Εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ

Εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Λίγο πριν την έναρξη του πρώτου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ σήμερα στην Ουάσιγκτον, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του State Department χαρακτήρισε την συγκυρία «μία πραγματικά σημαντική στιγμή στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδος», εκτιμώντας ότι «έχουμε να δούμε πολύ καιρό τέτοια ευκαιρία αναβάθμισης των σχέσεων».

Όπως εξήγησε ο ανώτερος αξιωματούχος, ο Στρατηγικός Διάλογος που θα διεξαχθεί υπό τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και τον ΑΝΥΠΕΞ Γιώργο Κατρούγκαλο έρχεται ύστερα από έναν και πλέον χρόνο έργων, ξεκινώντας από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο. Το κοινό ανακοινωθέν θα κάνει μία καταγραφή της μέχρι σήμερα πορείας των συζητήσεων, αλλά παράλληλα θα εστιάζει στο μέλλον και σε συγκεκριμένες δράσεις για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας σε έξι τομείς: άμυνα και ασφάλεια, επιβολή του νόμου και αντιτρομοκρατία, περιφερειακά ζητήματα (Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειος), κοινωνία των πολιτών, εμπόριο και επενδύσεις, και ενέργεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υφυπουργών από τα υπουργεία Εξωτερικών, Ενέργειας, Εσωτερικής Ασφάλειας, ενώ το υπουργείο Άμυνας θα εκπροσωπηθεί σε υψηλότερο επίπεδο, αντανακλώντας την σημασία που δίνει σε αυτή την διαδικασία το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ο αξιωματούχος τόνισε πως δεν συνηθίζεται να συναντάται ο υπουργός Εξωτερικών με «εκτελούντα χρέη», αλλά όπως εκτίμησε «αυτό έχει να κάνει με το ποιος κάθεται στην καρέκλα, και για εμάς είναι το Ελληνικό Έθνος. Έχει έρθει η ώρα για αυτό και είναι σημαντικό να το φέρουμε σε πέρας». Ο Λευκός Οίκος επίσης θα εκπροσωπηθεί στις συζητήσεις, όπως άλλωστε και τα υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου.

Μιλώντας στους Έλληνες ανταποκριτές στις ΗΠΑ, ο αξιωματούχος του State Department τόνισε ότι «αν είχε κανείς οποιαδήποτε αμφιβολία για την ετοιμότητα της Ελλάδας να επανέλθει στον ρόλο που της αρμόζει, αυτή διαλύθηκε όταν η χώρα ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα οικονομικής σταθεροποίησης. Προσδοκούμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύεται οικονομικά και θα συνεισφέρουμε σε αυτό στο βαθμό που μπορούμε».

Όπως διευκρίνισε, ωστόσο, οι επενδυτές λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις, και για τον λόγο αυτό προέτρεψε την κυβέρνηση «να εφαρμόσει το είδος των μεταρρυθμίσεων και πολιτικών που χρειάζεται να κάνει για να καταστήσει την ελληνική αγορά πιο ελκυστική στους επενδυτές.

Μπορούμε να υποστηρίξουμε, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ  δεν θα έχει τον ηγετικό ρόλο στην κατεύθυνση των επενδύσεων».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο αξιωματούχος στην ηγεσία που επέδειξε ο πρωθυπουργός για την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ερωτώμενος για τις επιπλοκές που έχουν προκύψει από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ περί της προοπτικής διδασκαλίας «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα, ο αξιωματούχος δεν θέλησε να εικάσει τι θα γίνει αν δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία, που οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει «κλειδί» για τον στρατηγικό διάλογο.

Ωστόσο, τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «συνεχίζει να υποστηρίζει την συμφωνία των Πρεσπών και να έχει εμπιστοσύνη στην ηγεσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο θέμα».

Όπως εκτίμησε, ο κ. Τσίπρας αξίζει να πιστωθεί την συμφωνία ακριβώς επειδή είναι αμφιλεγόμενη και επιλύει κάποια μακροχρόνια ζητήματα.

Σχετικά με την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι λίγοι θα μπορούσαν να το προβλέψουν αυτό πριν από δέκα χρόνια. Εκτίμησε όμως ότι «αντανακλά όχι μόνον μία αλλαγή στην Ελλάδα αλλά και στην φύση και την σημασία των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδος και για τις δύο χώρες: τα οφέλη που μπορούν να υπάρξουν αλλά και τις προκλήσεις που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά μαζί».

Τόνισε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ως σημαντικές τρεις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης που όπως είπε «επιβεβαιώνουν την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του ελληνικού έθνους». Πρώτον, την απόφαση για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών που κατηγορήθηκαν για κατασκοπία. Δεύτερον, την αναζήτηση επιλογών ενεργειακής διαφοροποίησης ως προς το είδος και τις πηγές από την κυβέρνηση και τον  ιδιωτικό τομέα.

Όπως είπε, «αν η Ελλάδα πάρει τις σωστές αποφάσεις μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στο να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη, οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και η υπόλοιπη περιοχή δεν θα είναι όμηροι εχθρικών δυνάμεων». Και τρίτον, την συνεργασία της χώρας με άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Κύπρου και του Ισραήλ.

Σε μία δύσκολη στιγμή για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ελπίζει η εμβάθυνση της συνεργασίας με την Ελλάδα να μην εκληφθεί ως απειλή από την γείτονα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «δεν πρόκειται για εξίσωση μηδενικού αθροίσματος. Το γεγονός ότι ενισχύουμε τη συνεργασία μας με έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται ως απομάκρυνση από τη συνεργασία μας με έναν άλλο σύμμαχο».

Όσο για το αν ο Στρατηγικός Διάλογος με την Ελλάδα αποτελεί ένα Plan B για τις ΗΠΑ, τόνισε ότι «δεν βάζουμε την Ελλάδα σε δεύτερη κατηγορία.  Όσον αφορά εμάς, η Ελλάδα είναι το Plan A. Και βρίσκεται σε αυτή τη θέση με τη δική της αξία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή