Στο 1,6% κατεβάζει την ανάπτυξη η Γερμανία το 2018

Στο 1,6% κατεβάζει την ανάπτυξη η Γερμανία το 2018

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη χειρότερη τριμηνιαία επίδοση από τις αρχές του 2015, ο Πέτερ Αλτμάιερ, Γερμανός υπουργός Οικονομίας, προβλέπει για το 2018 ρυθμό ανάπτυξης στη Γερμανία της τάξης του 1,5%-1,6%, αναθεωρώντας την πρόβλεψη του Απριλίου, όταν προέβλεπε οικονομική ανάπτυξη στα 2,3%.

Η μεγάλη αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη το 2018 αποδίδεται στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και στην αβεβαιότητα που δημιουργούν στις επιχειρήσεις οι διαπραγματεύσεις για το Brexit και οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, όπως δήλωσε ο Αλτμάιερ, την Τρίτη το βράδυ στο Βερολίνο, στα μέλη της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου της Γερμανίας. «Με ενδιαφέρον παρακολουθούμε την εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και ελπίζουμε ότι θα λυθεί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας στο Βερολίνο. Συμπλήρωσε επίσης πως ελπίζει να βρεθεί λύση και στις εμπορικές διαμάχες μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. Ο Αλτμάιερ αποκάλεσε την άνοδο του λαϊκισμού τον μεγαλύτερο κίνδυνο που απειλεί την Ευρώπη, φέροντας ως παράδειγμα τις βίαιες διαδηλώσεις στη Γαλλία. Οι προβλέψεις του Αλτμάιερ για την ανάπτυξη της χώρας άλλαζαν κατά τη διάρκεια του έτους: τον Απρίλιο προέβλεπε ανάπτυξη στο 2,3%, τον Οκτώβριο 1,8% με προοπτικές ανάκαμψης κατά το τέταρτο τρίμηνο, ενώ πλέον προβλέπει ανάπτυξη στο 1,5%-1,6%. Το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα χαμηλό για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και αναμένεται ότι θα επηρεάσει αρνητικά τον μέσο όρο ανάπτυξης ολόκληρης της Ευρωζώνης.

Παρ’ όλα αυτά ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας παραμένει αισιόδοξος για το μέλλον της γερμανικής οικονομίας. «Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σχετικά τους τελευταίους μήνες, όπως και σε πολλές άλλες χώρες», σχολίασε ο Αλτμάιερ στα μέλη της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου της Γερμανίας. Ο υπουργός Οικονομίας συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση αναμένει ότι η γερμανική οικονομία θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία και θα υποδεχθεί το 2019 ως το δέκατο συναπτό έτος ανάπτυξης. «Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα, επειδή το τρίτο τρίμηνο ήταν πολύ επηρεασμένο κυρίως από τις αυτοκινητοβιομηχανίες», είχε σχολιάσει στο CNBC ο Αλτμάιερ τον Νοέμβριο, μετά τη δημοσίευση των απογοητευτικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου και μετά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκαν οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες με τα σκάνδαλα των εκπομπών ρύπων.

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική οικονομία επιβραδύνθηκε κατά 0,2% κατά το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη επιβράδυνση από το πρώτο τρίμηνο του 2015. Ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, περιορίστηκε η εξωτερική ζήτηση. Ωστόσο, εξαιτίας του χαμηλού κόστους δανεισμού, των ιδιαίτερα υψηλών ποσοστών εργασίας και του αυξημένου πληθωρισμού, η εσωτερική ζήτηση συνεισέφερε σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην οικονομία. Η εσωτερική ζήτηση παρέμεινε χαμηλή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του 2018 στη Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή