ΗΠΑ: Στη φυλακή ο Μάικλ Κοέν

ΗΠΑ: Στη φυλακή ο Μάικλ Κοέν

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.  Σε τρία χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο Μάικλ Κοέν, επί σειράν ετών προσωπικός δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ. Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν τον έκρινε ένοχο για την εξαγορά σιωπής δύο γυναικών ώστε να διευκολυνθεί η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, το 2016, όπως και για ψευδή κατάθεση αναφορικά με επιχειρηματικά σχέδια του μεγιστάνα της αγοράς ακινήτων στη Μόσχα, τα οποία τελικά δεν καρποφόρησαν.

Η εξέλιξη αυτή εμπλέκει τον Αμερικανικό πρόεδρο, καθώς ο Κοέν δήλωσε ότι ενεργούσε κατ’ εντολήν του όταν προσέγγισε τις δύο γυναίκες, οι οποίες ισχυρίζονταν ότι είχαν στο παρελθόν σεξουαλικές σχέσεις μαζί του. Πρόκειται για την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς και την Κάρεν Μακντούγκαλ, πρώην μοντέλο του Playboy. Οι δύο γυναίκες απειλούσαν να μιλήσουν για τις θρυλούμενες σχέσεις τους με τον Τραμπ, κάτι που θα μπορούσε να βλάψει τις πιθανότητες εκλογικής νίκης του. Θεωρητικά, η χθεσινή εξέλιξη ανοίγει παράθυρο παραπομπής του Τραμπ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με το ερώτημα της καθαίρεσης, αν και δεν είναι σαφές κατά πόσον οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι θα ελέγχουν το Σώμα από την 1η Ιανουαρίου του 2019, θα τραβήξουν το σκοινί μέχρι τα άκρα.

Στο μεταξύ, πρωτοφανής οξεία αντιπαράθεση ενώπιον τηλεοπτικών συνεργείων σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, ανάμεσα στην επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι και του Δημοκρατικού γερουσιαστή Τσακ Σούμερ από τη μία, και του πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ και του αντιπροέδρου Μάικ Πενς από την άλλη, με αφορμή τη χρηματοδότηση του τείχους κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ – Μεξικού.

«Αν δεν εξασφαλίσω όσα ζητάω, θα διακόψω τη λειτουργία του ομοσπονδιακού κράτους. Θα είμαι υπερήφανος να κλείσω το κράτος για τη συνοριακή ασφάλεια, γιατί οι Αμερικανοί πολίτες δεν θέλουν εγκληματίες και ανθρώπους με προβλήματα χρήσης ναρκωτικών να συρρεύσουν στη χώρα μας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η αντιπαράθεση στο Οβάλ Γραφείο ξέσπασε όταν η Πελόσι είπε στον Τραμπ ότι οι Αμερικανοί δεν θέλουν τη διακοπή λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους. Ο πρόεδρος διέκοψε τη βουλευτή, λέγοντας ότι θα μπορούσε με ευκολία να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους για την προώθηση της κατασκευής του τείχους.

Την ίδια στιγμή, την πρόθεσή της να διατάξει την πραγματοποίηση ενδελεχούς έρευνας γύρω από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του προέδρου Τραμπ και της οικογένειάς του ανακοίνωσε η νεοεκλεγείσα γενική εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, μόλις αναλάβει τα καθήκοντά της τον Ιανουάριο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή