Γαλλία: Προτάσεις της Ευρωβουλής για μια νέα στρατηγική της Ε.Ε. κατά της τρομοκρατίας

Γαλλία: Προτάσεις της Ευρωβουλής για μια νέα στρατηγική της Ε.Ε. κατά της τρομοκρατίας

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα μη νομοθετικό ψήφισμα που υιοθετήθηκε κατά τη τρέχουσα σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές προτείνουν να ενισχυθεί ο ρόλος των οργανισμών της ΕΕ όπως η Ευρωπόλ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Επιχειρησιακή Διαχείριση Χρηματοπιστωτικών Συστημάτων και πληροφοριών (Eu-LISA).

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους για τα κενά στην ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των οργανισμών και μεταξύ των κρατών μελών και των αρχών της ΕΕ. Τονίζουν τη σημασία του πλήρους σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας δεδομένων και της ελευθερίας έκφρασης, όταν λαμβάνονται μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Βάσει εμπεριστατωμένης μελέτης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει συστάσεις για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης, τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας των δεδομένων και την υποστήριξη των θυμάτων. Οι προτάσεις αφορούν μεταξύ άλλων τα εξής:

– Δημιουργία ενός ευρωπαϊκού καταλόγου παρακολούθησης ριζοσπαστών ιερωμένων.

– Αυξημένη εποπτεία για την εξασφάλιση της εναρμόνισης της ασφάλειας και της δίωξης τρομοκρατών-μαχητών που έχουν εντοπιστεί και επιστρέφουν στην Ευρώπη.

– Απαγόρευση των καταδικασθέντων τρομοκρατών να ζητούν άσυλο.

– Μέτρα κατά της ριζοσπαστικοποίησης (π.χ. προγράμματα σε φυλακές, εκπαίδευση και εκστρατείες).

– Εκπαίδευση αφιερωμένη στα θέματα ριζοσπαστικοποίησης των υπαλλήλων της ΕΕ και των κρατών μελών.

– Ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και πραγματικοί έλεγχοι σε όλα τα σημεία διέλευσης των συνόρων μέσω των σχετικών βάσεων δεδομένων.

– Αίτημα για νομικούς μηχανισμούς για τη διερεύνηση πράξεων απολογίας για τρομοκρατία.

– Απόσυρση οποιασδήποτε προπαγάνδας στο διαδίκτυο, ή εκτός σύνδεσης, η οποία προκαλεί ρητά βία.

– Περαιτέρω συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

– Δυνατότητα περιορισμού του δικαιώματος μεταφοράς μαχαιριού και της απαγόρευσης ορισμένων ιδιαίτερα επικίνδυνων μαχαιριών.

– Συμπερίληψη ιδιωτικών αεροπλάνων στην οδηγία PNR.

– Ένα ευρωπαϊκό σύστημα αδειοδότησης για εξειδικευμένους αγοραστές εκρηκτικών προδρόμων.

– Εύρεση κοινού ορισμού του «θύματος της τρομοκρατίας» σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

– Έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Κέντρου Συντονισμού για τα θύματα της τρομοκρατίας, προκειμένου να παρέχει υποστήριξη και βοήθεια σε περίπτωση επιθέσεων.

-Χρήση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για την αποζημίωση των θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων μεγάλης κλίμακας.

– Ενισχυμένη συνεργασία με τρίτες χώρες, ιδίως γειτονικές χώρες.

Μετά την ψηφοφορία, η συνεισηγήτρια κ. M. Χολμάιερ (EPP) δήλωσε τα εξής: 

«Η χθεσινή επίθεση στο Στρασβούργο, ήταν η χειρότερη δυνατή επίθεση εναντίον των ευρωπαίων πολιτών και των κοινών αξιών της ΕΕ. Επιδεικνύει για άλλη μια φορά ότι πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος τα κενά συνθήματα και τα απατηλά μέτρα και ότι πρέπει να εστιάσουμε τη δράση μας σε αυτό που μπορεί να κάνει την Ευρώπη ασφαλέστερη. Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να υπάρχουν κενά και μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αυτό σημαίνει καλύτερη συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ υπηρεσιών πληροφοριών και αρχών, καλύτερη πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, καθώς και ισχυρότερα νομικά μέσα και ισχυρότερη προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων».

Η συνεισηγήτρια κ. Χ. Στίβενς (ECR) δήλωσε: 

«Η τρομοκρατική επίθεση χθες το βράδυ στο κέντρο του Στρασβούργου μας υπενθυμίζει ότι η απειλή είναι επικείμενη και ότι είναι απολύτως επείγουσα η αντιμετώπιση αυτής της θλιβερής πραγματικότητας πιο αποτελεσματικά. Αυτή η έκθεση εγκρίθηκε στην ίδια πόλη, έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Προσφέρουμε πολλές καινοτόμες ιδέες, συνιστούμε καλές πρακτικές, όπως τα τοπικά κύτταρα κατά της ριζοσπαστικοποίησης που εισήχθησαν στο Βέλγιο, και θέτουμε ως προτεραιότητα τα θύματα, ζητώντας τα ιατρικά έξοδα να προχρηματοδοτούνται αυτόματα μετά από επίθεση και οι ασφαλιστικές διαδικασίες να είναι αποτελεσματικότερες».

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ αντιμετώπισε μια πρωτοφανή σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων που έθεσαν την ασφάλεια στην κορυφή της δημόσιας ατζέντας, και αναδεικνύοντας τα προβλήματα συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών. Η τελευταία έκθεση της Ευρωπόλ σχετικά με την κατάσταση και τις τάσεις της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, αναφέρει ότι οι επιθέσεις τζιχαντιστών είναι οι πιο θανατηφόρες.

Πηγή: ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή