Η Ισπανία αυξάνει κατά 22% τον κατώτατο μισθό

Η Ισπανία αυξάνει κατά 22% τον κατώτατο μισθό

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισπανική κυβέρνηση σκοπεύει να εγκρίνει στις 21 Δεκεμβρίου την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 22%, στα 900 ευρώ τον μήνα, ανακοίνωσε χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Η αύξηση θα αρχίσει να ισχύει τον Ιανουάριο και είχε συμφωνηθεί μεταξύ του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος και του κόμματος Podemos, που τάσσεται κατά της λιτότητας.

Ο Σάντσεθ προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Podemos, ώστε να καταφέρει να περάσει από την ισπανική Βουλή τον προϋπολογισμό του 2019, δεδομένου πως ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας. Η αύξηση του κατώτατου μισθού αναμενόταν αρχικά να γίνει επίσημα στις 28 Δεκεμβρίου, ωστόσο θα γίνει τελικά μέσω διατάγματος όταν συγκληθεί εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο στη Βαρκελώνη στις 21 Δεκεμβρίου. Ο Σάντσεθ έχει δηλώσει πως αυτό αποτελεί σήμα ότι η κυβέρνησή του θέλει να ενισχύσει την ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές της χώρας. Το θέμα της Καταλωνίας και η ένταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην πιο πλούσια περιοχή της Ισπανίας αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Σάντσεθ, η οποία ελέγχει λιγότερο από το 25% των εδρών στη Βουλή. Συνεπώς, οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ έχουν ανάγκη από την υποστήριξη του Podemos και άλλων μικρότερων κομμάτων, ώστε να περάσουν νομοσχέδια όπως ο προϋπολογισμός.

Η Ισπανία έχει καταγράψει ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης πάνω από 3% μεταξύ 2015 και 2017, γεγονός που έχει οδηγήσει στην αύξηση της τιμής των κατοικιών κατά 25% από το 2015 μέχρι σήμερα. Ωστόσο, χθες η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχουν σημάδια «φούσκας» στην αγορά ακινήτων. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας είπε ότι σήμερα η αγορά ακινήτων της Ισπανίας απέχει πολύ από τα επίπεδα υπερτίμησης όπου είχε φθάσει το 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή