Θέσεις σε ΑΕΙ για αποφοίτους ΤΕΙ

Θέσεις σε ΑΕΙ για αποφοίτους ΤΕΙ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι απόφοιτοι των τμημάτων ΤΕΙ θα μπορούν να διεκδικήσουν, με ευνοϊκούς όρους, θέσεις στα νέα τμήματα που έχουν προκύψει μετά τη συγχώνευση του τμήματός τους με κάποιο πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας. Αυτό σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Παιδείας για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των παλαιών αποφοίτων ΤΕΙ.

Ειδικότερα, μετά τη συγχώνευση πανεπιστημίων και ΤΕΙ ανά Περιφέρεια (π.χ. Ιόνια Νησιά, Ηπειρος, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Πελοπόννησος), το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να «ανοίξει» ειδικό αριθμό θέσεων για τους αποφοίτους των ΤΕΙ. Τις θέσεις αυτές οι απόφοιτοι θα μπορούν να τις διεκδικήσουν μέσω ενός παράλληλου συστήματος κατατακτήριων εξετάσεων που θα αφορά μόνο αυτούς. Οι πτυχιούχοι θα διεκδικούν θέσεις μόνο στα νέα τμήματα που προέκυψαν από τη συγχώνευση του δικού τους τμήματος με κάποιο πανεπιστημιακό.

Σήμερα, το ποσοστό των θέσεων που δίνονται μέσω κατατακτήριων είναι έως και 10%, ωστόσο σχεδιασμός του υπουργείου είναι έως και ο διπλασιασμός του για να καλυφθεί η ζήτηση από παλαιούς αποφοίτους.

Επίσης, εξετάζεται οι επιτυχόντες στις κατατακτήριες να μην τοποθετούνται στο 5ο εξάμηνο σπουδών του νέου τμήματος, αλλά στο 7ο εξάμηνο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» προκρίνεται αυτή η λύση ως συμβιβαστική, καθώς πολλοί απόφοιτοι ΤΕΙ υποστήριζαν ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η εμπειρία εργασίας που έχουν, για να αποφύγουν να καθίσουν στα έδρανα και να περάσουν και πάλι πανεπιστημιακά μαθήματα.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα δοθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. Δομικών Εργων ή Εργων Υποδομής (ή ισοδύναμης κατεύθυνσης). Μάλιστα, για να κάμψει τις αντιδράσεις κάλεσε τους αποφοίτους μηχανικούς Τ.Ε. «να κλείσουν τα αυτιά τους σε μαξιμαλιστικά αιτήματα που τόσα χρόνια δεν έγινε δυνατόν να ικανοποιηθούν και να συμμετέχουν εποικοδομητικά στη διαβούλευση, προτείνοντας αλλαγές που θα λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό του ζητήματος, ώστε να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα εξασφαλίζει τα συμφέροντά τους σε μία εποχή που επιβάλλεται η συνεργασία μεταξύ των πτυχιούχων μηχανικών Τ.Ε. και των διπλωματούχων μηχανικών».

Από την άλλη, τη δημιουργία νέων τμημάτων προκρίνει ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το οποίο είναι το μόνο που διαμαρτυρήθηκε για το σχέδιο περί ίδρυσης τέταρτης Νομικής Σχολής. Η πρόταση του Δημοκρίτειου, η οποία θεωρείται από τον υπουργό συγκροτημένη, κάνει λόγο για οκτώ νέα τμήματα: Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, και Μηχανικών Ορυκτών και Φυσικών Πόρων (στην Πολυτεχνική Σχολή), Ψυχολογίας (στη Σχολή Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών), Εργοθεραπείας (στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού), Τροφίμων και Ποτών (στη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας), και Νοσηλευτικής, Κτηνιατρικής, Διαιτολογίας και Διατροφής (στη Σχολή Επιστημών Υγείας).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή