Τα κοτόπουλα, «σήμα κατατεθέν» της σύγχρονης εποχής

Τα κοτόπουλα, «σήμα κατατεθέν» της σύγχρονης εποχής

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μια μελέτη οστών από κοτόπουλα που ανασύρθηκαν σε αρχαιολογική ανασκαφή στο Λονδίνο αποδεικνύει πώς το πτηνό που ξέρουμε σήμερα άλλαξε δραματικά σε σχέση με τους προγόνους του. Παράλληλα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι με δεδομένη την ύπαρξη 23 δισεκατομμυρίων κοτόπουλων στον πλανήτη, το συγκεκριμένο πτηνό είναι σύμβολο του τρόπου με τον οποίο ο σημερινός άνθρωπος διαμορφώνει το περιβάλλον. Η εξέλιξη λαμβάνει συνήθως χώρα σε μια κλίμακα εκατομμυρίων ετών, αλλά το κοτόπουλο έχει αλλάξει με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Η αύξηση των συσκευασμένων κοτόπουλων στα σούπερ μάρκετ εξάλλου απηχεί τη συρρίκνωση του πληθυσμού ελευθέρας βοσκής. «Θα μπορούσε κανείς να πει πως ζούμε στον πλανήτη των κοτόπουλων», σχολιάζει η δρ Κάρις Μπένετ, γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, που ήταν επικεφαλής της μελέτης.

Οταν κάποτε δεν θα έχει απομείνει ούτε ένας άνθρωπος στη Γη, τα διάσπαρτα απολιθωμένα κόκαλα των κοτόπουλων θα είναι αυτά που θα αποτελούν το «σήμα κατατεθέν» της σύγχρονης γεωλογικής εποχής. Ετσι, παρά τα διαστημικά ταξίδια, το Iντερνετ και τα τόσα ιατρικά επιτεύγματα του ανθρώπου, τελικά θα είναι μάλλον το ταπεινό κοτόπουλο που θα αφήσει το στίγμα του στην εποχή μας. Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών της Βρετανίας Royal Society Open Science, σύμφωνα με το BBC και το New Scientist.

«Τα κοτόπουλα αποτελούν ένα πραγματικά σημαντικό σύμβολο και ένα δυνητικό μελλοντικό απολίθωμα της σύγχρονης εποχής, καθώς και της επίπτωσης του ανθρώπου πάνω στον πλανήτη μας», εξήγησε η Μπένετ. Στον 20ό αιώνα υπήρξε πραγματική «έκρηξη» στους αριθμούς των κοτόπουλων σε όλο τον κόσμο. Σχεδόν 66 δισεκατομμύρια κοτόπουλα οδηγούνται στο σφαγείο κάθε χρόνο (έναντι 1,5 δισ. χοίρων) και τα κόκαλά τους που συσσωρεύονται, δεν έχουν προηγούμενο στον φυσικό κόσμο. Σύντομα τα κοτόπουλα θα ξεπεράσουν τους χοίρους ως το ζώο του οποίου το κρέας τρώνε περισσότερο οι άνθρωποι. Εξημερώθηκαν πριν από 8.000 χρόνια και οι σημερινές κότες της πτηνοτροφίας μικρή σχέση έχουν με τους προγόνους τους, καθώς μέσα σε μερικές μόνο δεκαετίες έχουν υποστεί σημαντικές βιολογικές μεταβολές μετά τόσο εντατική μεταχείριση από την κτηνοτροφία και τη βιομηχανία κρέατος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα σημερινά κοτόπουλα είναι συνήθως τέσσερις έως πέντε φορές βαρύτερα από εκείνα του 1957. Το κόκαλο στο μπούτι ενός σύγχρονου κοτόπουλου έχει τριπλάσιο πλάτος και διπλάσιο μήκος σε σχέση με εκείνο ενός άγριου προγόνου του πριν από 10.000 χρόνια. Στη σημερινή εποχή, εκτός από τα πλαστικά, τα λιπάσματα, τα ορυκτά καύσιμα και τα ραδιενεργά απόβλητα, τα κόκαλα από τα κοτόπουλα που καταλήγουν στις χωματερές, συνεχώς διογκώνονται, ενώ βρίσκουν εκεί τις κατάλληλες συνθήκες (έλλειψη οξυγόνου κ.ά.) για να απολιθωθούν και έτσι να διατηρηθούν για εκατομμύρια χρόνια. Οπως είπε η Μπένετ, όταν οι μελλοντικές γενιές εξετάζουν πετρώματα από την εποχή μας, «ανάμεσα στα τενεκεδάκια, στα γυάλινα μπουκάλια και στα πλαστικά, θα βρουν και κόκαλα από κοτόπουλα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή