στρασβούργο: Με βαρύ ποινικό μητρώο και 27 καταδίκες ο φερόμενος δράστης της επίθεσης

Στρασβούργο: Με βαρύ ποινικό μητρώο και 27 καταδίκες ο φερόμενος δράστης της επίθεσης

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δράστης της επίθεσης, που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό 13 χθες το βράδυ στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Στρασβούργου, φέρεται ότι είναι ο Σερίφ Σεκάτ, ένας 29χρονος που ριζοσπαστικοποιήθηκε στη φυλακή και εξακολουθεί να διαφεύγει.

Γεννηθείς στο Στρασβούργο και χαρακτηρισθείς «S» από τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες για ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση, ο 29χρονος άνδρας είχε βαρύ ποινικό μητρώο και 27 καταδίκες. Αυτή τη στιγμή, 720 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τον αναζητούν.

Ως ύποπτο για την επίθεση, η γερμανική αστυνομία αναζητά και τον αδερφό του Σερίφ, τον οποίο και κατονομάζει ως «Σαμί». Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κόμπλεντς επιβεβαίωσε μάλιστα ότι οι αρχές ερευνούν σε μια ζώνη μήκους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των γαλλογερμανικών συνόρων, στα κρατίδια του Σάαρ και της Ρηνανίας-Παλατινάτου, για να εντοπίσουν τους δύο άνδρες.

Στρασβούργο: Με βαρύ ποινικό μητρώο και 27 καταδίκες ο φερόμενος δράστης της επίθεσης-1

Φωτογραφία του Σερίφ Σεκάτ που αναδημοσιεύουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Πριν διαφύγει, ο δράστης τραυματίσθηκε από στρατιωτικούς του μηχανισμού ασφαλείας Σαντινέλ.

Η γαλλική αστυνομία απηύθυνε  έκκληση για μάρτυρες με στόχο τον εντοπισμό και τη σύλληψη του φερόμενου δράστη που συνεχίζει να διαφεύγει της σύλληψης μετά την επίθεση. 

«Επικίνδυνο πρόσωπο, μην επέμβετε οι ίδιοι» προειδοποιεί η αστυνομία στον λογαριασμό της στο Twitter, περιγράφοντας έναν άνδρα με ύψος 1,80, «κανονικού πάχους», ενώ απευθύνει έκκληση σε κάθε πολίτη που διαθέτει «πληροφορίες που θα βοηθήσουν στον εντοπισμό του» να καλέσουν τις αρχές.

Σύμφωνα με μια φωτογραφία ταυτότητας που είδε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ύποπτος έχει μαύρα μάτια και μαλλιά, πυκνά φρύδια και κοντό μούσι.
Στρασβούργο: Με βαρύ ποινικό μητρώο και 27 καταδίκες ο φερόμενος δράστης της επίθεσης-2

Αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης τον άκουσαν να φωνάζει «Αλλάχ Άκμπαρ», σύμφωνα με τον εισαγγελέα που έχει αναλάβει την έρευνα.

«Δεν ήταν με πάθος στο ισλάμ», είπε εντούτοις στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας 22χρονος που κατοικεί στην ίδια συνοικία πολυκατοικιών σε προάστιο της πόλης του Στρασβούργου. Ο γείτονας αυτός περιγράφει έναν άνδρα «διακριτικό, όχι μεγαλόσωμο», ο οποίος κατοικούσε μόνος σ' ένα μικρό διαμέρισμα. Οι γονείς του κατοικούν επίσης στη συνοικία, διευκρινίζει.

Η πολυκατοικία του –μπροστά από την οποία είχαν πάρει θέσεις σήμερα το πρωί τρεις αστυνομικοί και η οποιά βρίσκεται στο βάθος αυτής της μικρής συνοικίας εργατικών πολυκατοικιών– είναι ιδιαίτερα ρημαγμένη και περιγράφεται από τους γείτονες ως «πολυκατοικία για τράνζιτ».

Ο φάκελος του δράστη, ο οποίος έχει γεννηθεί το 1989 στο Στρασβούργο, είχε χαρακτηρισθεί «S» από τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες από το 2016, αφού ο Σεκάτ είχε μείνει στη φυλακή από το 2013 έως το 2015, διάστημα κατά το οποιο προσήλκυσε την προσοχή των υπηρεσιών πληροφοριών για βιαιότητες, για τη ριζοσπαστικοποίηση των θρησκευτικών πρακτικών του και για τον προσηλυτισμό του.

Στρασβούργο: Με βαρύ ποινικό μητρώο και 27 καταδίκες ο φερόμενος δράστης της επίθεσης-3

Βάσει αυτών, οι υπηρεσίες τον παρακολουθούσαν «με αρκετά σοβαρό τρόπο» αφότου είχε αποφυλακιστεί το 2015, εξήγησε ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ.

Το γεγονός ότι βρισκόταν στον κατάλογο των προς παρακολούθηση προσώπων προκαλεί ερωτήματα, σύμφωνα με το Ρόιτερ, για ενδεχόμενες αποτυχίες των υπηρεσιών ασφαλείας, αν και στον κατάλογο αυτόν βρίσκονται περίπου 26.000 πρόσωπα που θεωρείται ότι μπορεί να δημιουργήσουν κίνδυνο ασφάλειας για τη Γαλλία.

Μολονότι έχει ένα «αρκετά σημαντικό» ποινικό μητρώο (βιαιότητες, κλοπές, καταστροφές κ.α.), αυτός ο «ριζοσπαστικοποιημένος» «ουδέποτε έγινε γνωστός για αδικήματα συνδεόμενα με την τρομοκρατία», επέμεινε ο Νουνιέζ, διαψεύδοντας πως ο Σεκάτ είχε προσπαθήσει να μεταβεί στη Συρία.

Ο υφυπουργός ζήτησε επίσης από τα μέσα ενημέρωσης να αναφέρονται με προσοχή στο κίνητρο της τρομοκρατίας, λέγοντας πως προς το παρόν «δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί», παρόλο που την έρευνα έχει αναλάβει η παρισινή εισαγγελία κατά της τρομοκρατίας.

 

Στρασβούργο: Με βαρύ ποινικό μητρώο και 27 καταδίκες ο φερόμενος δράστης της επίθεσης-4

Φυλακή στη Γαλλία και τη Γερμανία

Στη φυλακή, ο Σεκάτ «παρακινούσε στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων με ριζοσπαστική μορφή, αλλά τίποτε δεν επέτρεπε να ανιχνευθεί ότι θα περνούσε στη δράση στην καθημερινή ζωή», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Όσον αφορά τη διαδρομή του στα σωφρονιστικά ιδρύματα, η γαλλίδα υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέ διευκρίνισε πως «εξέτισε στη Γαλλία δύο ποινές φυλάκισης δύο ετών καθεμιά». «Βγήκε από τη φυλακή πριν από τρία χρόνια, μετά την τελευταία καταδίκη του», πρόσθεσε.

Πριν από τη χθεσινή επίθεση, ο φυγάς καταζητούνταν ήδη για μια υπόθεση ένοπλης ληστείας από συμμορία που χρονολογείται από τον Αύγουστο του 2018 και «η οποία εξελίχθηκε άσχημα», με απόπειρα ανθρωποκτονίας, σύμφωνα με μια πηγή.

Στρασβούργο: Με βαρύ ποινικό μητρώο και 27 καταδίκες ο φερόμενος δράστης της επίθεσης-5

Για την υπόθεση αυτή επρόκειτο να συλληφθεί χθες, Τρίτη, το πρωί από τις δυνάμεις της τάξης, όμως δεν ήταν στο σπίτι του, όπου βρέθηκαν μια χειροβομβίδα και ένα πιστόλι. Πέντε πρόσωπα έχουν τεθεί υπό κράτηση και ανακρίνονται στο πλαίσιο της έρευνας αυτής.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, ο ύποπτος είχε επίσης καταδικασθεί στη Γερμανία σε «φυλάκιση δύο ετών και τριών μηνών το 2016 για διαρρήξεις». Στη Γερμανία έμεινε στη φυλακή λίγο λιγότερο από έναν χρόνο και στη συνέχεια απελάθηκε στη Γαλλία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Tagesspiegel, είχε διαρρήξει ένα οδοντιατρείο το 2012 στην πόλη Μάιντς, απ' όπου είχε κλέψει μετρητά και χρυσά δόντια. Τέσσερα χρόνια αργότερα, είχε διαρρήξει ένα φαρμακείο στο Ένγκεν, κοντά στη λίμνη της Κωνσταντίας.

Υπενθυμίζεται οτι κυκλοφορεί στο διαδίκτυο σοκαριστικό βίντεο απο την στιγμή της επίθεσης. 

Στο ερασιτεχνικό αυτό βίντεο το οποίο τράβηξαν αυτόπτες μάρτυρες ακούγονται οι κραυγές του κόσμου που τρέχει να γλιτώσει από τα πυρά του δράστη ενώ φαίνεται ένας άνδρας πεσμένος στο πεζοδρόμιο να δέχεται τις πρώτες βοήθειες από άλλους ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή