Τα Νέα στο Τρίγωνο με μια ματιά

Τα Νέα στο Τρίγωνο με μια ματιά

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στο Τρίγωνο, υπάρχει και επιζεί η εντύπωση του προορισμού. Ανέκαθεν, βεβαίως, το Τρίγωνο, πριν καν ονομαστεί Τρίγωνο, ήταν ένας φυσικός προορισμός. Είναι αιμοδότης της πόλης», γράφει ο ανταποκριτής του Τριγώνου για τον εορταστικό μήνα του Δεκεμβρίου, ο δημιοσιογράφος και αθηναιογράφος, Νίκος Βατόπουλος. 

Στο πνεύμα των Χριστουγέννων το Πιλοτικό Πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για την Αναβάθμιση του Εμπορικού Τριγώνου διοργανώνει την γιορτή του Τριγώνου στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, με το «Μπορούμε» και την Big Band, ενώ καταστηματάρχες προσφέρουν ζεστό κρασί και γλυκά.

Ταυτόχρονα, στολίζει τα δέντρα με επαγγελματικές κάρτες, ενώ καλεί τον κόσμο να φέρει τις δικές του κάρτες στην πλ. Αγίας Ειρήνης και στη Μιλτιάδου.

Παράλληλα, μέσω της ιστοσελίδας του το Εμπορικό Τρίγωνο μας συστήνει κάθε μήνα τους Ανθρώπους του. Κάτοικοι, περαστικοί αλλά και καταστηματάρχες που «τρέχουν» επιχειρήσεις που μετράνε έως και 120 χρόνια ζωής. Έμποροι με πόμολα, κλωστές και υφάσματα, είδη συσκευασίας, εργαλεία, χρώματα και είδη οικοδομής, χονδρέμποροι ρούχων, λευκών ειδών, κοσμημάτων και εκκλησιαστικών ειδών, αλλά και εργαζόμενοι σε καφέ κι εστιατόρια. Εκδότες, βιβλιοπώλες και τυπογράφους, αλλά και γραφεία με αρχιτέκτονες, γραφίστες, ζωγράφους, φωτογράφους και καθηγητές χορού σε ατελιέ και στούντιο διάσπαρτα σε όλη τη γειτονιά.

Όλοι είναι η ζωντανή ιστορία του Τριγώνου.

Η συμφιλίωση της πόλης

Του Νίκου Βατόπουλου 

Έρχεται η στιγμή που μια πόλη, σαν την Αθήνα, επιχειρεί το σύνθετο έργο της ταυτόχρονης και παράλληλης ενδοσκόπησης και εξωστρέφειας. Στο Τρίγωνο, κάθε φορά που περπατώ στα ιστορικά δρομάκια (Νικίου, Αγάθωνος ή Καρόρη), όπως και στους βασικούς άξονες, την ιστορική κοιτίδα της Αιόλου, έχω διαρκώς την αίσθηση ότι ο χωνεμένος στη μνήμη και στη βιωμένη εμπειρία 20ός αιώνας προσφέρεται για μια εκ νέου ανάγνωση. Είναι επιστροφή και αφετηρία.

Είναι σχεδόν αποκαλυπτική η αίσθηση να νιώθεις τα άλλοτε υπερσύγχρονα κτίρια γραφείων και καταστημάτων του 1955 ή του 1963 πρόωρα γηρασμένα κήτη μιας Αθήνας που κυλάει πλέον σε άλλες ράγες.

Στο Τρίγωνο, υπάρχει και επιζεί η εντύπωση του προορισμού. Ανέκαθεν, βεβαίως, το Τρίγωνο, πριν καν ονομαστεί Τρίγωνο, ήταν ένας φυσικός προορισμός. Είναι αιμοδότης της πόλης. Δίπλα στα πολυώροφα κτίρια από τα μέσα του 20ού αιώνα, δίπλα στα «μοντέρνα» της δεκαετίας του 1930, δίπλα στον ατμοσφαιρικό εκλεκτικισμό του ’20, συμπλέουν και τα θραύσματα ενός ευγενούς 19ου αιώνα.

Η σκιά του επιζεί στα παλιά εμπορικά, σε καταχωνιασμένες αποθήκες και σε πίσω αυλές, σε ανήλιαγα ημιυπόγεια και σε ψηλοτάβανες κάμαρες σε άλλοτε μέγαρα ή απλά σπίτια που συνδύαζαν την κατοικία και το εμπόριο. Τα διώροφα του 1900 και του 1910 παίρνουν τη σκυτάλη από τον αχνό 19ο αιώνα της προόδου και δίνουν την προέκταση στην προ των Βαλκανικών Αθήνα της μπελ επόκ.

Σήμερα, στη σκιά των ευγενών ναών και ναΐσκων της οδού Αιόλου (να προσθέσουμε και τους ναούς του θεού Ερμή, τα παλιά καταστήματα του Τριγώνου) συνυπάρχει μια ιδιότυπη σύμπλευση ιερότητας με διάφορες μορφές. Έχει ιερότητα το Τρίγωνο ως κιβωτός στρώσεων και επιστρώσεων αθηναϊκής ύλης και αθηναϊκού πνεύματος. Εκεί, εκβάλλει όλο αυτό το συμπίλημα, ένας παφλασμός βαθιάς αθηναϊκότητας, η επίγευση μιας συνθήκης βιωμένης, μιας εμπειρίας που σωματοποιείται με την προσδοκούμενη εκπλήρωσή της.

Αν η Αθήνα έχει μια εκλεκτή ιδιαιτερότητα, ανάμεσα στις πολλές ιδιαίτερες κλίσεις της, αυτή μπορεί να βρεθεί στις κοιλότητες και τα υψίπεδα του Τριγώνου, εκεί όπου οι συνηχήσεις της Αθηνάς και της Αιόλου παράγουν ακόμη ατμούς.

Πρόγραμμα της γιορτής του Τριγώνου την Παρασκευή 14/12

10.00-14.00, Πλατεία Καραμάνου / Κινητή Βιβλιοθήκη του ΟΠΑΝΔΑ

15.00-17.00, Πλατεία Αγίας Ειρήνης / «Καμία μερίδα φαγητού χαμένη», με την οργάνωση «Μπορούμε», τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος, με την υποστήριξη της Ένωσης Καταστηματαρχών Οπωροπωλών Πλατείας Βαρβακείου Αγοράς Αθηνών

18.00, Πλατεία Αγίας Ειρήνης / Στολισμός χριστουγεννιάτικου δέντρου

19.00-20.00, Πλατεία Αγίας Ειρήνης / Συναυλία της Big Band

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή