Στον έλεγχο της Pillarstone περνάει η φαρμακοβιομηχανία Famar

Στον έλεγχο της Pillarstone περνάει η φαρμακοβιομηχανία Famar

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον έλεγχο της Pillarstone με ποσοστό 61% περνάει η φαρμακοβιομηχανία Famar στο πλαίσιο της συμφωνίας αναδιάρθρωσης χρέους που συμφωνήθηκε με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Η συμφωνία περιλαμβάνει διαγραφή χρέους 116 εκατ. ευρώ με ανταλλαγή ιδίων κεφαλαίων καθώς και πρόσθετη χρηματοδότηση. Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει γενναίο «κούρεμα» κατά 50% με τη διαγραφή χρέους ύψους 118 εκατ. ευρώ σε σύνολο 234 εκατ. ευρώ που ήταν οι υποχρεώσεις της εταιρείας. Η αναδιάρθρωση του χρέους συνοδεύεται με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής κατά έξι χρόνια.

Επιπλέον η Pillarstone, η οποία καθίσταται πλέον βασικός μέτοχος της Famar, δεσμεύεται για τη χορήγηση νέων κεφαλαίων ύψους 57,6 εκατ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του μακροχρόνιου αναπτυξιακού πλάνου της φαρμακοβιομηχανίας και την κάλυψη των αναγκών της για κεφάλαιο κίνησης. Οπως ανακοινώθηκε, τη συμφωνία στηρίζουν πλήρως όλοι οι μέτοχοι και οι κύριοι δανειστές της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, το ποσοστό των οποίων περιορίζεται στο 39% από 99%, που είχαν στο πλαίσιο του αρχικού σχεδίου αναδιάρθρωσης της επιχείρησης. Αναφερόμενος στην πορεία του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Famar ο επικεφαλής της Pillarstone Τζον Ντέιβισον σημείωσε ότι η εταιρεία έχει «ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης» και αποτελεί μια από τις πιο «σημαντικές επενδύσεις της» μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η φαρμακοβιομηχανία Famar ανήκε στον όμιλο Μαρινόπουλου, ο οποίος είχε ενεχυριάσει μετοχές της εταιρείας έναντι των οφειλών της αλυσίδας λιανεμπορίου. Η κατάρρευση του Μαρινόπουλου είχε ως συνέπεια την ανάληψη από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες του ελέγχου της Famar, στην οποία σήμερα μειώνουν τη συμμετοχή τους.

Με περισσότερα από 1.800 προϊόντα, η Famar εξυπηρετεί ένα μεγάλο πελατολόγιο που επεκτείνεται σε 125 αγορές διεθνώς. Με 11 μονάδες παραγωγής στην Ευρώπη (τέσσερις στη Γαλλία, τέσσερις στην Ελλάδα, καθώς και από μία μονάδα σε Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία), και μία στη Βόρεια Αμερική, η Famar είναι από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Famar, της οποίας τη διοίκηση έχουν αναλάβει στελέχη που έχει τοποθετήσει η Pillarstone, η αναδιάρθρωση του δανεισμού της έρχεται ως επιστέγασμα της σημαντικής προόδου που έχει σημειωθεί τους τελευταίους 18 μήνες και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2017, οπότε και η εταιρεία εντάχθηκε στην πλατφόρμα της Pillarstone. Η διοικητική ομάδα της Famar προχώρησε αυτό το διάστημα στην εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου επιχειρηματικού σχεδίου που αποσκοπεί στην τόνωση της διεθνούς παρουσίας της εταιρείας στις αγορές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Παράλληλα, ο όμιλος προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις για τη βελτίωση των λειτουργιών συσκευασίας καθώς και των δομών πληροφοριακών συστημάτων με βάση τα διεθνή πρότυπα σειριοποίησης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Famar Ιαν Μιούιρ σημείωσε ότι «μέσω της συμφωνίας επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμη οικονομική ασφάλεια και εξασφαλίζεται σταθερό έδαφος για να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με τους πελάτες. Το νέο κεφάλαιο που θα διατεθεί θα επενδυθεί στα προϊόντα και στις υπηρεσίες μας καθώς και στις διεθνείς μας δυνατότητες, στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής μας για ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας σε Ευρώπη και ΗΠΑ».

Σημειώνεται ότι στην Pillarstone, που αποτελεί την πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από το αμερικανικό private equity fund KKR με συνεπενδυτή τον κ. Τζον Ντέιβισον, έχει ενταχθεί εκτός από τη Famar πρόσφατα και η Notos Com. Η Pillarstone Greece έχει αδειοδοτηθεί από την ΤτΕ ως εταιρεία διαχείρισης υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, στις οποίες συμμετέχει με αναχρηματοδότηση. Στόχος της είναι η εξυγίανση αυτών των επιχειρήσεων και στη συνέχεια η μεταπώλησή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή