«Πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ιστορική εμπορική συμφωνία ΕΕ και Ιαπωνίας

«Πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ιστορική εμπορική συμφωνία ΕΕ και Ιαπωνίας

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά τη τρέχουσα σύνοδο στο Στρασβούργο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ με την Ιαπωνία – τη μεγαλύτερη διμερή εμπορική συμφωνία που διαπραγματεύτηκε ποτέ η ΕΕ.

Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας που εγκρίθηκε, θα εξαλείψει σχεδόν όλους τους τελωνειακούς δασμούς – ποσόν που αντιπροσωπεύει ετησίως 1 δισ. ευρώ για εταιρείες της ΕΕ. Κατά τους εμπνευστές της, πρόκειται για μια σαφή στάση υπέρ ενός ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου βασισμένου σε κανόνες και αξίες της ΕΕ, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από μεγάλες προκλήσεις προστατευτισμού.

– Ενώ οι ευαίσθητοι τομείς της ΕΕ, όπως η παραγωγή ρυζιού, προστατεύονται, το κρασί, το τυρί, το χοιρινό κρέας, τα ζυμαρικά, η σοκολάτα και τα μπισκότα θα έχουν μηδενικό συντελεστή, είτε αμέσως, είτε μετά από μια μεταβατική περίοδο.

– Θα προστατευθούν 205 προϊόντα με ευρωπαϊκή προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη, ώστε να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 78% των εξαγωγών προς την Ιαπωνία.

– Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης τη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης, επεκτείνοντας τη συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια, η εκπαίδευση, η έρευνα και η ανάπτυξη, η καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και η τρομοκρατία.

– Η Ιαπωνία ανοίγει τις σιδηροδρομικές προσφορές και τις δημόσιες συμβάσεις στις κύριες πόλεις της στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.

– Η απελευθέρωση αφορά επίσης το ηλεκτρονικό εμπόριο, τη διεθνή ναυτιλία και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία έχει ήδη επικυρώσει τη συμφωνία. Μετά την έγκριση της εμπορικής συμφωνίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο αναμένεται να δώσει το τελικό πράσινο φως στις 21 Δεκεμβρίου, γεγονός που θα επιτρέψει την έναρξη ισχύος της συμφωνίας την 1η Φεβρουαρίου 2019. Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να επικυρώσουν τη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης για να τεθεί σε ισχύ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή